Користь і шкода льняного масла для жінок

656

Зміст:

  • Лляне масло для жінок – співвідношення користі і шкоди
  • Коли варто приймати олію з льону?
  • Протипоказання для використання
  • Як приймати лляне масло правильно?
  • Лляне масло отримало широку популярність останнім часом. Пов’язано це з наділенням його масою позитивних якостей. Особливо популярним воно стало серед жінок, оскільки іноді рекомендується для схуднення. Сьогодні лляна олія використовується в кулінарії і народній медицині. Офіційна медицина відносить його до розряду біологічно активних добавок – БАД.Лляне масло для жінок – користь чи шкоду від його застосування стануть помітними при його регулярному застосуванні.

    Лляне масло для жінок – співвідношення користі і шкоди

    Лляне масло – продукт рослинного походження. Воно виробляється з насіння льону. Містить у собі ненасичені жирні кислоти (лінолеву, ліноленову, олеїнову. Крім цього, до його складу входять:

    • Вітамін Е. Захищає від ушкодження мембрани клітин. Пригнічує активність вільних радикалів. Покращує процеси клітинного дихання. Знижує рівень холестерину. Покращує утворення гемоглобіну і м’язових білків. Бере участь в утворенні деяких гормонів. Зміцнює імунітет.
    • Фолієва кислота. Покращує кровотворення. Сприяє синтезу нуклеїнових кислот. Знижує ризик ускладнень при вагітності.
    • Естрогеноподібний фітогормони. Нормалізують гормональний фон. Сприяють нормальному функціонуванню жіночої репродуктивної системи.

    За рахунок вмісту в собі цих компонентів лляне масло і здобуло популярність як БАД і засіб народної медицини. Недавні дослідження істотно поставили під сумнів користь від прийому ненасичених жирних кислот.

    Олія з насіння льону не може виступати в якості самостійного лікарського засобу.

    Істотну шкоду лляне масло завдати не в змозі. Але це може статися при надмірному його вживанні або порушенні правил прийому. Надлишковий прийом цієї речовини, особливо при його термічній обробці, може викликати підвищення холестерину. Ефекти від великих обсягів фітоестрогенів теж до кінця не вивчені.

    Коли варто приймати олію з льону?

    Даний лляне масло для організму жінки однозначно буде корисно. Теоретично, їм можна нашкодити. Але для цього знадобиться смажити на ньому або приймати його у великих обсягах. Воно здатне як поліпшити стан в цілому, так і допомогти при конкретних захворюваннях і станах:

    • Підвищений артеріальний тиск.
    • Хвороби серцево-судинної системи.
    • Високий рівень холестерину крові.
    • Захворювання шкіри.
    • Поганий стан волосся і нігтів.
    • Порушення з боку жіночої репродуктивної системи.

    Приймати жінкам лляне масло для позбавлення від зайвої ваги не має сенсу. Воно ніяким чином не знижує вагу.

    Протипоказання для використання

    Незважаючи на свою невинність, лляне масло теж здатне нашкодити. Його не можна приймати, якщо:

    • Є непереносимість самого лляного або будь-якого іншого рослинного масла.
    • У вас є алергія на вітамін Е або фолієву кислоту.

    У всіх інших випадках приймати цю БАД можна. Використовується масло і в кулінарії, і в якості біологічно активної добавки.

    Як приймати лляне масло правильно?

    Якщо мова йде про прийом лляної олії в капсулах, то пити його потрібно курсами від 1 до 2 місяців. Частота таких курсів складає близько 1-2 разів на рік. У день препарат приймається 2 рази по 3 капсули.

    как приниматьЯк приймати лляне масло – розповість ваш лікар.

    Лляне масло можна використовувати і в своєму природному вигляді. Тоді в день його потрібно пити по половині чайної ложки під час їди. Краще приймати масло не в чистому вигляді, а в поєднанні з продуктами, сприяють його засвоєнню, – свіжими овочами, в міру гострими спеціями, якщо вам їх можна вживати.

    Якщо мова йде про додавання олії з насіння льону в салати, то його об’єм можна збільшити страви згідно з рецептом. Ложку масла можна додати в тарілку супу, посипавши зверху зеленню. Дуже смачні з лляною олією картопля, каші.

    Краще приймати масло не в чистому вигляді, а в поєднанні з продуктами, сприяють його засвоєнню.

    Іноді можна придбати вже зниклий продукт. Якщо воно натуральне, то не буде зберігатися більше 2 тижнів. Виняток становлять капсули – в них містяться спеціальні консерванти і виключений контакт з киснем. Рідке лляне масло досить швидко зникає. Після 14 днів з моменту його віджиму з’являється гіркуватий прогірклий присмак.

    Існують підробки олії з насіння льону. Відрізнити їх можна по терміну зберігання. Якщо придбаний вами продукт зберігає приємний смак і запах більш півмісяця, значить, ви потрапили на підробку. В ній використовуються смакові замінники і ароматизатори. Шкоди від такого «масла» не буде, але і користі чекати не варто.

    Як і будь-який інший продукт, лляне масло нерідко підробляють.

    Лляне масло – біологічно активна добавка, яка містить ненасичені жирні кислоти, вітамін Е, фолієву кислоту, фітоестрогени. Воно здатне поліпшити стан жіночого організму. Замінити лляною олією звичайні ліки неможливо.

    Приймати його можна як в рідкому вигляді, так і у вигляді куплених в аптеці желатинових капсул. Лляне масло може підроблятися або продаватися вже зіпсованим. Краще всього купувати його безпосередньо в місцях виробництва і розливу.

    Читайте далі: лляне масло при вагітності