Можна морква при грудному вигодовуванні

1745

Зміст:

  • Корисні властивості моркви для мами і немовляти
  • Рекомендації щодо вживання моркви при грудному вигодовуванні
  • Цікаві страви з моркви
  • Морква є одним з найбільш корисних овочів для організму людини. Вона містить велику кількість важливих вітамінів і мікроелементів. Про те, чи можна морква при грудному вигодовуванні і в якому вигляді її краще вживати, розповість лікар-нутриціолог.Сира морква зміцнює імунну систему матері і дитини

    Корисні властивості моркви для мами і немовляти

    Щоденне вживання моркви жінкою під час лактації позитивно позначається на збільшенні обсягу грудного молока. Морква – низькокалорійний продукт, тому годуючій мамі зовсім не треба турбуватися про прибавку у вазі.

    Важливі аргументи на користь вживання моркви:

    • позитивно впливає на гостроту зору;
    • надає блиск волоссю і покращує колір шкіри;
    • щоденне вживання сирої моркви знижує рівень холестерину в крові;
    • усуває анемію;
    • регулює гормональний фон жінки.

    Морква є джерелом вітамінів А, Е, С, В, калію і заліза. У ній міститься каротин, який, як і багато рослинні пігменти володіє антиоксидантною активністю.

    Однак їсти моркву в період лактації потрібно обережно і не перестаратися, так як бета-каротин може дати алергічну реакцію у малюка.

    Рекомендації щодо вживання моркви при грудному вигодовуванні

    Вводити в раціон тушковану або варену моркву бажано через 3-4 тижні після пологів. Починати необхідно з невеликої порції і стежити за реакцією дитини. Якщо овоч не викликав будь-якої небажаної реакції, то можна сміливо їсти моркву кілька разів на тиждень, додаючи в інші страви.

    Після 4-5 місяців після того, як організм малюка звик до перетравлювання вареної моркви з молоком матері, можна сміливо починати вводити в раціон мами свіжий овоч.

    При виявленні алергічної реакції у малюка прийом овоча необхідно припинити до походу до лікаря.

    Сиру моркву не рекомендують вживати при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Свіжовичавлені соки бажано розбавляти водою, щоб уникнути появи кишкових кольок і здуття живота у немовлят. На половину склянки свіжовичавленого соку рекомендують додати півсклянки охолодженої кип’яченої води.

    Використовувати моркву бажано зі свого городу, якщо немає такої можливості, то краще вибрати яскраві плоди з тонкою шкіркою без пошкоджень і плям. Рекомендується не перевищувати добову допустиму норму продукту – 150-170 грамів.

    Зберігати моркву рекомендується в прохолодному темному місці.

    Цікаві страви з моркви

    Коренеплід можна вживати як сам по собі, так і в складі цікавих і поживних страв.

    Для приготування коктейлю з моркви і фруктів необхідно 1 яблуко, 1 середня морква, 1 мандарин. Всі продукти ретельно вимити, очистити і дрібно порубати. Далі завантажити все в блендер і приготувати свіжий коктейль. Такі коктейлі рекомендується вживати з ранку натщесерце.

    Морквяно-яблучний салат сподобається не тільки мамі, що годує, але і всім членам родини. Натерти на крупній тертці 1 яблуко і 1 моркву, перемішати і заправити все сметаною. До салату можна додати дрібно рубані волоські горіхи. Такий салат може замінити вечерю або полуденок.

    На сніданок можна приготувати морквяну запіканку в духовці для всієї сім’ї.

    На 500 грам моркви необхідно 1 яйце, 3 столові ложки манки, дрібка солі, цукор за смаком, 25 грамів вершкового масла. Моркву відварити і розім’яти блендером в пюре, яйце збити з’єднати з морквяним пюре, манкою, додати сіль.

    Форму змастити вершковим маслом і вилити в неї суміш, зверху нарізати на маленькі шматочки вершкового масла. Випікати запіканку 40-45 хвилин при температурі 180-200 градусів.

    На закінчення необхідно відзначити, що вживання моркви в невеликих порціях і з обережністю принесе багато користі як мамі, так і зростаючому дитячому організму.

    Читайте далі: чи можна гороховий суп при грудному вигодовуванні