Лікарі розповіли, які ознаки вказують на дефіцит кальцію у дитини

267

За даними досліджень, кожен п’ятий школяр страждає від нестачі кальцію. Як зрозуміти, що у дитини дефіцит і що з цим робити?

Джерело: freepik

Користь кальцію і його джерела

Не секрет, що кальцій є одним з найважливіших мікроелементів для здоров’я людини, особливо для зростаючого організму дитини. При нестачі тілу доводиться висмоктувати кальцій з кісток, через що вони стають крихкими і ламкими.

Головними джерелами речовини можна виразно назвати молочні продукти. Саме тому їх вживання стоїть в пріоритеті в дитячому раціоні. Крім того, багато кальцію міститься в овочах і зелені, серед яких особливо багаті мінералом петрушка і шпинат. Також в якості джерела підійдуть мигдаль, бразильські горіхи, риба, яєчний жовток, вівсяна крупа, насіння кунжуту і питна вода.

важливо! зловживання жирною їжею, кофеїном і харчовими волокнами негативно впливають на засвоєння кальцію організмом. Слідкуйте, щоб у вашому раціоні і вашої дитини було менше подібних продуктів.

Які ознаки вказують на дефіцит кальцію у дитини?

За даними фахівців, нестача мікроелемента у дітей найчастіше проявляється специфічними симптомами. На неї можуть вказувати:

  • судоми, тремор;
  • ламкість нігтів;
  • підвищена пітливість, зокрема на потилиці;
  • сухість шкіри;
  • підвищена збудливість;
  • випадання волосся на потилиці;
  • утруднене дихання.

В першу чергу медики рекомендують батькам звернути увагу на наявність судом і м’язових посмикувань у дитини. А вже потім варто досліджувати інші ознаки: є підвищена пітливість, ламкість нігтів і волосся, сухість шкіри і т.д. Також відзначається, що у дітей з нестачею кальцію можуть з’явитися безсоння, неспокійний сон і часті алергічні реакції.

Джерело: shutterstock

Як виявити дефіцит кальцію у немовляти

Для початку проконсультуватися з лікарем. Зазвичай у немовлят недолік мікроелемента виявляється за допомогою легкого стиснення плеча. Якщо після цієї дії пальчики дитинку звело судомою, то організму дійсно може не вистачати кальцію. Ще один спосіб-легенько постукати по щоці. Їли виникне посмикування лицьових м’язів, потрібно перевірити рівень речовини. Для цього зверніться до педіатра. Він призначить аналізи, які допоможуть підтвердити або спростувати діагноз.