Кашель у немовляти без температури: причини і лікування

553

Зміст:

  • Види кашлю
  • Можливі причини
  • Діагностика
  • Лікування
  • Муколітики та відхаркувальні
  • Протикашльові препарати
  • Інгаляції у немовлят
  • Профілактика кашлю у дітей до року
  • Кашель у немовляти без температури іноді серйозно турбує молодих батьків. Він може бути нормальним явищем або ж говорити про патології. Щоб допомогти дитині в цій ситуації, треба знати причину появи симптому, достовірно визначити яку може лікар-педіатр.

    Види кашлю

    Кашель — захисна реакція організму, необхідна для звільнення дихальних шляхів від чужорідних тіл або слизу. Розрізняють два види кашлю – вологий і сухий. У першому випадку під час нападу спостерігаються характерні хрипящие звуки і виділення мокротиння. Сухий кашель не приносить полегшення, характеризується сухим звуком і відсутністю мокротиння.

    Інгаляції при кашлі без температури у грудничка

    Можливі причини

    Часто у немовлят спостерігається фізіологічний кашель, необхідний для періодичного очищення дихальних шляхів від скопилася слизу. Це стан – варіант норми. Слизові немовляти ще дуже ніжні, тому організм дитини реагує на деякі подразники, які присутні в повітрі (пил, запахи та ін). Фізіологічний кашель не супроводжується іншими симптомами і не вимагає медичного втручання. Для профілактики цього явища рекомендується провітрювати приміщення, робити регулярні прогулянки, проводити вологе прибирання та захистити дитину від різких запахів.

    Також кашель, не супроводжується температурою, у немовлят може бути спровокований наступними хворобами:

  • Бронхіт. Характеризується інтенсивним вологим кашлем з важко виходить мокротою. Іноді спостерігається нездужання, плаксивість, втрата апетиту.
  • Ларингіт – запалення слизових оболонок гортані. У цьому випадку спостерігається гавкаючий кашель, осиплість голосу, утруднене дихання, голосні хрипи.
  • Алергічні реакції. При алергії спостерігається нападоподібний кашель без мокротиння або з мізерним виділенням. Стан може також супроводжуватися набряками, висипом на шкірі, нежиттю.
  • Паразитарні зараження. Від домашніх тварин (собаки, кішки, співочі птахи, папуги) можна заразитися ехінококоз, альвеолококкозом, орнітозом. Це паразитарні хвороби, які вражають органи дихання і, як наслідок, викликають кашель. Також кашель в окремих ситуаціях викликають і глистні інвазії шлунково-кишкового тракту. В цьому випадку організм сприймає паразитів і продукти їх життєдіяльності як алерген, з-за чого з’являються симптоми алергії, в тому числі і кашель.
  • Чужорідне тіло. Попадання чужорідного тіла в дихальні шляхи супроводжується кашлем і серйозним порушенням дихання.
  • Якщо у немовляти раптово пропав голос, з’явилися кашель і синюшність шкіри, слід терміново викликати швидку допомогу, так як ці ознаки свідчать про попаданні чужорідного тіла в дихальні шляхи.

    Іноді сухий кашель спостерігається протягом 1-2 тижнів після терапії респіраторної інфекції. При відсутності інших симптомів, це нормальне явище, яке, як правило, не вимагає втручання і проходить самостійно. Такий кашель називають залишковим.

    насморкКашель з нежить у немовляти при ГРВІ може протікати без температури

    Діагностика

    Відрізнити сухий кашель від мокрого нескладно, з цим впораються і батьки немовляти. Але встановити хворобу, яка викликала цей симптом, може тільки лікар. Як правило, діагностика полягає в опитуванні батьків, в огляді горла дитини і прослуховуванні хрипів у легенях з допомогою стетоскопа.

    При підозрі на алергію або глистні інвазії потрібні додаткові аналізи. У першому випадку в венозної крові дитини визначається рівень специфічних імуноглобулінів на певні види алергенів. Цей аналіз дозволяє визначити, чи є у дитини алергія і чим вона викликана.

    При підозрі на паразитарне ураження органів шлунково-кишкового тракту частіше призначається аналіз калу або дослідження мазка, взятого з прямої кишки. У досліджуваному матеріалі лаборант визначає наявність або відсутність яєць паразитів.

    При можливих паразитарних інвазіях легких призначаються відповідні алергічні тести і дослідження сироватки крові на наявність речовин, що свідчать про присутність паразита в організмі. У грудних дітей, як правило, подібні хвороби зустрічаються вкрай рідко.

    Лікування

    Кашель — ознака, а не самостійна хвороба, тому перед тим як вирішити, ніж лікувати його, встановлюють походження симптому. При алергічному кашлі головною умовою терапії буде виключення контакту дитини з алергеном. Для усунення симптомів застосовуються відповідні антигістамінні препарати, дозволені до застосування у новонароджених.

    При паразитарних інвазіях застосовуються протиглисні засоби. У вкрай важких випадках при ураженні легень показано хірургічне втручання.

    При кашлі, спричиненому запальними патологіями дихальних шляхів, дитині потрібно рясне пиття і достатня вологість повітря в приміщенні.

    Дітей, які перебувають на природному вигодовуванні, рекомендують частіше прикладати до грудей, так як у материнському молоці містяться імуноглобуліни, а також речовини, що володіють протимікробною активністю.

    В окремих випадках дитині призначаються антибіотики пеніцилінового ряду у вигляді суспензії. Якщо при кашлі спостерігається нежить, застосовуються судинозвужувальні краплі, дозволені до застосування у новонароджених або препарати з морською водою.

    сухой кашельСухий кашель у дитини стає причиною занепокоєння батьків

    Для лікування самого кашлю, в комплексній терапії або як самостійні засоби застосовуються муколітики, відхаркувальні, протикашльові препарати та інгаляції.

    Муколітики та відхаркувальні

    Муколітики – це засоби, що розріджують мокротиння, а відхаркувальні – виводять її з бронхів. З муколітиків за життєвими показаннями та під суворим контролем лікаря в мінімальних дозах у немовлят застосовується ацетилцистеїн. Частіше новонародженим призначають лікарські речовини, що володіють одночасно і муколитическим, і відхаркувальну дію. До таких ліків відносяться сиропи і розчини з амброксолом. Під час прийому таких ліків обов’язково давати дитині пити достатню кількість води.

    Також кашель з мокротою у новонароджених полегшують з допомогою коштів на основі лікарських рослин:

  • Суха мікстура від кашлю (дитячий). Препарат містить екстракти кореня алтея і солодки. Має відхаркувальну дію, випускається у вигляді саші для приготування рідкої мікстури.
  • Сироп з екстрактом листя плюща. Володіє відхаркувальною дією. Немовлятам перед застосуванням рекомендується розбавляти сироп водою.
  • Сироп з екстрактом чебрецю. Застосовується з 6 місяців, надає відхаркувальну дію.
  • В окремих випадках лікар призначає немовляті таблетки з екстрактом алтея або термопсису. Перед застосуванням зазначену педіатром дозу розчиняють у воді, а потім дають дитині.

    Протикашльові препарати

    Протикашльові препарати застосовуються при тривалому сухому кашлі, не супроводжується виходом мокротиння. Частіше немовлятам у цьому випадку призначають розчин з бутамиратом. Це засіб знижує збудливість кашльового центру, пригнічуючи кашльовий рефлекс. Одночасно препарат розширює бронхи і знімає запалення.

    Інгаляції у немовлят

    За показаннями у немовлят при кашлі без температури застосовують інгаляції з допомогою спеціального приладу – небулайзера. Процедури з фізіологічним розчином проводяться для зволоження слизової оболонки органів дихання. Для розрідження та виведення мокротиння, а також зняття запалення проводяться інгаляції з амброксолом, який у вигляді спеціального розчину купується в аптеці. Проводячи процедуру немовля, батьки повинні дотримуватися вказівок лікаря, вимоги інструкції до апарату і лікарського засобу.

    Профілактика кашлю у дітей до року

    Для профілактики алергій, респіраторних інфекцій та інших хвороб, що супроводжуються кашлем, педіатри радять мамам годувати новонародженого груддю як мінімум до 6 місяців. Це допоможе імунітету дитини повноцінно сформуватися.

    Крім того, щоб уникнути появи кашлю у немовляти, рекомендується:

    • підтримувати в кімнаті дитини вологість 45-50%;
    • регулярно провітрювати приміщення і проводити вологе прибирання;
    • не використовувати для прибирання дитячої миючі засоби, що містять хлор;
    • гуляти з дитиною на свіжому повітрі не менше півтора годин;
    • захистити дитину від різких запахів (тютюновий дим, парфуми та ін);
    • дотримуватися правил гігієни, дезінфікувати соски, пляшечки, соски та іграшки дитини гарячим окропом або паром.

    З-за несформованого імунітету діти першого року життя більше схильні до інфекцій, і часто захворювання протікають менш виражено, ніж у дітей старшого віку. Кашель у немовляти без температури, залишений без уваги, може швидко перейти в хронічний стан або навіть викликати грізне ускладнення: пневмонію. Тому молодим батькам важливо вчасно помітити цей симптом, показати дитину лікарю і провести відповідне лікування за показаннями.

    Також рекомендуємо почитати: хвороба шинца у дітей