Чому підвищений гематокрит у дитини

2533

Зміст:

  • Що таке гематокрит
  • Небезпечні причини підвищення гематокриту
  • Фізіологічні причини підвищення гематокриту
  • Симптоми підвищення гематокриту в крові
  • Що робити при підвищенні гематокриту в крові
  • Загальний аналіз крові виконується всім дітям при зверненні за медичною допомогою. Іноді при цьому виявляється, що у дитини підвищений гематокрит. Зміна цього показника часто сигналізує про наявність серйозних проблем зі здоров’ям.

    Що таке гематокрит

    Гематокрит – це показник, який відображає частку червоних формених тілець у загальному обсязі крові. Якщо виміряти його у відсотках, то гематокрит у дитини шкільного віку має становити 35-44%. У новонароджених він може бути декілька вище – 44-62%. В перші 4-6 років життя відбувається зниження норми гематокриту до 32-44%. Ці зміни є фізіологічними і свідчать про різних етапах формування кровотворної системи.

    Якщо підвищений гематокрит у дитини, то необхідно здати додаткові аналізи.

    Визначення гематокриту важливо для ранньої діагностики гематологічних порушень. Раніше його використовували для підтвердження анемій, при яких зменшується кількість еритроцитів. Але потім було помічено, що цей показник змінюється і при інших захворюваннях. Тому його роблять усім дітям, які потрапляють на лікування в медичні установи.

    Небезпечні причини підвищення гематокриту

    Клінічний досвід показує, що підвищення гематокриту у дитини є ознакою розвитку різних патологічних процесів:

    • Справжня поліцитемія, чи хвороба Вакеза. Супроводжується активною продукцією еритроцитів у кістковому мозку. Відноситься до гематологічних захворювань. Вимагає проведення хіміотерапії.
    • Гіповолемія на тлі харчового отруєння або кишкової інфекції. Інтенсивна блювання або/і пронос призводять до втрати рідини в організмі в цілому, і в крові зокрема. Часто зустрічається у дітей перших років життя.
    • Добро — і злоякісні пухлини нирки. Їх розвиток може супроводжуватися активною продукцією еритропоетину – речовини, що стимулює продукцію еритроцитів у кістковому мозку.
    • Лейкози. Супроводжуються збільшенням кількості лейкоцитів у крові, що також підвищує рівень гематокриту.
    • Перитоніт – запалення очеревини. Супроводжується перерозподілом рідкої фракції крові та її виходом у тканини, що призводить до зростання гематокриту.
    • Гострий панкреатит, або запалення підшлункової залози. Відбувається вивільнення великої кількості панкреатичних ферментів, що провокує вихід води з крові в периферичні тканини.
    • Синдром апное. Призводить до хронічної ішемії тканин в організмі. Це є причиною компенсаторного збільшення кількості червоних формених тілець та рівня гематокриту.
    • Захворювання серцево-судинної системи, вроджені аномалії розвитку серця, аорти, легеневої артерії. Призводять до ішемії периферичних тканин.
    • Хронічні захворювання респіраторної системи: аномалії розвитку, бронхіальна астма, туберкульоз.
    • Обширні термічні та хімічні опіки поверхні тіла. Супроводжуються масивною втратою рідини через уражені ділянки шкіри, що призводить до зростання гематокриту.
    • Побічний ефект замісної терапії андрогенами – чоловічими статевими гормонами.
    • Синдром капілярної витоку. Виникає під час сепсису або при аутоімунних порушеннях.

    Зміни в загальному аналізі крові не є достатньою для постановки остаточного діагнозу. Тому якщо підвищений гематокрит у дитини, це вимагає призначення додаткового обстеження.

    Фізіологічні причини підвищення гематокриту

    У певних ситуаціях підвищення рівня гематокриту може бути і при фізіологічних змінах в організмі. Тоді воно свідчить не про захворювання, а про адаптацію до певних умов зовнішнього середовища.

    Симптомы повышения гематокрита в кровиСимптоми підвищення гематокриту крові у дитини виявити складно.

    Наприклад, при проживанні або знаходженні дитини на високогір’ї, знижений вміст кисню в повітрі. Як відповідь підвищується кількість еритроцитів, що відображається і на рівні гематокриту. Це дозволяє організму адекватно забезпечити тканини киснем, особливо при фізичних навантаженнях. Описані зміни не є захворюванням і не вимагають додаткової діагностики або лікування.

    Другий частий випадок – дегідратація організму, яка може відбутися в жаркому кліматі. Під час подорожі в тропічну країну дитина гірше адаптується до нових умов, ніж батьки. Об’єм рідини, яку він випиває щодня, не компенсує її втрати через потіння. Це призводить до підвищення рівня гематокриту в крові.

    Щоб уникнути дегідратації дитини під час подорожей, необхідно збільшити обсяг пиття. Додаткового лікування не потрібно.

    Симптоми підвищення гематокриту в крові

    Симптоматика підвищення гематокриту досить неспецифічна. Зазвичай на перший план виходять ознаки захворювання, яке спровокувало розвиток цього лабораторного феномену. Але іноді у дітей можна виявити наступні симптоми:

    • виражену загальну слабкість, зниження працездатності;
    • задишку з підвищенням частоти дихання більше 20-25 в хвилину;
    • відчуття серцебиття;
    • зниження апетиту;
    • періодичну нудоту, одноразову блювоту;
    • запаморочення;
    • шум у вухах;
    • порушення сну.

    повышен гематокрит у ребенкаПричинами підвищення гематокриту у дитини можуть бути як захворювання, так і компенсаторні реакції організму.

    Перераховані симптоми є наслідком підвищення густини крові та порушення периферичного кровопостачання. Але оскільки вони супроводжують різні захворювання, потрібна додаткова діагностика, щоб встановити причину їх виникнення.

    Небезпечний стан, який може виникати при підвищеному гематокрит – утворення тромбів у судинах. Це є наслідком зміни в’язкості, зниження швидкості кровотоку в капілярах і артеріолах. Формування тромбів призводить до порушення функції окремих органів. Це ускладнення зустрічається при гематологічних патологіях – лейкозах або істинної поліцитемії.

    Що робити при підвищенні гематокриту в крові

    Небажано після виявлення змін в аналізах займатися самодіагностикою або самолікуванням. Набагато більш раціонально відразу звернутися до лікаря за консультацією та медичною допомогою. Це дозволить заощадити час, що критично важливо при гематологічних захворюваннях.

    Якщо у дитини підвищений гематокрит вперше в житті, але у нього немає ніяких додаткових порушень або скарг, то радять повторно здати загальний аналіз крові. Досить часто в лабораторіях роблять помилку під час підрахунку гематокриту. Тому повторне дослідження дозволить підтвердити або спростувати початкові дані.

    У разі підтвердження підвищення гематокриту важливо виключити наявність гематологічного процесу та зневоднення організму. Тому батьків розпитують про кількість рідини, що дитина випиває на добу. А потім направляють на складання додаткових лабораторних досліджень крові. В окремих випадках потрібні:

    • УЗД органів черевної порожнини;
    • КТ або МРТ з контрастуванням з прицілом на лімфатичні вузли;
    • пункція кісткового мозку.

    Сукупність цих обстежень дозволяє в переважній більшості випадків встановити причину змін. Після встановлення остаточного діагнозу лікар призначить відповідне лікування.

    Підвищення гематокриту – ознака або адаптації організму до змін умов зовнішнього середовища, або багатьох патологічних процесів. Тому він вимагає проведення додаткового обстеження для встановлення причини.

    Читайте також: жирні кислоти в калі у дитини