ИЦН при вагітності: чим це загрожує і як виявити

1894

Зміст:

  • Опис захворювання
  • Прояви і діагностика
  • Ведення вагітності
  • Рекомендації по режиму
  • Деяким жінкам відомо, що криється під абревіатурою «ИЦН». Тим не менш, ця патологія часто призводить до мимовільного аборту або невиношування вагітності, а тому вимагає підвищеної уваги.

    Опис захворювання

    ИЦН (істміко-цервікальна недостатність) – це порушення нормального стану репродуктивної системи, що ставить під загрозу успішне протікання вагітності. При успішному розвитку подій м’язи шийки матки на весь період виношування плоду зімкнуті в щільне кільце, яке дозволяє утримувати плід. ИЦН характеризується ослабленням цієї мускулатури.

    Плід знаходиться всередині матки протягом всієї вагітності. М’язова тканина, розташована у верхній частині шийки, утворює сфінктер – щільне кільце, яке утримує плодове яйце протягом терміну гестації. Завдяки йому вагітність дозволяється в певний час, достатній для формування всіх органів і систем майбутньої дитини.

    Під ИЦН мають на увазі стан раннього ослаблення м’язів перешийка і шийки матки. На цьому тлі відбуваються й інші зміни, супутні процесу дітонародження, насамперед укорочення шийки матки та її розкриття, що супроводжується, в залежності від терміну, викиднем або передчасними пологами. ИНЦ — це патологія, яку не можна виявити до настання вагітності.

    Тонус шийкового сфінктера може знижуватися з багатьох причин, серед яких відзначають ряд особливостей перебігу вагітності і порушення в самій м’язової тканини. Слабкість мускулатури може мати спадковий характер.

    ИЦН при вагітності зустрічається нечасто – за різними оцінками нею супроводжуються від 1% до 10% вагітностей. Приблизно третина жінок, які зіткнулися з істміко-цервікальною недостатністю, вже мали в анамнезі «звичне невиношування» — тобто спостерігалися викидні два і більш рази. Слід зазначити, що при своєчасному виявленні та наданні медичної допомоги, ослаблення м’язів шийки матки не призводить до загибелі плода.

    У медицині прийнято виділяти два види ИЦН, що зустрічаються при вагітності:

    • Травматична. Виникає з-за механічних ушкоджень матки до настання поточної вагітності. До них належать інструментальні аборти, вискоблювання, попередні пологи, окончившиеся глибокими розривами шийки матки, накладенням акушерських щипців.
    • Функціональна. Формується через порушення в роботі ендокринної системи. На тлі надлишку андрогенів в організмі жінки відбувається розм’якшення і вкорочення шийки матки.

    Крім того, до порушення роботи маткових м’язів можуть призвести аномальний розвиток репродуктивної системи, проведення процедури ЕКО, а також особливості розвитку плода – занадто великий розмір, багатоплідність, велика кількість амніотичної рідини.

    Іноді ИЦН зумовлена комплексом різних причин. Наприклад, рівень андрогенів може перебувати на верхній межі норми, але в певний момент вагітності підвищується. В період гестації закономірно зростає вага плоду, збільшується кількість навколоплідних вод. По досягненні критичного співвідношення присутніх факторів починається ИЦН.

    Прояви і діагностика

    При своєчасному виявленні патології і проведення лікування вагітність при ИЦН протікає сприятливо

    Симптоми ИЦН нерідко виявляються прихованими, і визначити захворювання самостійно практично неможливо. Однак у 2-5% випадків хвороба супроводжується наступними ознаками:

    • мажучі вагінальні виділення;
    • біль ниючого або тягнучого характеру;
    • відчуття тиску в нижній частині живота.

    Проте, напевно, сказати про наявність ИЦН при вагітності можна лише у випадку проходження жінкою регулярних гінекологічних оглядів. Вони повинні проводитися не тільки при наявності в анамнезі передчасних пологів або викиднів. Ознаки захворювання можна виявити при пальпації шийки матки, її огляді в дзеркалах, з допомогою интравагинальной УЗ діагностики.

    Ведення вагітності

    Ведення пацієнтки з ИЦН при вагітності повинно відбуватися з особливою обережністю, оскільки існує висока ймовірність викидня або початку передчасних пологів. Як тільки у пацієнтки виявляється один або кілька симптомів цього стану, приймаються необхідні заходи для збереження плоду.

    В умовах клініки можливо два варіанти лікування ИЦН: хірургічний і консервативний. При хірургічному лікуванні на шеечную частина матки накладаються шви. Таку операцію бажано проводити до 17 тижнів вагітності, але не пізніше 28.

    Консервативне лікування передбачає установку акушерського песарію або розвантажувального кільця Мейєра. За допомогою цього пристосування вага плоду в утробі перерозподіляється, і шийка матки набуває здатність утримувати протягом необхідного часу. Слід мати на увазі, що цей спосіб використовується лише як профілактика (на ранніх стадіях або при підозрі на ИЦН) або в якості допоміжного методу при виражених проявах хвороби.

    Крім того, лікування ИНЦ передбачає прийом різних препаратів, які знижують тонус матки, при цьому дозволяючи забезпечувати нормальний метаболізм в організмі дитини.

    Рекомендації по режиму

    Беременность при ИЦНВагітність при ИЦН протікає складніше звичайної, тому майбутньої матері потрібно спостереження лікаря.

    Якщо жінці поставили діагноз ИЦН, то для збереження плода її госпіталізують у стаціонар. Якщо ж з якихось причин жінка перебуває вдома, обов’язково слід виконувати наступні пункти:

    • Виняток фізичних навантажень. Не можна нахилятися і піднімати предмети важче 1 кілограма.
    • Відмова від статевого життя протягом вагітності.
    • Частий відпочинок в положенні лежачи.
    • Дотримання лікарських рекомендацій щодо дієти і прийому препаратів.

    Крім того, надзвичайно важливо для майбутньої матері зберігати позитивний настрій. Сучасна медицина досягла великих висот в області акушерства та гінекології, тому при дотриманні певних рекомендацій і своєчасному зверненні до лікаря можливо народити здорового малюка навіть з таким ускладненням.

    Майбутньої матері важливо не залишатися одній, тому як при перших ознаках початку пологової діяльності необхідно негайно викликати швидку медичну допомогу. При ИЦН родова діяльність протікає блискавично, тому зволікання загрожує критичними наслідками.

    Правильні лікування і режим протягом вагітності дозволяють доносити плід до призначеного або достатнього терміну, і народження дитини відбувається природним шляхом.

    Таким чином, ИЦН – порушення репродуктивної системи, яке перестало бути вироком з появою мобільного та сучасної медичної допомоги. За умови регулярного спостереження у лікаря, грамотно вибудуваної профілактики і своєчасних лікувальних заходів матері і дитині практично нічого не загрожує навіть з таким ускладненням вагітності.

    Читайте далі: рицинова олія при вагітності