На якому терміні починає ворушитися дитина

1592

Зміст:

  • Термін появи першого ворушіння
  • Подальша активність малюка
  • Що впливає на терміни?
  • Характер відчуттів
  • Особливості процесу поштовхів
  • Норми ворушінь
  • Небезпечні провісники
  • Мабуть, кожна майбутня мама з самого початку вагітності замислюється, на якому терміні починає ворушитися дитина. Адже відчуття поштовху всередині дарує незрівнянне відчуття щастя. Завдяки цьому майбутня мама встановлює міцну зв’язок з дитиною задовго до його народження.

    На якому терміні починає ворушитися дитина, залежить від особливостей вагітності

    Термін появи першого ворушіння

    Перше рух ембріона відбувається на 8-9 тижні, але цю активність жінка поки не відчуває, оскільки вона незначна. У цей період починає битися серце. У малюка відбувається формування нервових закінчень, необхідних для рухової активності, а також м’язових пучків на терміні 10-11 тижнів. Рухи плоду поки ще хаотичні і судомні, оскільки відсутня координація.

    Майбутня мама поки не відчуває ці поштовхи, т. к. порожнину матки заповнена навколоплідної рідиною, в якій плаває малюк. А так як розмір плоду невеликий, він не дістає до стінок органу та його активність всередині залишається непомітною.

    У період з 11 по 15 тиждень у дитини формується мозочок і обидві півкулі головного мозку, що розвиває координацію. Тому малюк вже робить рухи кінцівками, але мама досі цього не відчуває.

    На якому терміні починає ворушитися дитина, щоб ці чутки були відчутні? За загальноприйнятими нормами, перші відчутні поштовхи відбуваються на 16-24 тижня.

    З дня першої активності лікар визначає можливу дату пологів. Для цього варто додати 20 тижнів у випадку першої вагітності, а при наступних – 22. Отримані дані є відносними. Більш точне припущення можна зробити на підставі дати останньої менструації, терміну першого ворушіння та обстеження УЗД. Поєднання цих даних дозволяє гінеколога встановити тривалість вагітності

    Подальша активність малюка

    особенности процесса

    Характер відчуттів у жінок може відрізнятися

    У міру зростання плоду його ворушіння будуть більш енергійними і частими. Вони поступово стануть для мами вже звичними. Термін з 24 по 32 тиждень вважається періодом максимальної активності. До цього часу життя дитини проходить в певному режимі. Більшу частину доби – 16-20 год малюк спить, а решту часу спить. Причому активність мами сприяє заколисування дитини, тому він при цьому веде себе спокійно. Але як тільки жінка сідає або лягає, руху всередині стають більш вираженими. Це особливо відчувається під час нічного сну.

    На ворушіння плоду надають сильне вплив емоції матері, при негативних малюк затихає, а при радісних – активно штовхається.

    Надалі своїми поштовхами дитина може висловлювати і вимоги. Активні ворушіння свідчать про те, що він хоче, щоб мама рухалася, т. до. її руху його укачивают. Або поза блокує надходження кисню, обмежує рух, у цьому випадку малюк сигналізує, щоб мама поміняла положення. Надалі ритми жінки і дитини будуть збігатися, дискомфорт стане менш відчутний.

    Після 32 тижня плід значно збільшується і йому стає тісно всередині, тому він вже не перевертається. У цей період відчуваються тільки поштовхи. Змінюється в цей час і характер рухів. Рідкісні поштовхи стають більш болючими для мами. Зменшити дискомфортні відчуття можна за допомогою тривалих прогулянок на свіжому повітрі.

    Не варто майбутній мамі в цей період спати на спині, т. к. в такому положенні відбувається перетискання вени, що поставляє кисень малюкові.

    За характером поштовхів починаючи з 32-33 тижні можна визначити передлежання плода: при відчутті ударів внизу живота – тазове, під грудьми – головний.

    Що впливає на терміни?

    Перше ворушіння може відчуватися в різний час. Суттєво впливає на це спосіб життя майбутньої мами. Якщо вона проявляє активність і продовжує працювати під час вагітності, перші легкі поштовхи малюка можуть залишитися просто непоміченими.

    Інші фактори, що впливають на терміни.

    • Вага мами. Якщо у жінки на животі присутній прошарок жиру, вона може приглушати початкові поштовхи. Більш сильні рухи будуть відчуватися трохи пізніше.
    • Закріплення плаценти. Розташування її на передній стінці матки призводить до відстрочення появи перших відчутних рухів плода, оскільки це знижує чутливість.
    • Наступні вагітності. При першому виношуванні плоду мама щодня прислухається до своїх відчуттів, т. к. вони для неї є новими. При повторних вагітностях вони стають звичними, тому жінка може не відразу реагувати на рухи всередині. Також матка з кожним наступним разом все більше розтягується, тому особливості рухового процесу дитини стають менш вираженими.

    Ближче до передбачуваного терміну активність малюка вже стає явно відчутною, тому переживати завчасно не варто. Термін появи першого ворушіння індивідуальний.

    Характер відчуттів

    причины повышенной активности

    Причини підвищеної активності – незручна поза мами чи емоційний стан мами

    Кожна жінка по-різному описує перші рухи дитини, які вона відчуває. Але всі вони сходяться на думці, що це відчуття безмірного щастя і радості.

    Поширені відповіді мам, які описують перше ворушіння:

    • пурхання метелика всередині;
    • ніжне погладжування;
    • легке лоскотання або поштовхи;
    • дотик пір’їнкою.

    Характер відчуттів залежить і від статури жінки. Худорляві мами швидше відчують перші злегка відчутні поштовхи.

    Іноді жінка плутає перше ворушіння з перистальтикою кишечника, т. к. відчуває своєрідні перекатывающие руху. Але при уважному вивченні стає зрозуміло, що це відбувається набагато вище передбачуваного органу.

    Особливості процесу поштовхів

    У міру зростання плоду змінюються частота поштовхів, тривалість періоду неспання і відпочинку, а також характер відчуття. Спочатку місця в матці достатньо, тому руху не так явно відчуваються, дитина рідко доторкається до стінок органу. Тому жінка в період з 24 по 26 тиждень фіксує великі перерви між активними рухами всередині. Іноді їх тривалість може становити добу. Але це не означає, що плід перестав рухатися, просто він вільно переміщається в навколоплідної рідини.

    Починаючи з 28 тижня малюк рухається набагато частіше, його поштовхи відчуваються до 10 разів протягом 3 год. Це є природним і закономірним процесом.

    Норми ворушінь

    Щоб відстежити регулярність рухів плода, майбутня мама повинна протягом дня проводити підрахунок ворушінь і фіксувати тривалість перерв між ними. При цьому потрібно записувати час кожного десятого поштовху.

    Якщо жінка вважає, що період спокою затягнувся, вона повинна поміняти положення тіла, поїсти, т. к. харчування активізує малюка. Потім потрібно зафіксувати частоту рухів протягом 2 ч. Якщо загальна кількість поштовхів від 5 до 10 разів, така рухливість вважається в межах норми.

    У разі відсутності рухів протягом цього часу жінка повинна трохи походити, а потім прилягти. Ці маніпуляції допоможуть спровокувати активність дитини.

    При відсутності рухів протягом 3 год і більше потрібно звернутися до фахівця, а також необхідна консультація при зниженні активності малюка.

    Небезпечні провісники

    предвестники

    Тривожні провісники – бурхливі хаотичні рухи

    Одним із приводів для занепокоєння є надмірна активність малюка, яка супроводжується бурхливими хаотичними рухами, чого не було відмічено раніше. Але при цьому не варто плутати їх і періодичні поштовхи, за допомогою яких малюк робить знаки, щоб мама поміняла положення. Причини підвищеної активності можуть бути різними. Виявити їх допомагає спеціальна діагностика. У разі виявлених відхилень лікар призначає терапію.

    Небезпечним симптомом є також відсутність активності протягом 10 ч. Цей ознака свідчить про гіпоксії, тобто малюк відчуває кисневе голодування.

    Патологія буває 2 форм:

    • гостра ситуація складна і потребує негайної медичної допомоги;
    • хронічна – необхідне лікування, але стан не є критичним.

    При гіпоксії дитина спочатку починає кидатися, а також бурхливо рухатися, але через певний період ворушіння повністю зникають. Для усунення кисневого голодування проводиться спеціальна терапія, але в деяких випадках вирішується питання про негайне розродженні, щоб врятувати дитину. Коли це необхідно зробити, вирішує лікар на підставі стану матері і малюка.

    Знаючи, на якому терміні дитина починає ворушитися і на що схожі ці рухи, можна без праці їх розпізнати. Тому не потрібно заздалегідь панікувати і накручувати себе. Все відбувається в призначені терміни. А в разі сумнівів можна звернутися до лікаря за консультацією.

    Читайте також: причини вагітності, що не розвивається