Навіщо потрібно тримати новонародженого стовпчиком після годування, як правильно це робити

1392

Зміст:

  • Навіщо тримати немовляти стовпчиком
  • Як правильно тримати немовляти
  • Скільки тримати цим способом
  • Коли немовля підтримувати вертикально після годування
  • Як виконувати прийом не рекомендується
  • Коли не можна тримати немовля вертикально
  • Зазвичай педіатри радять тримати немовля стовпчиком для нормалізації травлення. Така поза допомагає видалити надлишок їжі і проковтнуте повітря, щоб запобігти появі кольок. Батьки повинні знати, як тримати новонародженого стовпчиком правильно, щоб ця методика дала позитивні результати не призвела до ускладнень або травмі.

    Навіщо тримати немовляти стовпчиком

     

    ШКТ у дітей раннього віку ще не розвинений до кінця, тому їм складно справлятися з переварюванням їжі. До того ж під час їжі в шлунок часто потрапляє повітря, що приводить до появи дискомфорту і болю в животі, – стану, званого коліками. Це також може статися при неправильному годуванні, тому положення дитини до і після прийому молока або суміші відіграє важливу роль в тому, як малюк буде себе почувати.

    Батькам необхідно знати, як тримати новонародженого стовпчиком.

     

    Вертикальне положення немовляті рекомендовано з наступних причин:

    • покращує травлення дитини;
    • сприяє видаленню повітря зі шлунка;
    • допомагає зафіксувати ще незміцнілий хребет;
    • є альтернативою заколисування.

    Якщо у малюка після годування з’являються ознаки кольок і дискомфорту, часто відбуваються зригування, лікарі рекомендують тримати його 10-15 хвилин вертикально.

    Як правильно тримати немовляти

     

    Батькам слід завжди пам’ятати, що у новонародженої дитини хребет і м’язи до кінця не укріплені. З цієї причини необхідно дотримувати ряд правил при виконанні цього прийому:

    • На руки брати його необхідно, повернувши обличчям до себе, при цьому підтримувати голівку і ніжки.
    • Змінювати положення дитини слід плавно, не роблячи різких рухів, які можуть нанести травму.
    • При виконанні прийому потрібно стежити, щоб голова лежала у вас на плечі або грудей. Його тіло в цей час має бути распрямленным.
    • Постійно необхідно утримувати його голівку і спинку, щоб зняти навантаження з хребетного стовпа. Однією рукою рекомендується фіксувати верхні відділи, а другий притримувати за спинку малюка в лопаткової області.

    Хребет малюка повинен бути прямим, викривлень бути не повинно. Також не можна, щоб запрокидывалась голова — стежити за цим треба до тих пір, поки дитина не зможе тримати її самостійно. Це говорить про те, що його м’язи досить зміцніли.

    Скільки тримати цим способом

     

    Як довго дитина раннього віку повинен знаходитися вертикально, залежить від особливостей його травної системи. У більшості випадків для зригування зайвої суміші або видалення повітря досить потримати новонародженого кілька хвилин. Однак слід пам’ятати, що тримати його вертикально більше чверті години не слід. В такому випадку можна поносити його на руках ще кілька хвилин горизонтально.

    Деяким дітям потрібно більше часу. Прискорити процес можна за допомогою легкого похитування новонародженого вперед і назад з невеликою амплітудою. Вивести повітря із стравоходу допоможуть легкі поплескування по спинці за допомогою легких ритмічних рухів.

    Коли немовля підтримувати вертикально після годування

     

    Якщо дитина здорова, у неї немає проблем з травленням, і він отримує стільки їжі, скільки йому потрібно, підтримання вертикальної пози немає потреби.

    Однак іноді це положення рекомендується після годування:

    • Якщо батьки ще не навчилися правильно давати дитині їжу. Тоді для годування дитини незручно, воно відбувається дуже уривчасто. У такому разі виконання прийому допоможе вивести з шлунка накопичився повітря.
    • У перші 14 днів життя. В цей час смоктальний рефлекс найбільш виражений, внаслідок чого дитина заковтує велику кількість повітря разом з молоком. Якщо він відригує після годування, вертикальна поза допоможе йому не захлинутися.
    • Штучне вигодовування. Малюк, який отримує молочну суміш, може за одне годування з’їдати більше їжі, ніж йому потрібно. Поза стовпчиком допоможе уникнути дискомфорту у шлунку, покращує травлення.
    • Якщо дитина одержує штучне вигодовування, і соска має занадто великий отвір, молочна суміш надходить дуже швидко. З-за цього шлунок малюка може переповнитися, також в нього може потрапити повітря.

    Таким чином, поза стовпчиком допоможе уникнути проблем з травленням у дитини раннього віку. Проте існують і обмеження, про які слід пам’ятати, щоб запобігти ускладнення.

    Як виконувати прийом не рекомендується

     

    Тримати дитину слід правильно. При виконанні прийому слід дотримувати наступні рекомендації:

    • Потрібно стежити, щоб головка малюка не нахилялася вбік або назад. Це може призвести до травмі шийного відділу хребта.
    • Заборонено брати дитину однією рукою. Не слід також піднімати його, тримаючи за лікоть або кисті рук. Особливо важливо уникати різких рухів. Так як суглоби у малюків не володіють достатньою міцністю, велика ймовірність пошкодити.
    • Дітям до двох-трьох місяців слід притримувати голову за допомогою пальців тримає руки.

    Как держать новорожденного столбиком после кормления, подскажет педиатр.

    Як тримати новонародженого стовпчиком після годування

     

    Дотримання перерахованих вище рекомендацій достатньо для того, щоб запобігти травми малюка. По мірі його зростання необхідність у підтримці головки поступово знизиться.

    Коли не можна тримати немовля вертикально

     

    Деякі лікарі вважають, що під час прийому їжі або при використанні штучних сумішей необхідність у виконанні цього прийому для дитини відсутній. У цьому є частка правди, так як більш фізіологічно новонародженому маляті приймати їжу в звичному горизонтальному положенні. При цьому рекомендація тримати його стовпчиком насамперед пов’язана з штучним вигодовуванням, коли важко контролювати обсяг висмоктаної суміші.

    При грудному годуванні дитина отримує молоко матері, найбільш підходяще для його травної системи. Воно містить ферменти, завдяки яким легко засвоюється організмом новонародженого.

     

    При правильному проведенні грудного вигодовування від використання пози стовпчиком рекомендується відмовитися. Уточнити необхідність цієї процедури можна, проконсультувавшись з педіатром.

     

    Та ж рекомендація може підходити і для дітей, які перебувають на штучному вигодовуванні. Однак у цьому випадку важливо переконатися, що були правильно підібрані суміш, її кількість, соска, через яку дитина отримує їжу. Гарне засвоєння їжі говорить про те, що всі ці вимоги були дотримані, і дитина швидше за все не буде зригувати.

    Таким чином, для кожної дитини потрібен індивідуальний підхід. Відмовитися від носіння його вертикально можна, якщо після годування немає зригування, і не з’являються ознаки кольок. Однак потрібно уважно стежити за малюком і, якщо надлишки їжі все ж будуть виходити, покласти на бік. В іншому випадку вони потраплять в дихальні шляхи, і дитина може захлинутися.

    Поза стовпчиком показана для малюків раннього віку з кількох причин і при правильному виконанні допоможе запобігти болю в животі і поліпшити травлення. Рішення про те, чи потрібно тримати його вертикально як під час їжі, так і після, слід вирішувати індивідуально. Для цього потрібно спостерігати за поведінкою малюка, його реакцією на їжу.

    Також цікаво почитати: як сповивати новонародженого