Наскільки висока ймовірність зараження ВІЛ при одноразовому контакті незахищеному

887

Зміст:

  • Що збільшує ймовірність зараження
  • Хто ризикує більше
  • Вірус імунодефіциту людини є антропонозным захворюванням і передається від людини до людини. Але ймовірність зараження ВІЛ при одноразовому незахищеному контакті залежить від багатьох факторів. При переливанні крові, зараженої вірусом, інфікування відбувається у 100% випадків.

    Що збільшує ймовірність зараження

    Сучасні дослідження показують, що незважаючи на широке розповсюдження ВІЛ-інфекції, не кожен статевий контакт призводить до розвитку хвороби. Вчені з Німеччини, які спостерігали за гомосексуальними партнерами, один з яких був заражений ВІЛ, помітили, що для розвитку інфекційного процесу у другого чоловіка було потрібно кілька років.

    Вірогідність зараження ВІЛ при одноразовому незахищеному контакті залежить від багатьох факторів

    Вірус передається статевим шляхом. Виділено фактори, які значно збільшують ризик зараження:

    • порушення цілісності слизових оболонок у одного або обох партнерів;
    • анальний секс, який призводить до тріщин прямої кишки;
    • грубий статевий акт;
    • гемороїдальні вузли, які травмуються під час анального сексу.

    До інфікування призводить контакт з партнером, який не проходить лікування. У таких людей високе вірусне навантаження, в 1 мл сперми міститься велика кількість збудника. Тому можливість заразитися підвищується.

    Хто ризикує більше

    У жінок ймовірність заразитися значно вище, ніж у чоловіків. Це пов’язано з особливостями будови слизової оболонки. Вона може травмуватися при сухості та недостатню кількість мастила. Але при перерваному акті, коли сперма не потрапляє в піхву, менше шансів інфікуватися.

    Оральний секс не завжди може стати причиною зараження. Дівчина не ризикує, якщо при цьому використовує презерватив. Але без нього і при наявності дрібних ранок у роті, травм ясен або щік, які утворилися під час сексу, підвищується можливість зараження.

    Дівчата перебувають у групі ризику в період менструального кровотечі.

    Незахищений секс, який завершився еякуляцією у статеві шляхи, з великою ймовірністю призведе до інфікування. Поверхня матки під час менструації являє собою велику рану, в якій збільшена судинна проникність.

    Вірус імунодефіциту має тривалий інкубаційний період. Перші симптоми ВІЛ можуть з’явитися через декілька місяців після незахищеного сексу. Тому при підозрі через 6 місяців можна здати анонімно тест на ВІЛ і вчасно почати лікування.

    Також рекомендуємо почитати: сумісні ВІЛ та вагітність