«Кісточка» на стопі: як уникнути її наростання і що робити, якщо вже зявилася

1097

«Красиві туфлі, але не для мене», — як часто можна почути подібні слова. А все через випирає кісточки на стопі, яка вносить дискомфорт. Цей наріст називають ще й «шишкою». У чому причина розвитку деформації стопи? Чи можна її попередити? І як діяти, якщо «кісточка» вже росте? На ці запитання відповідає ортопед Роман Бодьо.

Экзостоз (додатковий кістковий наріст) в організмі людини. Це найчастіша скарга, з якою звертаються пацієнти до ортопеда. Дам кілька порад, дотримуючись яких ви зможете:

— уникнути подальшого зростання деформації;

— зменшити деформацію;

= зменшити або позбавитися від болю в області цієї деформації.

Читайте також:Оригінально: вагітна Джессіка Сімпсон знайшла спосіб боротися з набряками ніг

Фахівець називає ефективними 4 способу.

Раціональний підбір взуття

Взуття повинна бути широкою в області деформації на стільки, наскільки психологічно ви можете собі дозволити. Також в області деформації не повинно бути швів і це місце повинне бути максимально еластичним. Додатково до цього, не нехтуйте довжиною взуття. Завжди повинен бути запас 5-10 мм. Інакше це буде призводити до відхилення 1 пальця і посилення тиску на «шишку».

Пам’ятайте, що «кісточка» збільшується від постійного, не завжди навіть сильного тиску у взутті! Тому, чим менше буде це тиск або, можливо, воно буде виключено повністю, тим менше ймовірність утворення і росту цієї деформації!

Використання ортопедичної устілки

Така устілка збере (звузить і вкоротить) вашу стопу за рахунок підйому склепіння. У когось це буде кілька міліметрів, а іншого може досягати і сантиметрів. Але в будь-якому випадку, раціональне застосування ортопедичної устілки зменшить тиск на область «кісточки».

Зміцнення м’язів стопи і гомілки

Чим сильніше м’язи, тим менше шансів стопі стати широкою.

Використання бурсопротекторов

Це спеціальні силіконові накладки на область деформації. Вони значно знижують тиск шляхом розподілу його по м’яких тканинах. Але використання такого бурсопротектора важко в дуже вузькій взуття.

Читайте також:Чому з’являються синці на ногах у жінок

Ортопед Роман Бодьо підкреслює, що в кожному індивідуальному випадку поради можуть доповнюватися або змінюватися. Однак зазначає:

80% моїх консультацій завжди мають ці пункти, тому користуйтеся.

А в якому стані ваші стопи?

Всі фото: Depositphotos