Ларинготрахеїт у дітей: як лікувати в домашніх умовах

2250

Зміст:

  • Як проявляється ларинготрахеїт у дітей
  • Причини захворювання
  • Класифікація
  • Симптоми ларинготрахеїту
  • Діагностика
  • Лікування
  • Іноді першіння в горлі може означати початок серйозного захворювання – зокрема, ларинготрахеїту. Для дітей ця хвороба небезпечна швидким розвитком і частими ускладненнями. Саме тому батькам важливо знати про причини і наслідки цього захворювання.

    Як проявляється ларинготрахеїт у дітей

    Ларинготрахеїт – це запалення гортані і трахеї, що виникає внаслідок ураження слизової тканини інфекційними агентами або дратівливими речовинами. Це захворювання протікає за типом гострої респіраторної інфекції (ГРВІ), тобто запалення дихальних шляхів. Дорослі, хворі ларинготрахеитом, зазвичай страждають від утруднення дихання і першіння, а головною небезпекою ларинготрахеїту у дітей є ускладнення у вигляді задухи.

    Ларинготрахеїт у дітей може протікати з важкими симптомами.

    Трахея – це «повітропровід», за яким вдихуване повітря потрапляє з носоглотки у верхні, а потім нижні дихальні шляхи. Її поверхня вистелена слизовою тканиною, яка запалюється при дії подразнюючих речовин. Ларинготрахеїт проявляється набряком слизової частини трахеї, яка починає виробляти значну кількість в’язкого слизу, що порушує проведення повітряних мас.

    Крім того, в області гортані розташовані голосові зв’язки. Запалення пошкоджує їх, здавлює через початок набряку, внаслідок чого при ларинготрахеїті може бути порушена здатність говорити. Підвищується ризик виникнення ускладнення – помилковий круп, тобто задуха в результаті здавлення дихальних шляхів.

    Найчастіше ларинготрахеїт включає в себе одночасне запалення областей глотки і гортані. Однак іноді вогнища ураження можуть ізольовано вражати лише одну з цих областей — тоді діагноз міняють на ларингіт або трахеїт. Більшість фахівців не надають цьому поділу великої різниці, бо як симптоми хвороб схожі, схема терапії ідентична, а у дитини вогнище запалення з перебігом хвороби легко поширюється на тканини сусідніх органів.

    Причини захворювання

    Діти хворіють ларинготрахеитом частіше за дорослих. Це пов’язано з недостатнім формуванням імунітету в організмі розвивається. Часто хвороба виникає як ускладнення ГРЗ — наприклад, грипу — внаслідок ослаблення імунітету. Імунітет може бути ослаблений як в організмі в цілому, так і специфічно в цій області.

    Ослаблення всього організму найчастіше виникає із-за недавно перенесених вірусних інфекцій. Якщо дитина після хвороби стикається з джерелом бактерій, то ймовірність захворіти дуже висока. Також причини хвороби можуть критися у спадковій схильності. Якщо один або обидва батьки дитини хворіли ларинготрахеитом, то ймовірність зіткнутися з цією хворобою істотно підвищується.

    Запалення глотки й гортані може бути викликана наступними факторами:

    • вірусні ураження дихальних шляхів, зокрема, вірус грипу;
    • бактеріальна інфекція — стафілокок, стрептокок, туберкульоз;
    • грибкове ураження;
    • алергічна реакція;
    • агресивні хімічні реагенти.

    Сприяючими факторами розвитку хвороби є механічне або інше пошкодження слизової оболонки гортані. Це може бути гучний спів або надривний крик, вдихання запиленого або загазованого повітря, частий контакт з высокоаллергенными ефірними маслами, зокрема, олії цитрусових. Також важливим фактором є вдихання тютюнового диму, у тому числі пасивне, та загальне переохолодження організму.

    Перераховані чинники не викликають ларинготрахеїт самі по собі, однак вони створюють легкі умови для проникнення інфекції, знижуючи природний захист органу.

    Класифікація

    Ларинготрахеїт може бути швидкоплинним і хронічним. Гострий ларинготрахеїт протікає швидко, з повним усуненням інфекційного вогнища в процесі терапії. Хронічний ларинготрахеїт розвивається з гострої форми, якщо осередок інфекції тимчасово втратив активність, але не був усунутий. Згодом він може давати загострення при впливі негативних чинників.

    Гострий ларинготрахеїт також може бути первинним або рецидивуючим. Згідно з назвою, первинна форма діагностується у дитини вперше, а рецидивуючий – при повторному поразку, але без ознак хронічної хвороби.

    За течією ларинготрахеїт може бути:

    • блискавичним – тобто без ознак попереднього ураження респіраторної системи;
    • гострим – тобто на тлі поточного захворювання дихальних шляхів;
    • підгострим – тобто як ускладнення перенесеного респіраторного захворювання після зникнення його ознак.

    Крім цього, розрізняють безперервне і хвилеподібний перебіг захворювання. При безперервному перебігу ларинготрахеїт проявляє себе постійно і закінчується повним одужанням, а при хвилеподібному симптоми можуть періодично зникати і виявлятися знову на тлі терапії.

    Окремо виділяють стенозуючий тип хвороби. Це небезпечне для дитини стан, викликане сильним набряком стінок гортані, який може перекрити надходження повітря в дихальні шляхи.

    Хронічна форма захворювання виникає, якщо лікування було проведено неправильно, було завершено раніше строку або зовсім не проводилося. Також хвороба може прийняти хронічну форму при дії обтяжуючих факторів – вдиханні хімікатів, перенапруження голосових зв’язок і т. д. Розрізняють наступні форми хронічного ларинготрахеїту:

    • Катаральна. В області гортані спостерігається почервоніння і набряклість.
    • Атрофічна. Слизова оболонка поступово атрофується, провокуючи запалення. Причини такої форми хвороби – вдихання пилу, у тому числі вугільної, при проживанні поблизу шахт, тютюнового диму та інших дратівливих частинок.
    • Гіперпластичних. При цій формі слизова виробляє нарости, які порушують процес дихання і утворення голосу.

    Як видно з цієї класифікації, захворювання має безліч форм, кожна з яких потребує своєї стратегії лікування.

    Симптоми ларинготрахеїту

    У швидкоплинній форми ларинготрахеїту є цілком характерні ознаки. Хронічна форма спостерігається у дітей украй рідко, частіше в підлітковому і юнацькому віці.

    симптомы

    Основні симптоми ларинготрахеїту — кашель та набряк гортані.

    Основні ознаки ларинготрахеїту:

    • Температура тіла різко підвищується. При вірусної природи – до 38-39 °C, при бактеріальному ураженні – до 40 °C.
    • Дитина скаржиться на першіння в горлі і дискомфорт в області грудини.
    • Спостерігається сухий і грубий кашель, що викликає біль.
    • Першіння з’являється при механічному або хімічному подразненні дихальних шляхів. При цьому кашель провокує виділення малої кількості густого мокротиння.
    • В голосі чути осиплість і хрипота.

    З часом кашель може ставати все більш вологим, з виділенням рясної гнійної мокроти. Це може спровокувати поширення інфекції у верхні дихальні шляхи, викликаючи бронхіт.

    Діагностика

    Попередній діагноз ставиться за результатами зовнішнього огляду пацієнта. Характерними ознаками служать захриплість, сухе покашлювання, висока температура, а також хрипи в області трахеї при прослуховуванні фонендоскопом.

    лечение

    Лікування ларинготрахеїту можливо тільки за умови повної діагностики, що виключає захворювання з подібними ознаками.

    Крім того, проводяться наступні аналізи:

    • загальні аналізи крові та сечі;
    • бактеріологічний посів мокротиння, при її наявності;
    • при необхідності може бути проведений аналіз на наявність вірусних збудників.

    Також в ході діагностики необхідно визначити або виключити наявність бронхіту та інших захворювань респіраторної системи. Проводиться огляд гортані за допомогою отоларингологічного інструментарію, при підозрі на пухлину призначається рентгенологічне дослідження або КТ. Виключається попадання в область трахеї і гортані чужорідного тіла або появи папіломи.

    Лікування

    Ларинготрахеїт може протікати в неускладненій формі, але при тяжкому перебігу він може загрожувати виникненням нападів задухи аж до повної асфіксії. Якщо захворювання протікає легко, то лікар призначає лікування в домашніх умовах. Препарати призначаються після проведення необхідних аналізів і встановлення природи запалення. Лікування включає в себе наступні препарати:

    • Антибіотики, в ідеалі – після бакпосіву мокротиння.
    • Противірусні препарати.
    • Жарознижуючі засоби, якщо температура піднімається вище 38,5 °C.

    У разі тяжкого перебігу хвороби та ризик задухи проведення лікування в домашніх умовах неможливо – дитину поміщають в стаціонар.

    В якості допоміжних засобів для полегшення проявів хвороби та підвищення ефективності лікування необхідно підтримувати в приміщенні з хворим дитиною зволожений свіже повітря. Потрібно часто провітрювати приміщення, якщо тільки це не означає посилення запиленості. Клінічні рекомендації з амбулаторної терапії також включають в себе прийом теплих рідин – відварів грудного збору, чаю, трав’яних настоянок і компотів.

    Якщо у дитини розвивається стенозуючий ларинготрахеїт з сильним набряком і він починає задихатися, варто негайно викликати швидку медичну допомогу для подальшої госпіталізації.

    Також рекомендується пройти обстеження на реакцію до алергенів. Ларинготрахеїт може провокуватися алергічною реакцією, і огорожу дитини від патогенних речовин допоможе уникнути хронічного процесу запалення.

    В цілому при своєчасному лікуванні та усуненні провокуючих факторів захворювання протікає без серйозних ускладнень. Якщо ж дитина перебуває в негативних умовах, наприклад, проживає поблизу вугільних шахт, то ларинготрахеїт може спричинити за собою осиплість голосу і хронічне запалення з рецидивами.

    Дивіться далі: симптоми і лікування ларингіту у дітей