Коли можна качати прес після пологів

2484

Зміст:

  • Коли гінекологи дозволяють вправи на прес
  • Чому годуючій мамі варто відкласти вправи на прес
  • Сумісність фізичних вправ та грудного вигодовування
  • Види вправ на прес у післяпологовому періоді
  • Після народження дитини хочеться швидше привести фігуру в порядок, тому неминуче виникає питання, коли можна починати качати прес після пологів. Лікарі не радять поспішати з фізичними навантаженнями, особливо на м’язах живота, так як матка на початку післяпологового періоду ще не відновилася. В залежності від перебігу вагітності та виду розродження терміни початку фізичних занять можуть відрізнятися.

    Коли гінекологи дозволяють вправи на прес

    Зміцнювати м’язовий каркас живота після пологів корисно, але є обмеження по термінах занять спортом. Качати прес дозволено тільки після відновлення маточного органу і мускулатури живота. Терміни для початку фізичних вправ залежать від способу розродження.

    Коли можна починати качати прес після пологів, залежить від стану жінки

    Після неускладнених природних пологів можна починати тренування для м’язів передньої черевної стінки через 2 місяці. За цей час матка набуває свій початковий вигляд, остаточно скорочується. Також в цей час припиняється маточне післяпологове кровотеча. Також встановлюється гормональний фон і лактаційна функція. Якщо жінка народила дитину без пошкодження матки і пологових шляхів, їй також можна починати фізичні навантаження через 2 місяці.

    Коли пацієнтка народила малюка шляхом кесаревого розтину, тренування преса можна почати тільки через 10-12 місяців після розродження. Це можна пояснити наявністю більш тривалого маткової кровотечі, повільним скороченням маточного органу, наявністю рубців на матці, швів на передній черевній стінці живота. Строки також можуть змінюватись в залежності від загоєння швів.

    Якщо у жінки швидко зажили післяопераційні рубці, можна почати фізичні заняття раніше 10-місячного післяпологового періоду.

    Самостійні пологи з розривами можуть трохи відстрочити проведення тренувань. Займатися таким пацієнткам можна через 3-4 місяці в залежності від пошкоджень промежини. Перед початком тренувань краще відвідати гінеколога.

    Чому годуючій мамі варто відкласти вправи на прес

    Обмеження до фізичних навантажень мають вагомі причини. В залежності від них доктор встановлює приблизні терміни початку тренувань.

    Причини заборони на тренування преса відразу після народження малюка:

    • маткова кровотеча. Після пологів матковий орган сильно збільшений. Як тільки дитина народжується, матка починає інтенсивно скорочуватися, щоб закрити зяючі судини на слизовій оболонці органу. У перший тиждень матка максимально зменшується, але в збільшеному стані вона може перебувати ще 1-2 місяці. Після пологів у всіх жінок є маткова кровотеча, яка може посилитися під час фізичних навантажень, особливо при тренуванні м’язів преса. Це відбувається з причини підвищення артеріального тиску в судинах малого тазу;
    • опущення матки та інших органів малого тазу. Після пологів м’язи промежини дуже слабка. Якщо дати навантаження на м’язи живота, це посилить тиск в порожнині малого тазу. З цієї причини матка, сечовий міхур і пряма кишка можуть опуститися. У важких випадках навіть випасти;
    • розбіжність м’язів передньої черевної стінки. Не можна різко починати качати прес після пологів. Мускулатура живота сильно розтягнута і ослаблена. Ранні фізичні вправи на прес можуть викликати розбіжність м’язів живота. Таке явище називається діастаз;
    • розбіжність швів. Якщо у жінки були накладено шви на промежину або проведена операція кесарів розтин, їй не слід самостійно починати заняття спортом. Навантаження на м’язи малого тазу або передньої черевної стінки можуть призвести до розходження швів. Відкриті рани часто запалюються, гниють або сильно кровоточать.

    Ці нюанси повинна знати кожна жінка, яка перебуває у післяпологовому періоді. Зазвичай про наслідки раннього заняття спортом розповідає лікар у пологовому будинку.

    Сумісність фізичних вправ та грудного вигодовування

    Під час заняття спортом годуючим жінкам не можна забувати про дитину і молоці. При інтенсивних навантаженнях молоко змінює свій смак. З-за цього дитина може відмовитися від грудей. Перевтома у годуючої матері здатне призвести до зниження лактаційної функції, тому не можна перепрацьовувати.

    КормящейТренування годуючої матері слід проводити в помірному режимі

    Так як рівень молочної кислоти під час заняття спортом піднімається, доктора рекомендують годувати малюка через 60 хвилин після закінчення тренування. Це дозволить максимально зберегти грудне вигодовування.

    Існують основні правила занять. Вони готують мускулатуру до тренувань, знижують кількість молочної кислоти в крові:

    • здійснювати розминку для розігріву м’язів;
    • пити достатню кількість води під час тренувань з прокачування преса;
    • не приймати душ одразу після фізичних навантажень, митися краще після повної нормалізації температури тіла.

    Не слід відхилятися від правил тренувань. Займатися треба в помірному режимі, щоб не нашкодити собі і дитині.

    Види вправ на прес у післяпологовому періоді

    Щоб організм не перенапружувати, потрібно знати, які вправи можна виконувати в післяпологовому періоді. Заняття повинні проходити в помірному режимі. Вправи потрібно повторювати по декілька підходів, щоб отримати бажаний результат.

    • Жінці слід лягти на спину, руки покласти під потилицю. Торс і ноги одночасно підняти під кутом 45°. Таке положення слід зафіксувати максимально довго. Рух повторюють 3-4 рази.
    • Лежачи на спині, по черзі піднімати ноги до кута 90° по відношенню до тулуба.
    • В положенні лежачи на спині, підняти ноги, робити руху «велосипед» ногами.
    • З положення стоячи на колінах робити махи ногами назад, спочатку одну ногу, потім іншу.

    Ці вправи можна починати через 2-3 місяці після народження малюка. Якщо були ускладнення в пологах або оперативне втручання, то терміни початку занять слід обговорювати з лікарем.

    Не слід поспішати швидко прийти у форму після пологів. Треба дати організму час на відновлення матки, передніх м’язів живота. Перед початком проведення спортивних занять слід обов’язково прийти на прийом до гінеколога, щоб уточнити у нього, готовий організм до навантажень.

    Також рекомендуємо почитати: чим хороші кефірні дієти для схуднення