Методи розвитку памяті у дітей від дошкільного до підліткового віку

921

Зміст:

  • Розвиток запам’ятовування у дітей дошкільного віку
  • Методики розвитку пам’яті у школярів
  • Сучасна система навчання пред’являє до здібностей дітей високі вимоги: їм доводиться запам’ятовувати великий обсяг навчального матеріалу, і не всі справляються з цим успішно. Запам’ятовування – складний процес, в якому задіяні клітини кори головного мозку, під час якого утворюються нервово-рефлекторні зв’язки. Точний механізм зберігання спогадів досі залишається невивченим, проте відомо точно – пам’ять можна розвивати. Розвиток пам’яті у дітей важливо не тільки для успішного навчання, але і для повноцінного формування інтелекту.

    Розвиток запам’ятовування у дітей дошкільного віку

    У віці приблизно чотирьох років у дітей починає інтенсивно розвиватися здібності до запам’ятовування і відтворення інформації. Але навіть після п’яти років процес запам’ятовування у дошкільнят носить мимовільний характер, тобто малюк не може поставити перед собою завдання запам’ятати якусь інформацію. Запам’ятовування в цьому віці тісно пов’язане або активною діяльністю, або з емоційними переживаннями.

    Розвиток пам’яті у дітей допомагає їм досягати великих успіхів у навчанні

    Щоб розвинути пам’ять дитини, яка досягла чотирьох-п’яти років, обговорюйте з ним усі події, що сталися протягом дня, прочитані книги, улюблених героїв казок і мультфільмів. Заучування коротких віршів – ще один прекрасний спосіб тренування пам’яті, який підходить не тільки для дітей п’яти-шести років, але і для людей будь-якого віку.

    Розвиток пам’яті дошкільнят допомагають гри:

    • «Чого не вистачає?» Гра для дитини чотирьох і більше років просять запам’ятати декілька предметів, що стоять на столі, а потім, поки дитина відвернувся, прибирають один з них. Дитина повинна пригадати, чого не вистачає, назвати колір, форму та інші ознаки зниклого предмета.
    • «Вгадай предмет навпомацки». Ця гра допомагає розвитку тактильної пам’яті. Впізнавання знайомих предметів із закритими очима на дотик тренує навички впізнавання і запам’ятовування.
    • «Хто більше запам’ятав». Гра для дошкільників, під час якої дорослий по черзі показує по 10-20 карток з різними предметами та об’єктами, а потім діти називають ті з них, які запам’ятали. Перемагає той, хто запам’ятав найбільше предметів.
    • «Знайди відмінності». Гра сприяє розвитку зорової пам’яті. Дитині пропонується порівняти дві схожі картинки і знайти відмінні елементи.

    Дуже корисно для розвитку просторової і кінетичної пам’яті зав’язування всіляких морських вузлів. Дорослий демонструє поетапно, як зав’язати вузол, а дитина повинна повторити.

    Важливо пам’ятати, що розвиток інтелекту дітей, які підійшли до дошкільного віку, неможливо без повноцінного фізичного, розумового, емоційного розвитку. Здоровий сон, збалансоване харчування, що відповідає віку фізична активність сприяють гармонійному розвитку всіх інтелектуальних і психічних функцій.

    Методики розвитку пам’яті у школярів

    У початковій школі у дітей продовжує переважати образна й емоційна пам’ять. Для тренування навичок у віці восьми і більше років дуже корисні спільні заняття з батьками не тільки під час виконання домашнього завдання.

    десяти летУ віці десяти років важливо робити акцент на розвитку логічної пам’яті

    Існують прийоми, що дозволяють у формі ігрового взаємодії дитини і дорослого тренувати здатність до запам’ятовування:

    • Опис картинок по пам’яті — дитині восьми років показують картинку протягом 30-45 секунд, а потім він як можна більш докладно описати, що на ній було зображено, описати предмети і персонажів, їхні дії, пригадати якомога більше деталей.
    • Кодове слово – прослуховування казки дитині дається завдання плескати в долоні, якщо він почує якесь певне слово. Цих слів може бути кілька.
    • Складання асоціативних рядів – до названого слова дитина повинна пригадати і записати якомога більше асоціацій.

    Для дітей дев’яти років і старше в якості простого, але дуже дієвого засобу для поліпшення запам’ятовування психологи пропонують складати план прочитаних текстів. У віці дев’яти років, як і раніше, актуальним методом тренування пам’яті залишається розучування віршів.

    У віці десяти років у дітей починається препубертатный період, має свої характерні особливості. Дослідження показують, що гормональна перебудова у підлітків робить істотний вплив на всі психічні функції, наприклад, час, під час якого діти можуть концентрувати увагу, знижується до 5 хвилин.

    Незважаючи на те, що в цьому віці дитина здатна засвоювати й запам’ятовувати досить великі обсяги інформації, якість запам’ятовування може страждати. Шкільна система робить акцент на розвитку механічної пам’яті: дитині доводиться заучувати напам’ять великі тексти, іноді навіть без повноцінного усвідомлення прочитаного. А ось навички логічного запам’ятовування розвиваються слабо, і батькам потрібно допомогти своїм дітям-підліткам тренувати саме це вміння.

    девяти летСпеціальні методики і прийоми допоможуть дитині розвинути навички запам’ятовування

    У віці десяти і більше років також необхідно стимулювати запоминательные навички в цікавій для дитини формі вікторини, ігри, головоломки:

    • Покажіть картку з іменами великих людей і роком народження навпроти кожного прізвища. Через хвилину попросіть дитину по пам’яті розставити дати навпроти імен на листку.
    • Дайте дитині ключ, на якому відображено шифр для кожної літери. Через кілька хвилин заберіть ключ і попросіть розгадати зашифроване слово. Шифр повинен бути нескладним: кожній букві повинен відповідати легко впізнаваний значок. Якщо дитина легко справляється із завданням, шифр можна ускладнити.
    • Розвинути логічну пам’ять допомагає конспектування текстів.
    • Квазислова – з букв складається рандомным способом слово-абракадабра. Потрібно за допомогою асоціацій запам’ятати його по частинах, а потім відтворити.

    Розвитку пам’яті сприяє заняття творчістю: музикою, образотворчим мистецтвом, танцями. Читання книг, розгадування кросвордів і головоломок, складання планів до прочитаних текстів – все це сприяє розвитку вищих функцій мозку.

    Дитинство – прекрасний вік, коли людина відкрита всьому новому і прагне пізнавати світ. Завдання батьків допомогти своїм дітям розвивати інтелектуальні здібності, щоб стати гармонійною і самостійною особистістю.

    Дивіться далі: розвиток емоційного інтелекту