Навіщо в 2,5 року дівчинці потрібен огляд гінеколога? Не розумію!..

710

Думка про відвідування гінеколога на більшість жінок наводить смуток. А коли вони стають мамами дочок і дізнаються, що і крихт теж потрібно показувати цим фахівцям, виникає питання – навіщо?

Саме такі думки були у мами з ніком в Мережі Соланж, яка поділилася з подругами історією про те, як переконала персонал дитячої поліклініки, що її 2,5-однорічній дочці гінеколог не потрібен:

Подзвонили запросили на огляд. В останній раз ми були там 2 роки тому я вирішила, що огляд пропускати не будемо. Як мені сказала жінка, яка телефонувала дівчина, ми повинні пройти психіатра, стоматолога і здати аналізи. Начебто нічого зайвого. Вчора вона зателефонувала мені знову нагадати про огляд. Попросила нас прийти на півгодини раніше, щоб потрапити до гінеколога. Я спочатку сторопіла: «Що, у нас вже і гінеколог повинен бути?» «Так, — запевнила вона. — Куди ж він дінеться». Я витримав багатозначну паузу і нерішуче погодилася, намагаючись уявити, яким таким чудесним чином фахівець буде обстежувати доньку. Відчуваючи мої сумніви, на тому кінці дроту теж витримали паузу. «Ой, вибачте, вам же всього 2,5, ніякої гінеколог не потрібен!» — видужала дівчина. На тому й розійшлися.

Читайте також:Мамі на замітку: план відвідування дитячих лікарів від народження до року

Виявилося, що багато матусі дочок впевнені в користь відвідування дитячого гінеколога:

У нас гінеколог обов’язковий. Перший раз пройшли в 1,8 потім майже в 3 (Катерина)

Я з 4х років гінеколога проходжу і я не здивувалася б. Важливий лікар (ЗлаяТеща)

Гінеколог після року! Синехії ви самі можете і не помітити. Спасибі нашому гінеколога, вона вчасно помітила і рассоединила (MamaMama)

Гінеколога проходили в сад, коли пішли. Їй було 2.6. Просто подивилася зовні, що все нормально (ДочьМента)

Гінеколог — це нормально. Нам от, наприклад, саме він допоміг. В сечі в рік у доньки були великі лейкоцити, бактерії, причому, то багато, то менше. Виявилися синехії (зрощення, яке часто у дівчаток буває до 3-х років). За тиждень все вилікували і лейкоцити в норму прийшли (Lubastic)

Я ось теж задавалася питанням, коли потрібен гінеколог. Хоча б раз в рік перевірка на наявність інфекцій у малюків потрібна, як мені здається (Жива)

Докладніше про те, чого так побоюються мами маленьких дівчаток, пояснила акушер-гінеколог Лейла Курбанова:

Зрощення статевих губ(синехії) є досить поширеним і безпечним станом серед дівчаток.

Найчастіше виникає у віці від 6 місяців до 6 років.

Причина утворення синехій — низький рівень естрогенів. Відразу після народження у дівчаток статеві губки не зімкнуті, тому що частина естрогенів матері потрапляє через плаценту в організм дівчинки.

Протягом 3-6 міс.рівень естрогенів знижується. На тлі низького рівня естрогенів, під впливом сечі, що накопичується в пелюшках, відбувається подразнення шкірних покривів малих статевих губ, і вони можуть злипатися.

До дратівливих чинників відносяться: сеча, кал, ванни з пінками, глисти (гострики), синтетичні і парфумерні мила та порошки, туге білизна! Вади розвитку зовнішніх статевих органів зустрічаються вкрай рідко.

Якщо такий порок виключено, саме зрощення статевих губок не є небезпечним станом для дитини і не загрожує йому порушеннями фертильності в майбутньому.

З віком рівень естрогенів буде підвищуватися і синехії розійдуться самі.

Штучне роз’єднання у дівчаток до 6 років можливе тільки при наявності запального процесу в сечовому міхурі

Якщо немає ніяких скарг, то до 10 років тільки спостереження кожні півроку

Існуючі методи лікування:

  • хірургічний(в 20% випадків можливий рецидив);
  • консервативний з використанням крему з естрогенами (ефективність 90%).

Підводячи підсумок темі лікування синехій у дівчаток, доктор зазначила, що в більшості випадків воно не потрібно.

А якихось дитячих лікарів ви відвідуєте з острахом?

Всі фото: Depositphotos