Коли дитині можна спати на подушці

636

Зміст:

  • З якого віку дитині потрібна доросла ліжко
  • Чи потрібно купувати спеціальну дитячу постіль
  • Коли необхідна анатомічна подушка
  • Безпорадне немовля з кожним днем стає активнішим, починає перевертатися і навіть підстрибувати в ліжечку. Але перш, ніж купувати подушку і ковдру, варто дізнатися, чи готовий до них малюк. Постільні приналежності можуть погіршити стан сну, і навіть стати небезпечними.

    З якого віку дитині потрібна доросла ліжко

    Новонароджених прийнято укладати в ліжечко з плоским матрасиком. Щоб малюк не замерз, його тепло одягають, а під головку підстилають вчетверо складену пелюшку. Всупереч побоюванням дорослих, таке становище цілком комфортно для грудничка.

    Щоб дізнатися, коли дитині можна спати на подушці, потрібно враховувати особливості його розвитку

    На запитання батьків, чи можна місячному малюку стелити «справжню» постіль, педіатри відповідають негативно. Кістяк і м’язова система немовляти ще недорозвинені. Підняте положення голови може викривити хребет.

    У два місяць рухова активність збільшується — дитина піднімає голівку, витягає руки. М’які постільні приналежності заважають рухам і утруднюють дихання. Тонкі ковдри і подушки створюють ризик синдрому раптової дитячої смерті.

    Чим старше стає дитина, тим активніше він освоює простір. У рік він охоче сидить і стоїть в ліжечку, робить перші кроки, тримаючись за бар’єр, і навіть підстрибує. Але зайві деталі в ліжку, як і раніше, становлять небезпеку. Сплячий малюк ще не контролює своїх рухів, і може загинути від задухи, якщо постільні приналежності закриють йому рот і ніс.

    Оптимальний вік для освоєння «дорослої» ліжку — 15-18 місяців. До цього часу моторика немовляти розвивається настільки, що він здатний сам відсунути заважають йому предмети.

    Чи потрібно купувати спеціальну дитячу постіль

    Полуторагодовалому малюкові стає тісна його ліжечко-люлька. Купуючи дитяче ліжко, слід підібрати постільні приналежності за розміром. Подушка повинна бути невеликою, плоскою і досить твердої — на зразок тих, що пропонуються у літаках.

    В якості наповнювача варто вибрати синтепон, бамбук. Пух, перо і шерсть часто викликають у дітей алергію.

    Спостерігаючи за поведінкою малюка, легко визначити, зі скількох місяців можна використовувати ковдру. Якщо дитина дуже рухливий, до півтора років його краще поміщати на ніч в дитячий спальний мішок.

    Даний ковдру застосовують з 2 років, віддаючи перевагу тонким текстильним моделям. У прогулянкову коляску і автокрісло також не варто класти постільні приналежності, крім щільного матраца. М’які іграшки пропонують як «компаньйонів для сну» дітей старше 2 років.

    Коли необхідна анатомічна подушка

    Іноді постільні приналежності потрібні дитині з самого народження. Такі рекомендації дають лікарі з причини різних захворювань. У їх числі:

  • Кривошея. Недорозвинення м’язів грудного відділу призводить до того, що голова постійно схиляється в одну сторону. Щоб уникнути викривлення хребта, використовують спеціальну подушку з ефектом пам’яті.
  • Рахіт. Слабкі кістки потребують постійної підтримки.
  • Родова травма хребта. Анатомічна подушка допомагає зафіксувати тіло в такому положенні, коли не відчувається біль.
  • М’язовий гіпертонус або гіпотонус. Ортопедичні постільні приналежності допомагають поліпшити функції м’язів.
  • Грудної малюк може також страждати астмою або вродженими патологіями носової перегородки. Злегка підняте положення голови полегшує дихання.

    Замислюючись, коли дитині можна спати на подушці, слід брати до уваги індивідуальні особливості його розвитку. Чим нижче фізична активність, тим пізніше варто переходити на ковдри і подушки.

    Читайте також: вчимося користуватися подушкою для вагітних