Як вибрати кисломолочну суміш для новонароджених

518

Зміст:

  • Кому необхідний особливий раціон
  • Різноманіття кисломолочних сумішей
  • Як правильно годувати сумішшю
  • Мамам на замітку: кращі кисломолочні продукти
  • Травний тракт новонародженого дитини ще незрілий, в ньому немає корисної мікрофлори, яка допомагає перетравлювати їжу. У тих, хто харчується грудним молоком, запори зустрічаються рідко. Але при штучному вигодовуванні не завжди вдається правильно підібрати суміш. На деякі з них виникає реакція: уповільнення перистальтики, стільця. Кисломолочна суміш для новонароджених допомагає впоратися з цією проблемою, але її необхідно правильно підібрати.

    Кому необхідний особливий раціон

    Суміші з кисломолочним складом відносяться до спеціальним лікувально-профілактичним. Перед тим, як купити такий продукт, потрібно порадитися з педіатром. Компоненти різняться зі стандартним штучним адаптованим сухим молоком.

    Кисломолочна суміш для новонароджених призначається педіатром

    Особливості сумішей наступні:

    • виробляються на заквасці з біфідо — і лактобактрий;
    • пробіотики у складі слугують середовищем існування для корисних мікроорганізмів і прискорюють заселення ними товстої і тонкої кишки;
    • використовуються бактеріальні культури стійкі до дії зовнішнього середовища і витримують нетривалий нагрівання до температури суміші.

    Після попадання в травний тракт бактерії виробляють молочну кислоту. Вона закислює вміст кишечника, прискорює перистальтику. Тому запор зникає вже після першої випитої пляшки. До рекомендацій педіатрів потрібно прислухатися, якщо є наступні стани або захворювання:

    • лактазна недостатність;
    • диспепсія: раннє насичення, здуття живота, рясна часта відрижка;
    • пронос або запор;
    • недостатня прибавка маси тіла при додаткових ознаках патології;
    • виникнення інфекційних захворювань;
    • недостатній апетит у малюка або повна його відсутність.

    Найчастіше харчування доводиться міняти за порушення стільця. Але молодим мамам необхідно правильно визначати запор і трактувати відсутність калових мас. Тим, хто годує грудьми, доводиться стикатися з тим, що у немовляти випорожнення відбувається раз в 2-3 дня. Якщо при цьому ребенокне відчуває дискомфорт, немає здуття живота, а калові маси оформлені, але не сухі, це можна вважати нормою.

    Деякі жінки намагаються зробити дитині клізму. Якщо виходять калові маси, схожі на сир, дрібними крупинками, це говорить про повне всмоктуванні поживних речовин і відсутність калу. Тому кисломолочні суміші не потрібні.

    При запорах у дітей першого року життя стілець не з’являється протягом 2 діб та більше. Одночасно виникають додаткові симптоми:

    • кишкова коліка;
    • здуття живота;
    • порушення сну;
    • нервова збудливість.

    Сухе адаптоване молоко з пробіотиками необхідно для зменшення неприємних симптомів. В деяких випадку спеціальні суміші допомагають впоратися з дефіцитом мікроелементів і вітамінів. Нормальна кишкова мікрофлора допомагає засвоювати залізо, виробляє вітаміни групи В, До, бере участь у метаболізмі кальцію і кальциферол.

    при запорах

    Суміші допомагають при запорах і кольках

    Різноманіття кисломолочних сумішей

    Кисломолочна суміш для новонароджених продається в аптеці і магазині дитячого харчування. Вони представлені в лінійці різних виробників, але мають приблизно одну класифікацію, орієнтуючись на яку можна вибрати потрібний варіант. Склад продукту відрізняється, тому за ступенем адаптованості виділяють:

    • повністю адаптированнуюсмесь можна використовувати у дітей з перших днів життя;
    • частково адаптована – дозволений тільки з 7-8месяцев.

    Багато виробників на коробці вказують цифрою вікову категорію, для якої рекомендована суміш. Якщо є цифра 1, цей склад можна використовувати з перших днів життя і до 6 місяців. Цифра 2 означає, що це найкраща суміш для малюків після півроку.

    Молочна суміш може продаватися в сухому вигляді, перед використанням її необхідно розвести кип’яченою теплою водою. Також існую готові рідкі суміші, не потребують розведення. Але вони мають обмежений термін зберігання, який не перевищує 2-3 доби.

    Як правильно годувати сумішшю

    Перед тим, як вводити в раціон нову суміш на постійній основі, необхідно запропонувати дитині невелику порцію, щоб перевірити реакцію. Суміші з біфідобактеріями і пробіотиками можуть посилювати зригування, тому їх рідко призначають дітям до 3 місяців в якості постійного живлення. Але допускається профілактичне використання або заміна 1-2 годування груддю або молочною сумішшю.

    Як організувати штучне або змішане вигодовування повинен розповісти педіатр залежно від симптомів та цілей лікування.

    Режим годування може бути наступний:

    • якщо закрепи спостерігаються періодично, то сумішшю замінюють друге і четверте годування в денний час, інші прийоми їжі – звична молочна суміш або грудне молоко;
    • при кольках, для профілактики їх появи,замінюють друге і останнє годування сумішшю з біфідобактеріями;
    • для лікування інфекційних процесів, при низькій вазі, прилактазной недостатності – поступово повністю замінюють звичайну суміш кисломолочної.

    Тривалість лікувального курсу визначає педіатр, але зазвичай вона становить не більше 3 місяців, тривалість профілактики визначається лікарем індивідуально. Якщо збільшення ваги у дитини відбувається за віком, порушення перетравлення їжі зникли, значить можна переходити на звичне харчування, але багато педіатри рекомендують зберігати профілактичний режим і годувати сумішшю 2 рази в день.

    Навіть у найкращій сухої суміші обмежений термін зберігання. Після розкриття упаковки її потрібно використати протягом 3 тижнів. Пізніше цього строку давати дитині таку їжу не рекомендується. Суміш дуже гігроскопічна і вбирає з повітря вологу. Тому вона може злипнутися в один ком або погано розчинятися. Щоб уникнути цього, банку або коробку потрібно щільно закривати.

    Увага! Порція молока для грудничка готується безпосередньо перед використанням. Можна приготувати суміш відразу на весь день і потім розігрівати її. Це викличе у дитини бродіння в кишечнику і посилить неприємні симптоми.

    Розрахувати обсяг необхідної суміші допоможе педіатр, він повинен врахувати вагу дитини, його вік і добову потребу в їжі. Кисломолочну суміш спочатку в невеликій кількості пропонують перед основним годуванням кілька разів в добу. Не рекомендується робити це перед нічним сном. Якщо реакція дитини нормальна, можна поступово переходити на повну заміну одного прийому їжі.

    лучшая

    Найкраща суміш та, яка правильно підібрана

    Мамам на замітку: кращі кисломолочні продукти

    У кожного виробника є зразок спеціальної суміші. Список найбільш популярних наступний:

    • Nan компанії Нестле;
    • Nutrilak;
    • Nutrilon;
    • Similac;
    • Агуша;
    • Бифилин;
    • Біолакт адаптований;
    • Ацидолакт соєвий.

    У списку лідирує за популярністю Nan кисломолочний, який випускається 1 і 2 типу – для немовлят різного віку. У ньому присутні два види бактерій, дозволених у новонароджених — B. lactis, L. reuteri. Його радять здоровим дітям для попередження кишкових розладів. Кислотно-лужний баланс у Nan відповідає такому в кишковому тракті новонародженого, тому він не викликає зригування.

    Вітчизняна готова продукція з живими бактеріями Агуша може використовуватися для нормалізації випорожнення, але тільки у дітей старше 6-8 місяців. Педіатри не рекомендують її раніше з-за великої кількості рослинних олій.

    Nutrilak кисломолочний є адаптованою сумішшю, яку можна застосовувати у дітей з народження. Його використовують при профілактиці кишкових розладів, але і для лікування інфекційних процесів травного тракту. Особливість Nutrilak – відсутність в молоці крохмалю і сахарози, які недостатньо добре засвоюються новонародженими. Nutrilon з кисломолочними бактеріями також можна використовувати у дітей з народження. Але батькам необхідно звернути увагу на компоненти: в сухому молоці міститься пальмова олія, лактоза. При непереносимості цих речовин, вибирають іншу суміш.

    Similac має кілька типів суміші з бифидобактриями. Його компоненти максимально наближені до жіночого молока. Тому кисломолочний продукт дозволено давати навіть недоношеним дітям. Інші суміші мають позитивні відгуки і часто застосовуються молодими мамами. Але при виборі будь-якої з них необхідно завжди враховувати вік дитини та стан її травного тракту. При алергії необхідно виключати не тільки реакцію на суміш, але і інші чинники. Кисломолочні суміші для новонароджених дітей це спосіб підтримати здоров’я і поліпшити імунітет.