Йодовмісні продукти для щитовидної залози

532

Зміст:

  • Потреба
  • Червона ікра
  • Морська капуста
  • Печінка тріски
  • Фрукти
  • Гречка
  • Надлишок йоду
  • Йод є одним з незамінних елементів нашого організму. Він бере участь у синтезі гормонів щитовидної залози, а вона, в свою чергу, регулює процеси життєдіяльності. Сьогодні у людей часто виявляється дефіцит цього мікроелемента. Раціон не завжди містить йодовмісні продукти, що провокує зниження працездатності, підвищену стомлюваність, порушення апетиту, перепади настрою, облисіння, зниження захисних сил організму, болі в області серця, головні болі, відчуття нестачі повітря і задишку.

    Потреба

    Йодовмісні продукти впливають на функцію щитовидної залози

    Норма йоду залежить від віку. Немовлятам необхідно 50 мкг на добу, більш дорослим дітям до 6 років – 90 мкг, до 12 – 120 мкг, а доросла людина має отримувати 150 мкг мікроелемента. В період вагітності і лактації жінці необхідно ще більше – 200 мкг, тому лікарі призначають дієту, яка включає йодовмісні продукти – червону ікру, гречку, печінку тріски та інших морських риб, а також морську капусту.

    Найбільш багатими цим мікроелементом продуктами є:

    • м’ясо жирної риби – тріски, ставриди, тунця;
    • морепродукти – кальмари, креветки, морська капуста;
    • овочі, деякі фрукти – хурма, картопля, часник.

    У людей з дисфункцією щитовидної залози добова потребу в мікроелементі виростає в рази. Приблизно десяту частину йоду ми отримуємо повітря та води, все інше необхідно забезпечувати за рахунок їжі.

    Червона ікра

    Цей продукт є одним з найбільш дієтично цінних, оскільки такий білок організму набагато легше засвоїти, ніж м’ясний або молочний. Крім цього, вона містить багато йоду, який легко переробляється організмом, що дуже корисно для щитовидної залози. Червона ікра багата жиророзчинними вітамінами А, D, E та іншими елементами – калієм, фосфором, магнієм і залізом.

    Морська капуста

    Особливу користь для осіб з дисфункцією щитовидної залози і для вагітних є нелюбима багатьма з-за свого неприємного запаху морська капуста. У 100 грамах продукту міститься практично денна норма йоду. Морська капуста багата вітамінами А, Е, групи В, залізо і магній.

    УЗИ щитовидной железыЯк лікарі бачать щитовидну залозу при УЗД

    Печінка тріски

    У список продуктів з підвищеним вмістом йоду входить печінка тріски. Цей делікатес дуже корисний. Крім йоду він містить омега-3 кислоти і жиророзчинні вітаміни, які надають позитивний ефект не тільки на щитовидну залозу, але і на серцево-судинну систему.

    Фрукти

    У хурмі міститься приблизно така ж кількість йоду, як і в морській капусті. При цьому її набагато більше люблять і набагато охочіше їдять діти. Вона містить магній, натрій, залізо, вітаміни А,В, С, РР.

    Фейхоа відрізняється високою концентрацією йоду. На 100 грамів продукту доводиться близько 35 мг цього мікроелемента. Не слід зловживати фейхоа, щоб не допустити надлишку йоду в організмі. Це загрожує патологічними процесами в щитовидній залозі.

    Гречка

    Це один з найбільш корисних і улюблених продуктів харчування на території СНД. Крупа багата йодом. Серед злакових культур в ній міститься найбільша кількість цього мікроелемента. Вона вважається дієтичним продуктом і підходить для більшості людей, охочих позбавитися від зайвої ваги. Крім того, гречка містить велику кількість вітамінів і мікроелементів, сприяють засвоєнню йоду.

    Надлишок йоду

    Це не менш небезпечний стан, що йододефіцит. Клінічно проявляється підвищеною стомлюваністю і вираженою слабкістю. Пацієнти стають дратівливими, втрачають масу тіла, страждають від діареї, рано сивіють, у них розвивається м’язова слабкість і атрофія. При надлишку йоду формуються така патологія щитовидної залози, як базедова хвороба.

    Важливо враховувати, що надлишок йоду рідко виникає на тлі неправильної дієти. Проте при появі підозри на даний стан необхідно відразу ж звернутися за консультацією до лікаря для проходження обстеження та корекції дієтичних рекомендацій. Це обумовлено тим, що при патологіях щитоподібної залози не рекомендовано вживати велику кількість продуктів, що містять йод. Їх краще виключити, щоб відновити нормальну гормональну активність органу.

    Дивіться далі: препарати з йодом при вагітності