Неопущеніе яєчок у хлопчиків: лікування і наслідки

511

Зміст:

  • Лікування
  • Наслідки
  • Неопущеніе яєчок у хлопчиків – аномалія, що вимагає проведення обов’язкової терапії. Тестікули можуть розташовуватися під шкірою в області статевого органу, в просторі черевної порожнини або в просвіті пахового каналу. На медичному мовою патологія носить назву крипторхізм.

    Лікування

    Стан потребує обов’язкової корекції. Для нормального функціонування яєчка повинні знаходитися в мошонці, при температурі 1-3 градуси менше, ніж у черевній порожнині. При аномальному знаходження яєчка страждають і репродуктивна, і андрогенна, тобто гормональна функції.

    Неопущеніе яєчок у хлопчиків – патологія, що потребує в більшій частині випадків проведення операції

    Лікування патології за допомогою гормонів – медикаментозний спосіб. Найчастіше застосовується хоріонічний гонадотропін людини (ХГЛ). Дитині призначається 5-тижневий курс 10 ін’єкцій препарату. Одужання настає приблизно в 30% випадків. Можливий розвиток побічних ефектів:

    • збільшення мошонки;
    • посилений ріст лобкових волосся, статевого члена;
    • посилена пігментація шкіри;
    • гіперплазія простати.

    При правильно підібраних дозах побічні ефекти з часом проходять.

    Альтернативою ХГЛ є більш сучасний гормональний препарат – гонадотропін-рилізинг-гормон, а також його аналоги., але вони можна не у всіх країнах.

    При відсутності ефекту від консервативного способу хлопчикові призначається операція. Вона носить назву орхипексия. Хірург робить невелике за розміром розсічення косою м’язи живота. Потім за допомогою інструментів опускає яєчко в мошонку і виконує його закріплення.

    Єдиної думки про те, коли призначати операцію, у лікарів немає. Одні вважають, що оперувати хлопчика можна до виконання 2-річного віку. Інші вважають, що хірургічне втручання можна проводити після виповнення дитині чотирьох років. У цьому віці циркуляція крові в яєчках більш інтенсивна, тому переміщення і подальша фіксація будуть більш ефективними.

    Наслідки

    При відмові від лікування патологія може викликати розвиток серйозних ускладнень. Такими виступають:

    • переродження/некроз тестикул;
    • необхідність видалення неопустившихся яєчок.

    Для захворювання типово порушення процесу утворення сперміїв. І в подальшому це може стати причиною чоловічого безпліддя.

    Крипторхізм – серйозне захворювання, значно знижує можливість стати батьком у дорослого чоловіка. Раніше оперування – у віці 12-18 місяців – мінімізує ймовірність розвитку чоловічого безпліддя.

    Читайте в наступній статті: перекрут яєчка у хлопчиків