Користь і шкода селери при вагітності

867

Зміст:

  • Користь селери для вагітних
  • Буває шкода від селери
  • Коли і чому не можна їсти селеру при вагітності
  • Правила вживання селери при вагітності
  • Не завжди варто включати в раціон селера при вагітності. Незважаючи на величезну кількість поживних речовин в складі цієї рослини, його вплив на плід може виявитися згубним.

    Користь селери для вагітних

    Це рослина дуже цінно для прихильників здорового харчування. Воно низькокалорійне і багата корисними речовинами. Його стебло містить вітаміни групи В, А, Е, З, залізо, кальцій, натрій, магній, фосфор. У складі коренів, крім даних речовин, є цинк і марганець.

    Селера при вагітності корисний в розумних кількостях

    Корисні властивості:

    • зміцнює імунітет, захищає від інфекційних захворювань;
    • виявляє снодійну дію;
    • заспокоює після стресів;
    • позбавляє від головного болю і мігрені;
    • очищає кишечник від шлаків і токсинів;
    • запобігає варикозне розширення;
    • знижує артеріальний тиск.

    Остання властивість селери можна розцінювати і як недолік, оскільки вагітні частіше страждають гіпотонією, ніж гіпертонією.

    Буває шкода від селери

    Наскільки даний овоч корисний, настільки він і небезпечний. Ефірні олії в складі зелені можуть стати причиною алергії у жінки і у малюка. Також селера посилює газоутворення, підвищує тонус матки, може викликати викидень і передчасні пологи.

    Крім цього, він є потужним снодійним, тому зловживання ним може призвести до неприємних наслідків.

    Коли і чому не можна їсти селеру при вагітності

    Незважаючи на всі корисні властивості цього овоча, жінкам в положенні не рекомендується його вживати, особливо на ранніх термінах. Вся справа в його впливі на організм.

    ВредСелера чинить шкоду при тонусі матки

    У першому триместрі зелень підсилює приплив крові до матки, призводить до її скорочення, а відповідно може викликати викидень.

    Дозволити собі трохи селери можна під кінець другого триместру, якщо немає проблем з перебігом вагітності. Але вживати його варто не частіше 2 разів у тиждень.

    Найбільш сприятливий період для вживання селери – третій триместр. Не варто сумніватися, чи можна цю зелень в останній тиждень до пологів. Рослина здатна прискорити і полегшити пологовий процес.

    Правила вживання селери при вагітності

    Зелень краще використовувати в якості приправи, додавати в салати для поліпшення смакових якостей і поживної цінності. Але робити це можна тільки в дозволені періоди, якщо немає загроз для малюка. Зелень можна їсти 1-2 рази в тиждень по 1 ст. л., корінь – по 2 ст. л. Сік селери потрібно розбавляти водою у співвідношенні 1:3, концентрований напій пити не можна. Допускається 50 мл у тиждень.

    Рослину можна використовувати для зовнішнього застосування. Відвар селери має кровоспинну і знеболюючою дією. Для його приготування знадобляться коріння і зелень у співвідношенні 1:2. Їх потрібно залити окропом і настоювати 2 години. Готовий відвар можна зберігати в холодильнику і використовувати для компресів.

    Селера варто вживати з обережністю або зовсім замінити його іншим рослиною зі схожою харчовою цінністю, але меншою шкодою. Навіть після народження малюка від нього потрібно відмовитися, оскільки він зменшує лактацію.

    Читайте в наступній статті: чи можна робити татуаж брів вагітним