Можна пити пиво при грудному вигодовуванні?

1815

Зміст:

  • Як відображається вживання пива на лактації?
  • Безалкогольне пиво — безпечна альтернатива чи ні?
  • Ступінь ризику для здоров’я малюка
  • Вікові обмеження
  • З чим пов’язане бажання мами випити пиво?
  • Чи можна пити, щоб не нашкодити?
  • Пиво при грудному вигодовуванні комусь здається нормою, адже існує думка, що воно не входить у категорію шкідливих напоїв при вигодовуванні дитини. Але алкоголь і лактація — два поняття, які абсолютно несумісні. Так це насправді чи це черговий міф — варто розібратися, а також дізнатися, як напій впливає на самопочуття малюка.Пити пиво при грудному вигодовуванні — не найкраще рішення

    Як відображається вживання пива на лактації?

    Деякі жінки наполягають на користь хмільного напою, посилаючись на приплив молока в грудях після його вживання. Але такий ефект також спостерігається, якщо випити гарячого чаю або відвару на основі спеціального збору, сприяє посиленню лактації. Це пояснюється підвищенням концентрації гормону окситоцину.

    Після вживання пива дійсно відбувається прилив молока, т. к. під дією алкоголю судини розширюються, а стінки молочних проток розслабляються. Але це відчувається тільки на початковому етапі. Надалі відбувається зворотний ефект, оскільки етиловий спирт блокує процес вироблення живильної рідини на фоні різкого зниження рівня окситоцину в крові.

    При вживанні пива у годуючої мами створюється враження припливу молока до грудей, а насправді рідина просто накопичується в тканинах.

    Тому малюк прикладає більше зусиль, але з’їдає на 23% менше своєї норми. У результаті дитина засинає, не наситившись, тому що втомився і вибився з сил. Використовувати напій для лактації не можна, оскільки він не здатний збільшити обсяг молока і заважає малюкові отримати повноцінну порцію харчування. А це в підсумку позначається на поведінці та емоційному стані.

    Утруднення відтоку молока, яке провокує етиловий спирт, призводить до застою. В результаті це негативно відбивається на грудному вигодовуванні і може стати причиною відмови від нього.

    Безалкогольне пиво — безпечна альтернатива чи ні?

    безалкогольноеБезалкогольне пиво в період лактації пити також не варто

    Однозначної думки, що цей вид напою не протипоказаний під час годування груддю, немає. Але багато фахівців наполягають, що користі від безалкогольного пива набагато менше, ніж шкоди і такий ризик не виправданий. Тому рекомендується при ГВ дотримуватися обмежень у продуктах і напоях.

    Безалкогольне пиво, незважаючи на запевнення виробників, також містить у своєму складі спирт (від 0,1 до 2%). Але навіть така мінімальна кількість алкоголю організм малюка не здатний переробляти. Це пов’язано з відсутністю у новонародженого необхідних харчових ферментів. До того ж при виробництві напою використовуються ароматизатори і підсилювачі смаку, які визнані потенційними алергенами. Це загрожує розвитком у дитини дерматиту.

    Ступінь ризику для здоров’я малюка

    Вживати годуючій мамі спиртний напій категорично заборонено. Його регулярне застосування завдає шкоди маляті, тому що алкоголь проникає в грудне молоко в такій самій концентрації, як і в кров. А це означає, що воно обов’язково доходить до дитини. І якщо врахувати, що його потрібно прикладати до грудей 10 разів на добу, ступінь ризику значно зростає.

    Кишечник дитини до 3 місяців не здатний повноцінно функціонувати, тому не відбувається фільтрація шкідливих речовин, а швидкість виведення алкоголю знижена.

    Пиво при грудному вигодовуванні негативно впливає на психомоторний розвиток малюка, це стосується і безалкогольного виду напою.

    можно ли питьПиво виводиться з організму малюка набагато повільніше, ніж у дорослих

    Навіть незначне вживання пива здатне нанести шкоду дитині. Тому жінка повинна розуміти, що слідуючи своїм бажанням, вона завдає шкоди дитині.

    Можливі негативні наслідки:

    • затримка в розвитку;
    • недобір маси тіла;
    • патологічний глибокий сон;
    • загальна млявість;
    • відсутність інтересу до навколишнього світу;
    • дисфункція нервової системи;
    • регулярні кишкові коліки;
    • підвищене газоутворення;
    • атопічний дерматит;
    • порушення ритму дихання;
    • прискорене серцебиття.

    Раннє знайомство дитини з алкоголем провокує розвиток згубної пристрасті згодом. Тому мама повинна розуміти, що своїми необдуманими діями ставить під загрозу майбутнє дитини.

    Вікові обмеження

    У новонароджених малюків підвищена чутливість до складу грудного молока. Це пов’язано з відсутністю травних ферментів до тримісячного віку. Тому при ГВ не можна вживати пиво, т. к. шкоди завдає не тільки етиловий спирт, але й гази, присутні в ньому. Вживання навіть кількох ковтків безалкогольного напою може призвести до безсонної ночі або стати причиною погіршення загального самопочуття дитини.

    У дитини від 3 до 6 місяців коліки зникають, поступово нормалізується процес травлення, але це не є приводом для годуючої мами вживати пиво навіть з мінімальним вмістом спирту. У цей період закінчується післяпологова дієта жінки, її раціон збагачується новими компонентами. Тому підвищується ймовірність розвитку алергії у малюка, а вживання пива може загострити ситуацію.

    У період з 6 до 9 місяців вводиться перший прикорм, тому як сприйме це малюк невідомо. І щоб виключити ймовірність психологічного стресу у дитини, потрібно відмовитися навіть від кількох ковтків цього напою, щоб не нашкодити організму.

    Починаючи з 9 місяців мамі при годуванні груддю можна вживати незначна кількість пінного «живого» напою високої якості з коротким терміном зберігання.

    Це пиво має складатися з наступних компонентів:

    • хміль — надає заспокійливу дію на нервову систему матері і малюка;
    • солод — активізує вироблення пролактину;
    • вода — сприяє вгамування спраги.

    Крім цих інгредієнтів до складу не повинні містити консерванти і різні ароматизатори, тому корисне пиво досить складно знайти на вітчизняному ринку. А вживання продукту сумнівної властивості становить небезпеку для здоров’я малюка.

    через сколько выводитсяЧерез скільки виводиться алкоголь?

    З чим пов’язане бажання мами випити пиво?

    Потреба годуючої жінки в пиві пояснюється нестачею в організмі вітамінів В1, В2 і D2. При цьому з’являється бажання навіть у тих, хто раніше був повністю байдужим до цього напою. Виною цьому є дріжджовий запах, який підсвідомо асоціюється з хлібом.

    Ступінь важливості відсутніх вітамінів:

    • В1 — покращує метаболічні процеси на клітинному рівні, що сприяє швидкому відновленню сил;
    • В2 — активізує регенерацію шкіри, що покращує зовнішній вигляд;
    • D2 — покращує структуру волосся і підсилює їх ріст.

    Дефіцит цих компонентів негативно відбивається на здоров’ї, але поповнити запаси можна не тільки з допомогою пива при грудному вигодовуванні. Безпечною альтернативою є хліб на основі цільного зерна, висівки, овочі, кисломолочна продукція.

    Введення в меню мами цих продуктів допоможе не тільки знизити потребу в пінному напої, але й уберегти малюка від його шкідливого впливу.

    Чи можна пити, щоб не нашкодити?

    при гвНеможливо пити пиво при ГВ, щоб зовсім не нашкодити дитині

    Але якщо не можна уникнути вживання пива, потрібно потурбуватися, щоб це було безпечно для дитини.

    Допустима норма періодичного прийому:

    • при фортеці до 6% — 250 мл;
    • безалкогольне — 500 мл

    Перед вживанням потрібно погодувати малюка і зцідити молоко для двох наступних годувань.

    Надалі варто дотримуватися наступних рекомендацій.

  • Не пити алкогольний напій на порожній шлунок, оскільки це значно підвищує концентрацію спирту в крові, а отже, збільшує період виведення.
  • У разі швидкого сп’яніння після кількох ковтків слід відмовитися від подальшого прийому, т. к. в організмі недостатньо харчових ферментів для розщеплення етилового спирту.
  • Не можна змішувати пиво з іншими алкогольними напоями.
  • Віддавати перевагу варто продукту в пляшках, т. к. банкове пиво відрізняється підвищеною концентрацією консервантів.
  • Через скільки виводиться алкоголь? Відповідь на це питання обов’язково повинна знати жінка, яка годує груддю, якщо вона вирішила випити трохи пінного напою. При вживанні 250 мл пива міцністю 5-6% алкоголь надійде в кров об’ємом 0,3 проміле. Через 3 год після цього в грудному молоці етиловий спирт буде відсутній. Ці цифри актуальні, якщо жінка відрізняється середнім статурою і хорошим здоров’ям. При більшому обсязі випитого період виведення може скласти 12 год.

    Вживати пиво чи ні під час лактації кожна жінка вирішує сама. Але перш ніж зробити це, потрібно добре подумати і проаналізувати можливі ризики. Від ступеня відповідальності матері прямо залежить здоров’я її малюка.

    Читайте також: перепелині яйця при грудному вигодовуванні