Коли червоні точки в горлі у дитини — привід для занепокоєння

1472

Зміст:

  • Чому з’являються дрібні червоні точки в горлі
  • Ентеровірусна інфекція: симптоми і лікування
  • Краснуха як причина появи червоних точок в горлі у дитини
  • Алергічна реакція як причина висипу без температури
  • Стоматит
  • Червоні точки в горлі у дитини – причина для занепокоєння, якщо є зміни загального стану. Це можлива ознака інфекційної хвороби або алергічного процесу. Потрібно консультація сімейного лікаря або лікаря-інфекціоніста.

    Чому з’являються дрібні червоні точки в горлі

    Плями червоного або яскраво-рожевого кольору на слизовій оболонці ротової порожнини або мигдалинах з’являються в результаті зміни мікроциркуляції, порушення цілісності судин, пошкодження самих клітин епітелію.

    Червоні точки в горлі у дитини можуть з’явитися з-за інфекційних захворювань

    Це один з клінічних ознак таких захворювань:

    • ентеровірусна інфекція;
    • краснуха;
    • алергічна реакція;
    • афтозний стоматит.

    Інфекційні захворювання супроводжується температурною реакцією і іншою клінічною симптоматикою.

    Розвиток алергічної реакції пов’язане з дією зовнішнього пошкоджуючого фактора. Якщо у дитини змінюється загальний стан, необхідна консультація лікаря, так як потрібно медикаментозне лікування.

    Ентеровірусна інфекція: симптоми і лікування

    Найбільш поширена клінічна форма ентеровірусної інфекції – це герпесная ангіна (герпангіна). Вона характеризується не стільки ураженням мигдаликів, як бактеріальна ангіна, скільки запаленням всієї слизової ротоглотки і появою висипань на її поверхні. Саме обширність поразок і відрізняє цей вид ангіни від інших.

    Сімейство ентеровірусів досить численно – налічується кілька десятків їх типів. Вони передаються повітряно-крапельним шляхом, тому протягом свого життя людина рано чи пізно стикається з таким вірусом. Відбувається це під час безпосереднього контакту з хворим або носієм, використанні загальних предметів побуту і посуду. Сприйнятливість висока, імунітет виробляється тільки до певного виду ентеровірусу, тому можливі повторні випадки зараження.

    Клінічні симптоми герпангіни наступні:

    • Різке підвищення температури до 40 °С і вище.
    • Раптова і швидко наростаюча слабкість, стомлюваність, загальний занепад сил.
    • У маленьких пацієнтів звертає на себе увагу тривалий позаурочна сон, примхливість, плаксивість, невмотивоване погану поведінку чи, навпаки, постійні прохання «взяти на ручки».
    • При огляді слизової оболонки ротоглотки — на щоках, мові, яснах, піднебінних дужках, твердому і м’якому небі з’являються дрібні червоні точки, трансформуються в пухирці, заповнені прозорою рідиною. Бульбашки можуть бути досить численні, але не зливаються; вони легко розкриваються, після чого утворюється вкрай болюча виразка.
    • Надалі слизова ротоглотки може бути практично повністю покрита виразками, які є можливими вхідними воротами для вторинної бактеріальної інфекції.

    Для ентеровірусної інфекції характерні й інші клінічні прояви. Типово поява висипань на шкірі. Плями з’являються по всьому тілу без чіткої закономірності, не супроводжуються свербінням. Рідше можливе ураження оболонок мозку — серозний менінгіт.

    Ефективне специфічне лікування ентеровірусної інфекції, здатні швидко знищити вірус, не розроблено. У комплексному лікуванні застосовуються противірусні препарати (ацикловір), індуктори ендогенного інтерферону і рекомбінантний інтерферон, але не можна бути впевненим на 100% ефективності.

    Лікування ентеровірусної інфекції спрямоване на відновлення цілісності слизової оболонки і зменшення інтоксикації. Включає такі компоненти:

    • рясне пиття і \або внутрішньовенну інфузію для виведення продуктів життєдіяльності вірусу;
    • нестероїдні протизапальні засоби для зниження температури, зменшення запалення і вираженості больового синдрому;
    • місцеву обробку слизової ротової порожнини обліпиховою олією для прискорення загоєння, якщо є виразкові дефекти;
    • полоскання відваром ромашки чи шавлії, якщо є тільки дрібні червоні точки.

    Протягом гострого періоду хвороби потрібно дієтичне харчування. Іноді біль у роті навіть при найменшому русі мови настільки сильна, що маленький пацієнт буде категорично відмовлятися від будь-якої, навіть улюбленої їжі. Зрозуміло, що їжа не повинна бути занадто надмірно гарячої та холодної, жорсткою чи гострою. Перевагу слід віддавати напіврідким і протертим страв: каш, супів-пюре, киселю і так далі.

    Краснуха як причина появи червоних точок в горлі у дитини

    Краснуха – одна з шести найбільш поширених дитячих інфекцій, що протікають з висипом. Поява червоних точок в горлі у дитини – плями Форхгеймера – відзначається одночасно з виникненням висипу на шкірі або незначно її випереджає. Крім висипань на слизовій відзначається збільшення потиличних і шийних лімфатичних вузлів. Іноді їх значні розміри, що помічають батьки маленького пацієнта, а він сам скаржиться на болючі відчуття в цій зоні.

    мелкие красные точкиПри краснусі дрібні червоні крапки з’являються не тільки в горлі, але і по всьому тілу

    Краснуха зазвичай протікає без ускладнень. Температурна реакція триває 2-3 дні, загальний стан змінюється помірно. Повне одужання відзначається на 6-7 день від початку хвороби.

    Лікування включає рясне пиття, жарознижуючі і протиалергічні засоби. Противірусні засоби не призначаються, так як малоефективні. Місцеве лікування не показано.

    Алергічна реакція як причина висипу без температури

    Патологічна реакція імунної системи – результат впливу зовнішніх факторів. Причинами алергічної реакції можуть бути:

    • ополіскувачі, зубні пасти яскравого кольору, з різким запахом і смаком;
    • неякісний пломбувальний матеріал або стоматологічні конструкції — брекети, вініри;
    • певні продукти харчування: цитрусові, мед, горіхи;
    • пластмасові іграшки низької якості, які кладе в рот маленький дитина.

    Алергічна реакція протікає без температури. Висипання відзначаються не тільки на слизовій оболонці ротової порожнини, але і на шкірі. Типовою ознакою є сильний свербіж шкіри.

    Лікування включає протиалергічні засоби, місцеві лікарські форми призначаються тільки в важких випадках. Це можуть бути гормональні мазі, що знижують зменшують свербіж і почервоніння на шкірі. Головне завдання – усунути контакт з алергеном і запобігти повторному його попадання.

    Стоматит

    Червоні точки в горлі у дитини можуть з’явитися з-за стоматиту. Цей запальний процес розвивається як самостійне захворювання або як один з ознак системного захворювання. За характером змін на слизовій ротової порожнини розрізняють афтозний, виразковий та катаральний стоматит.

    температураСтоматит викликає появу червоних точок у горлі і в роті, з підвищенням температури

    Для цього захворювання характерні:

    • підвищена температура тіла в межах 38 °С;
    • набряклість слизової і різні висипання на ній: від плям до бульбашок і виразок;
    • болючість при ковтанні слини, ковтання їжі і води;
    • помірне погіршення загального стану.

    Лікування стоматиту залежить від причини, яка спровокувала його появу. Якщо це локальний процес, застосовуються полоскання з протизапальними компонентами. Якщо це системна патологія, то призначається комплексна терапія — антибіотики або противірусні препарати.

    Червоні точки в горлі у дитини не є загрозою для життя і приводом для термінових лікувальних заходів. Найчастіше, це одна з ознак інфекційної хвороби або алергії. Потрібне спостереження в динаміці і при зміні загального стану дитини – консультація лікаря.

    Читайте також: герпес на губах у дитини