Коли можна починати штучне вигодовування новонародженого

1516

Зміст:

  • Показання для передчасного переходу на ІВ
  • Як вибрати суміші для вигодовування
  • Норма штучного вигодовування
  • Зберігання виготовленої кошти
  • Правила годування малюка
  • Вільне вигодовування
  • Штучне вигодовування новонародженого (ІВ) застосовується тільки при наявності показань, так як материнське молоко найбільш підходить за складом в перші тижні життя дитини. Однак у випадках, коли природне харчування неможливо, необхідно використовувати спеціальні суміші. Щоб перехід на ІВ не викликав труднощів, слід дотримувати певні правила при виборі засобів та проведенні годування.

    Показання для передчасного переходу на ІВ

     

    При відсутності показань новонародженим рекомендується отримувати материнське молоко, яке містить усі необхідні поживні речовини і антитіла, які беруть участь у формуванні імунітету маляти. Однак у деяких випадках є необхідність переходу на ІВ.

    Норма штучного вигодовування залежить від віку дитини

     

    До показань для штучного вигодовування у такому ранньому віці ставляться:

    • Стан жінки після важко протікає вагітності і пологів. У цьому випадку від годування груддю слід відмовитися, щоб мати змогла повністю відновити сили.
    • Необхідність для жінки використовувати ліки, при яких природне вигодовування протипоказане.
    • Наявність інфекційних захворювань, що передаються через грудне молоко.
    • Відсутність настання лактації або занадто мала кількість виробленого молока. Його нестачу можна визначити з контрольного вимірювання маси тіла після годування.
    • Інші причини, наприклад тимчасове відсутність матері, відсутність умов для правильного зберігання зцідженого молока.

    Коли у жінки є недостатність активності молочних залоз, показано проведення лікарської терапії з використанням препаратів, що стимулюють лактацію. Якщо таке лікування виявляється неефективним, слід перевести дитину на штучне вигодовування.

    Якщо у матері недостатня лактація, спочатку рекомендується перейти на змішане вигодовування. На початкових етапах дитина повинна отримувати навіть зовсім мала кількість грудного молока разом з сумішшю. Це допоможе забезпечити малюка необхідними йому поживними речовинами. Також це знизить навантаження на його травну систему, пов’язану зі зміною раціону.

    Як вибрати суміші для вигодовування

     

    Для годування дитини раннього віку слід пред’являти високі вимоги до суміші. Насамперед рекомендується проконсультуватися з педіатром з питання, які кошти краще підійдуть для новонародженого в залежності від його індивідуальних особливостей. Також важливу роль у виборі сумішей грає маса тіла.

    В цілому, при виборі штучного харчування слід враховувати наступне:

    • Вік дитини. Новонародженим протипоказано вживання засобів, у складі яких містяться кисломолочні компоненти, так як це може спровокувати часте зригування. Дітям від двох тижнів таке харчування можна поступово додавати в раціон.
    • Новонародженим і дітям, які погано набирають вагу, рекомендується використовувати суміш високої адаптації, яка за складом найбільш близька в натуральному грудного молока.
    • Штучне вигодовування новонародженого на основі кефіру і цільного молока дозволено лише з півроку. У більш ранньому віці цілісний кефір можна давати дитині тільки при наявності ознак порушення травлення або дисбактеріозу. Його слід додавати до дитячого харчування в невеликих кількостях.

    Під час годування дитина самостійно дасть зрозуміти про те, наскільки йому підходить живильний засіб. Якщо він смокче його з полюванням, значить воно йому подобається. В іншому випадку краще поміняти суміш на подібну, попередньо звернувшись до педіатра. Слід також пам’ятати про те, що бувають випадки, коли малюк відмовляє від високоадаптавних сумішей, віддаючи переваги складам з меншою адаптацією.

    Заміна засобу може знадобитися і в інших випадках, наприклад:

    • У складі суміші містяться речовини, які викликають алергію у новонародженого.
    • Дитина росте, змінюються його харчові уподобання, а також потребу в тих чи інших поживних компонентів.
    • При захворюванні малюка слід замінити суміш на лікувальну. Вибирати засіб також слід з допомогою педіатра.
    • Після одужання дитину знову переводять на звичайне харчування.

    При виборі засобу для штучного годування завжди слід керуватися тим, наскільки його їсть дитина. Варто також пам’ятати, що ніяка суміш в ранньому віці не зможе повною мірою замінити материнське молоко, тому при можливості краще віддавати перевагу змішаного вигодовування.

    Норма штучного вигодовування

     

    До того, як почати перехід на ІВ, слід визначити необхідну кількість дитячого харчування. Добова кількість засобу залежить від віку дитини:

    • У дітей до 2 місяців харчування становить 1/5 від маси тіла, що дорівнює 700-750 мл на добу.
    • У віці 2-4 місяців обсяг вигодовування досягає 750-800 мл, тобто 1/6 від ваги.
    • Від 4 до 6 місяців частку збільшують до 1/7 – 800-900 мл в день.
    • Малюкам від півроку необхідно 1000-1100 мл сумішей на добу, що дорівнює 1/8-1/9 від його ваги.

    Це усереднені значення добового кількості дитячого харчування. Підібрати точний обсяг штучного вигодовування за місяцями в залежності від особливостей розвитку дитини можна у педіатра.

    норма искусственного вскармливания

    Суміші для ІВ слід розводити безпосередньо перед годуванням

     

    Рекомендована кількість годувань також визначається віком дитини: чим дитина старша, тим менше його потрібно годувати. У новонародженого має бути до десяти прийомів їжі. Обсяг кошти на одне годування можна визначити, просто розділивши добовий раціон на кількість годувань. Так, новонародженим рекомендується давати дитяче харчування 10 разів на день по 70-75 мл

    Потрібно зазначити, що штучне вигодовування по місяцях в цій таблиці враховує тільки об’єм розчину. Допоювання дитини кип’яченою водою не вважається як прийом їжі.

    Зберігання виготовленої кошти

     

    Після закінчення годування, коли дитина засинає, слід вилити з пляшечки залишки засобу. Недопиту суміш не можна давати малюкові на наступний прийом їжі, так як це може призвести до порушення роботи кишечника. Перед годуванням завжди потрібно добре промивати пляшечку і соску, стежачи за тим, щоб на них не було залишків дитячого харчування. Після цього приналежності стерилізують, виставляють на чистий рушник і чекають, поки вони не охолонуть до кімнатної температури.

    Такі процедури слід проводити протягом першого місяця життя малюка. У більш пізньому віці можна обмежитися ретельним промиванням пляшечки і соски.

    Правила годування малюка

     

    Зазвичай діти, які відразу отримують штучні суміші замість грудного молока, володіють більшою масою тіла, у порівнянні з малюками на грудному вигодовуванні. Це негативно позначається на здоров’ї дитини, так як призводить до розвитку ожиріння та накопиченню надлишкової маси тіла. У свою чергу, ці фактори сприяють появі різних захворювань у майбутньому.

    Для того, щоб уникнути цього, протипоказано перегодовувати дитини. Рекомендується дотримуватися правила:

    • Якщо малюк ще живиться грудьми, штучну суміш йому слід давати через ложечку.
    • Після того, як частка ІВ буде досягати двох третин від усього раціону дитини, потрібно вибрати пляшечку. Рекомендується взяти соску з вузьким отвором, щоб малюку було легше відвикнути від грудей. Об’єм пляшечки для новонародженого повинен бути від 80 до 150 мл.
    • Якщо дитина не хоче їсти з ложечки і пляшечки, ввести розведену суміш можна йому за допомогою медичного шприца без голки. Щоб малюк не подавився, вливати харчування йому слід невеликими порціями.

    Щоб запобігти ускладнення, пов’язані з неправильним годуванням, рекомендується дотримувати наступні правила:

    • Малюк під час прийому їжі повинен бути в вертикальному або майже вертикальному положенні. Це допоможе йому не захлинутися під час смоктання.
    • Розчинна суміш повинна повністю перекривати соску. Повітря при цьому накопичується на дні розташованої майже вертикально пляшечки, завдяки чому він не потрапляє в шлунок дитини при проковтуванні молока.
    • Після закінчення годування малюк близько десяти хвилин повинен перебувати у вертикальному положенні. Це потрібно для того, щоб вийшло повітря, який міг потрапити в шлунок.

    Дотримання перерахованих вище правил допоможе зробити перехід на штучне вигодовування легким для малюка.

    Вільне вигодовування

     

    Режим дня дитини визначає його потреба в їжі, тому протягом доби дитині може знадобитися різний обсяг дитячого харчування. Вільне вигодовування враховує ці особливості, з-за чого воно дозволяє добитися кращої збільшення у вазі в порівнянні зі строго дозованим прийомом їжі.

    Тим не менш, педіатри рекомендують дотримуватися частково вільного вигодовування. У цьому випадку у визначені годинник суміш дається за розкладом, в інший час – в залежності від бажання малюка.

    искусственное вскармливание по месяцам

    Штучне вигодовування по місяцях визначається масою тіла дитини

     

    Для цього рекомендується наливати в ємність на 20-30 мл більше живильного розчину і давати їх у фіксовані години з допустимим розкидом в 30 хвилин. Якщо малюк не досасывает суміш повністю, годування припиняють. У тому випадку, коли дитина з’їдає весь обсяг харчування, пляшечку не поповнюють. Таким чином можна оптимізувати обсяг споживаного дитячого харчування протягом доби.

    Штучне вигодовування новонародженого дозволяє забезпечити малюка всіма необхідними речовинами при неможливості використання грудного молока матері. Рекомендується дотримуватися частково вільного графіку, коли обсяг споживаної їжі підходить під режим дня дитини. При годуванні слід дотримуватися зазначені у статті принципи, які дозволять зробити прийом їжі для малюка найбільш комфортним і безпечним.

    Читайте в наступній статті: все про дитяче харчування