Не можу відпустити дитину від себе. Як бути?

537

З появою дитини народжується не тільки мама, але і… її ревнощі до чаду. Це буває не завжди, але явище досить поширене. Приміром, одна з молодих матусь в Мережі не приховує, вона випробує загострене почуття власності.

Нікому не хочу давати дитини, крім своєї мами і чоловіка. Думала, що пройде, але це почуття стає тільки сильніше. Що це? Ревнощі або я просто настільки сильно за нього переживаю? Коли беруть, сиджу і дивлюся, навіть трясе, щоб не зробили щось зайве, – зізнається Elizaveta. – Як боротися з собою?

Читайте також:Сповідь мами: «Не люблю дочку. 1,5 року, а любов так і не прийшла»

Подруги відгукнулися на заклик про допомогу. Багато поділилися своїми історіями:

Я взагалі вважаю такі почуття нормальними. Дитина маленька і ці почуття природні. У мене таке до року або трохи більше приблизно було з сином. З донькою так само зараз (Lina)

Абсолютно теж саме, з першим сином мене трясло, якщо його хтось чіпав або на руки брав, і дуже довго у мене було це почуття (Юлія)

І я така ж. Не, ми, звичайно, відправляємо сина іноді зі свекрухою. Але я впродовж усього часу, поки ми не вся на нервах. Не можу розслабитися. Коли син з моєю мамою, я спокійна. Але все одно, дзвоню часто (Морква)

Я страшенно починаю переживати і боюся, що зроблять що-небудь не так, особливо, якщо починають чогось вчити, тут мене така злість починає брати. Педіатра довіряю ще, я сама її вибирала, вона каже — ставлюся до нього як до ляльки фарфорового (Elizaveta)

А ось Євгенія порадила автору поста змінити своє ставлення до ситуації:

Мені здається, це невротизм, у вас саме так переживаєте, краще боріться з цим. Це ж ваші родичі, сім’я, чим більше у дитини людей, які його люблять, тим для нього краще. І не варто цьому перешкоджати.

Що скаже з цього приводу психолог? Так як найчастіше молоді матусі ревнують дітей до свекрухи, Ніна Любимова зазначає:

Мамі важливо бути впевненою, що її крихітка відданий саме їй всім серцем, а в цій ситуації у неї виникають сумніви. Крім того, вона побоюється, що бабуся буде успішніше її в справі догляду за малюком, і мама стикається з цим, коли не може заспокоїти малюка, поки не надійде на допомогу бабуся. І іноді, всупереч всьому, мама хоче відчути, що її малюк тільки її, що саме вона – головна людина в його житті.

Читайте також:Свекруха взяла онучку на руки лише для того, щоб з нею сфотографуватися

Потрібно уникати спілкування дитини з іншими членами сім’ї?

Для дитини чудово, якщо крім мами його люблять і інші люди, – зазначає психолог Ніна Любимова. – Тому якщо бабуся любить його, а він любить бабусю, то від цього розвиток і внутрішня гармонія малюка тільки виграє. А значить, він буде ще щасливішою. А це саме те, до чого прагне любляча мама!

А ви ревнуєте свого дитини до іншим членам сім’ї?

Всі фото: Depositphotos