Новобудова або вторинка: за і проти

3-3-2021


Коли перед потенційним щасливим володарем власного житла постає питання вибору, багато людей губляться, що ж краще: квартира в новобудові або на вторинному ринку?Великий вибір новобудов , Ви знайдете на сайті за цим посиланням https://intergal-bud.com.ua/ua/projects/city/kyiv У кожного з цих варіантів є об’єктивні плюси і мінуси, які — розповідаємо в нашому огляді.

Нове життя в новому житлі: плюси і мінуси новобудов

Первинне житло — це квартири в споруджуваних або вже введених в експлуатацію будинках, у яких поки ще немає реєстрації в Росреестра і власника. Часто у продажу з’являються квартири в нових будинках, вже мають реального власника і придбані за договором купівлі-продажу: так звана «нова вторинка». Розглядаючи такі пропозиції, варто розуміти, що вони також відносяться до новобудов, трохи відрізнятися будуть лише юридичні моменти. Ціна на такі квартири, як правило, буде вище, ніж на етапі будівництва або серед наявних пропозицій від забудовника.

Плюси покупки квартир в новобудовах

У багатьох аспектах квартири на первинному ринку виграють аналогічним на вторинному. Найголовніший фактор очевидний-дата побудови. Для багатьох людей грає роль факт новизни: приємно відчувати себе першим і єдиним господарем квартири. Є й інші об’єктивні переваги.

Довговічність. Якщо ви вибрали надійного забудовника, в якості будівництва якого ви впевнені, то новий будинок прослужить вам максимально довго. Наприклад, побудовані за сучасними технологіями монолітні будинки простоять до 200 років, цегляні і великоблочні — до 125 років, великопанельні і блокові — до 100 років.
Чистота і порядок. Двори, прилегла територія, під’їзди, ліфти, сходові клітки — все нове і чисте: приємно буде повертатися додому.
Сучасна архітектура та благоустрій. Девелопери велику увагу приділяють створенню безпечних, функціональних і красивих дворів і продуманих громадських зон. У всіх нових житлових комплексах обов’язково є парковки. Радують і архітектурні проекти, вигідно відрізняються, наприклад, від безликих «хрущовок».
Юридична чистота. Оскільки квартирою ніхто не володів раніше, можна не переживати про наявність обтяжень або несподіваних сюрпризів, на зразок незаконно виписаних мешканців.
Ціна. Квартири в споруджуваному будинку зазвичай дешевше аналогічних в готовому житлі. Різниця може доходити до 30-50%.
Легка іпотека. Банки з більшою охотою схвалюють іпотеку на новобудови, також саме цьому сегменту ринку присвячені багато державних програм субсидування. Простіше оформлення і з практичного боку: часто можна подати заявку прямо в офісі забудовника. Сама угода буде дешевше-наприклад, пропонують більш бюджетну страховку.
Різноманітність планувань. На вторинному ринку вибір планувальних рішень хоч і багатий, але знайти підходящий варіант часто буває складно. Девелопери ж з кожним роком намагаються запропонувати клієнтам максимальну різноманітність планувань.
Простіше зробити ремонт. Не доведеться витрачати зайві кошти на демонтаж, якщо ви хочете зробити ремонт «під себе».
Легше зробити вибір. Досить точне уявлення про новобудову складається навіть без візиту на об’єкт. Що стосується вторинки, тут фотографії в оголошеннях далеко не завжди відображають повну картину.
Сусід. Як правило, через ціни та інших особливостей проектів, конкретні Житлові комплекси вибирають схожі за фінансовим і соціальним станом люди. Крім того, всі ви будете новенькими: легше подружитися.

Мінуси покупки квартир в новобудовах

При покупці квартири в новому будинку існують як об’єктивні незручності, з якими стикається більшість новоселів, так і моменти, які стануть проблемою лише для певного кола покупців.

Очікування. Найбільш вигідно купувати житло в споруджуваному будинку, але з цього випливає вагомий мінус: часто до моменту заселення доводиться чекати кілька років. Особливо це напружує тих, хто взяв квартиру в іпотеку, а до моменту здачі будинку живе в орендованому житлі: витрати можуть виявитися непомірними, якщо будівництво затягнеться.
Можна втратити все. Попередня причина веде за собою ще один мінус: будинок просто можуть не добудувати. Сучасні закони захищають ошуканих пайовиків, але погодьтеся, що витратити кілька років і купу нервів даремно — задоволення малоприємне. Ще й вкладені в проект гроші через пару років через інфляцію серйозно подешевшають: швидше за все, на покупку нового житла їх вже не вистачить.
Неякісне будівництво. У кожному місті є житловий комплекс, про який ходять страшилки: настільки він посередньо побудований. Проблеми можуть бути з усім: неякісна обробка, погані ліфти і комунікації, дірки в стінах, протікає дах. Також будинок в перші 3 роки буде давати усадку: це може викликати проблеми з комунікаціями, а також завдати шкоди ремонту в квартирі.
Вартість ремонту. Якщо купувати квартиру з чорновою або предчистовой обробкою, витрати на ремонт все одно будуть серйозними.
Шум від ремонту. Готуйтеся, що найближчі 3-4 роки, а то й більше, засипати і прокидатися ви будете від шуму перфоратора: ремонти будуть робити все навколо. А це не тільки шум, але і постійний пил, сторонні люди в під’їзді і купа будівельного сміття на прилеглій території.
Відсутність інфраструктури. На планах благоустрою забудовники малюють все максимально красиво і продумано. На ділі ж часто виявляється так, що озеленення та оформлення дворів відкладають до завершення будівництва всього житлового комплексу, що складається з декількох корпусів. Якщо йде комплексне освоєння нових територій поза вже сформованих житлових районів, довгий час навколо може не бути доріг, освітлення, виїздів на великі магістралі, зупинок громадського транспорту, шкіл, дитячих садків і поліклінік.
Невизначеність. З попереднього пункту випливає і важливий з психологічної точки зору мінус: занепокоєння про те, а як тут в підсумку буде? У старих районах завжди зрозуміла їх атмосфера, репутація, інфраструктура та благоустрій. У новобудовах же страх є за все: від виду з вікна до переживань про те, чи встигнуть побудувати школу до моменту дорослішання дітей.


Мінуси покупки квартир на вторинному ринку

Не обійтися у «вторинці» і без мінусів, причому деякі з них можуть досить серйозно вплинути на підсумкове рішення про покупку.

Складнощі з іпотекою. Вторинне житло банк перевіряє більш ретельно: особливі вимоги є до стану будинку і самої квартири, часто обрані клієнтами об’єкти не проходять узгодження.
Юридичні ризики. Вторинку перевірити на юридичну чистоту складніше, адже треба врахувати історію не тільки поточних мешканців, а й попередніх, не забувши про неповнолітніх, судимих, спадкоємців. Також квартира може перебувати в обтяженні або, взагалі, угоду проводять аферисти.
Складна угода. Часто угоди бувають альтернативними, за участю декількох продавців і покупців: ланцюжки можуть доходити до 10 і більше клієнтів. Часто доводиться чекати, коли продавець знайде підходящий для себе варіант для переїзду — це затягує час. У найнесподіваніший момент продавець може відмовитися або підвищити ціну тільки по Йому одному відомих причин.
Стан будівлі. Будинки можуть мати високий ступінь зносу, а за недавно оштукатуреними фасадами будуть ховатися прогнилі підлоги і біжать труби. Обов’язково перевіряйте документи по аварійності, ступеня зносу і капітального ремонту, а краще візьміть з собою фахівця, який оцінить стан будівлі на практиці. Особливо це відноситься до будинків споруди до 1950-х років. Додамо до цього брудні під’їзди, старі ліфти і несвіжі Фасади.
Застарілі Архітектура та благоустрій. Звичайно, деякі старовинні будинки-справжні витвори мистецтва, але більшість типових проектів виглядають несучасно і сумно. Також в старих районах є проблеми з парковками і оснащенням дворів.