Коли можна гуляти з новонародженим після пологового будинку

1035

Зміст:

  • Перша прогулянка влітку
  • Перша прогулянка восени або навесні
  • Перша прогулянка взимку
  • Коли гуляти не варто
  • Поради фахівців
  • Багато батьків не знають, коли можна гуляти з новонародженим після пологового будинку і побоюються виходити на свіже повітря. Педіатри рекомендують включати прогулянки в щоденний розпорядок. Починайте поступово знайомити малюка з навколишнім світом. При цьому важливо одягати малюка по погоді, уникати літньої спеки або сильних морозів, дощу і грози.Коли можна гуляти з новонародженим після пологового будинку влітку

    Перша прогулянка влітку

    При виписці з пологового будинку батькам пояснять, на який день варто виходити на прогулянку вперше. Адже дитині необхідно поступово адаптуватися до навколишнього світу. На першу прогулянку з дитиною рекомендують виходити на наступну добу після повернення додому, триває вона повинна максимум 30 хвилин. При хороших погодних умовах, необхідно поступово збільшувати час прогулянок. До чотирьох-шести місяців вже можна проводити на свіжому повітрі цілий день.

    У спекотний період підвищується ризик сонячного опіку або теплового удару. Тому при виході на вулицю одягайте малюка легко, на голові обов’язково повинен бути чепчик або тонка шапочка. Прогулянки слід планувати виходячи з графіка годівлі і активності сонця. Найкраще виходити до 10 ранку і після 6 вечора.

    Щоб захистити ніжну шкіру від укусів комах, на коляску надягайте москітну сітку. З собою обов’язково потрібно брати пляшечку з водою або соску, щоб мати можливість заспокоїти і напоїти малюка під час прогулянки.

    Перша прогулянка восени або навесні

    Навесні найбільш відповідний клімат для прогулянок з новонародженими, зимові холоди вже пройшли, а літня спека ще не настав. Повітря свіже і в міру вологий. Тому намагайтеся гуляти з малюком весь період між годуваннями і денним сном.

    Не варто виходити восени в дощову погоду. Застосування дощовиків на коляску захищає дитину від вологи, але створює всередині парниковий ефект, закриваючи доступ свіжому повітрю. Не поспішайте роздягати малюка, якщо на вулиці з’явилося сонце, погода мінлива і прохолодний вітерець може спровокувати поява нежитю.

    У скільки виходити на свіже повітря, необхідно визначати по погоді. У перший день після виписки рекомендується проводити на свіжому повітрі не більше 30 хвилин. Найкращим часом для денного сну вважається інтервал з полудня до 3 годин дня. Якщо погода невідповідна, можна виставити коляску з малюком на балкон або лоджію.

    Перша прогулянка взимку

    Взимку слід виходити на прогулянку щодня, у перший раз вона повинна тривати не більше 10 хвилин. У холодну пору року немає комах, спеки, але мороз і холодний вітер ставить перед батьками важке завдання — правильно одягнути дитину. Педіатри радять орієнтуватися на кількість одягу на дорослому, плюс один шар — для дитини. Оптимальна зимова одяг — комбінезон-трансформер. Він легко знімається, малюку в ньому зручно і тепло.

    У ряду педіатрів є думка, що на першу прогулянку, при морозі нижче -10°C, можна виходити тільки через 1,5-2 тижні після виписки з пологового будинку максимум на 10-15 хвилин. При комфортній температурі до -10°C гуляти рекомендують не довше 1,5 годин.

    Педіатри рекомендують гуляти з дітьми як можна частіше і практично в будь-яку погоду. Свіже повітря зміцнює імунітет, розробляє легені, покращує сон. Тому якого б віку не був ваш малюк, щодня виходите на прогулянку з коляскою або слінг.

    Коли гуляти не варто

    Ходити з щойно народженим малям на вулиці в жарку, дощову, вітряну, штормову погоду заборонено. Якщо взимку температура опустилася нижче 15 градусів, і піднявся вітер, можна виводити малюків віком до 2 років. Краще побудьте вдома, провітріть приміщення і проведіть вологе прибирання.

    через сколько дней можноКоли не варто гуляти з новонародженим після пологового будинку

    Якщо дитина хвора, у нього підвищена температура, прогулянки скасовуються. При утрудненому носовому диханні не можна виходити на морозне повітря, це може спровокувати розвиток ангіни або ларингіту.

    Поради фахівців

    Вийти гуляти відразу після виписки бояться багато батьків. У малюків до трьох місяців терморегуляція ще не налагоджена, тому підвищений ризик перегріву або переохолодження. Намагайтеся одягати новонародженого трохи тепліше, ніж себе, при цьому не забувайте про шкарпетках.

    Коли варто починати виходити на свіже повітря з малюком і на скільки:

    • при температурі від +15°C до +30°C — гуляйте 3-4 години;
    • від +15°C до -10°C — рекомендується прогулянка на 1-2 години;
    • при сухій погоді і температурі від +10°C до +25°C можна проводити на свіжому повітрі весь вільний час.

    Також фахівці рекомендують проводити прогулянки далеко від трас і скупчення людей. Краще ходити в паркові зони, спальні райони або у дитячих майданчиків. З собою обов’язково беріть соску, пелюшку, пляшечку з водою. Перший час не відходили від дому занадто далеко. Деякі малюки не люблять гуляти в колясках і починають вередувати, в такому разі придбайте слінг для новонароджених.

    Прогулянки з новонародженим необхідні для якнайшвидшої адаптації до оточуючого світу. На вулиці дитина отримує необхідну дозу вітаміну D, тренуються його легені, органи зору і нюху. Свіже повітря у будь-яку погоду необхідний всім дітям.

    Читайте також: список речей для новонародженого на перший час