норма нейтрофілів у жінок в крові

2731

Зміст:

  • Що таке нейтрофіли?
  • Види нейтрофілів
  • Норма нейтрофілів у жінок в залежності від віку
  • Причини зміни показників
  • Клінічний аналіз крові – один з рутинних методів діагностики. Він простий у своєму проведенні та оцінці результатів. Будь-які зміни в крові можуть направити діагностичний пошук в правильному напрямку з самого початку.Нейтрофіли – один з найбільш варіабельних показників. Вони можуть підвищуватися або знижуватися при різних захворюваннях. Існує кілька видів нейтрофілів. Аналіз крові дозволяє оцінити кількість цих кров’яних елементів у вагітних, дітей, літніх жінок.Нейтрофіли – норма у жінок залежить від віку.

    Що таке нейтрофіли?

    У нейтрофілів є кілька назв: нейтрофільні гранулоцити, сегментоядерние нейтрофіли, нейтрофільні лейкоцити. Всі вони можуть використовуватися в бланках з результатами аналізу крові.

    Нейтрофіли відносяться до лейкоцитам – клітинам імунної системи. Свою назву вони отримали за те, що при впливі барвників вони забарвлюються як кислими, так і основними речовинами. Гранулоцитами або сегментоядерних їх називають з-за особливостей будови ядра. У зрілих клітин воно виглядає, як кілька окремих сегментів.

    Функції нейтрофільних гранулоцитів:

    • Фагоцитоз. Клітини «поїдають» бактерії, чужорідні речовини в організмі.
    • Вироблення біологічно активних речовин. Нейтрофіли виділяють сполуки, змінюють проникність капілярів. Вони стимулюють активність інших імунних клітин.
    • Запуск імунної реакції. Ці лейкоцити сигналізують всій імунній системі про впровадження ворожих мікроорганізмів.

    Нейтрофіли відіграють основну роль у боротьбі з бактеріями та грибами. З вірусами вони погано справляються. Гельмінти їм і зовсім не під силу.

    Види нейтрофілів

    Існує два види цих гранулоцитів, які можуть бути присутні в крові здорової людини. Це сегментоядерние і паличкоядерні. Перші є зрілими формами, другі – клітини, які не встигли остаточно дозріти.

    Визначити кількість і нейтрофілів можна тільки в лабораторії.

    Ще три виду з’являються тільки при патології: проміелоціти, мієлоцити і метамієлоцити. Всі ці клітини, юні форми, не повинні виходити за межі кісткового мозку. При тяжкій інфекції вони можуть з’являтися в одиничних кількостях. Велика кількість цих видів нейтрофілів вказує вже на онкологічне захворювання крові – лейкоз.

    Норма нейтрофілів у жінок в залежності від віку

    Майже всі показники аналізу мають різні норми за віком. Нейтрофіли не виняток. Проміелоціти, мієлоцити і метамієлоцити в крові визначатися не повинні.

    в кровиУ крові підраховують різні види нейтрофілів.

    Для сильних інфекційно-запальних реакцій, їх верхня межа становить 1-2%. Більший вміст цих клітин вже вказує на наявність лейкозу.

    Норми нейтрофільних гранулоцитів у дівчаток та жінок:

    • до 1 місяця (паличкоядерні нейтрофіли/сегментоядерние) – 0,5–4%/15-45%;
    • до 12 місяців (паличкоядерні/сегментоядерние) – 0,5–4%/15-45%;
    • 1-6 років (паличкоядерні/сегментоядерние) – 0,5–5%/25-60%;
    • 7-12 років (паличкоядерні/сегментоядерние) – 0,5–5%/35-65%;
    • 13-15 років (паличкоядерні/сегментоядерние) – 0,5–6%/40-65%;
    • від 16 років та дорослі (паличкоядерні/сегментоядерние) – 1-6%/47-72%.

    Після 16 років як у жінок, так і у чоловіків норма нейтрофілів буде однакова. І не важливо, це 20-річний чоловік або жінка після 50 років. Основні вікові зміни показників у складі крові відбуваються до настання повноліття.

    Причини зміни показників

    Кількість нейтрофілів може збільшуватися при впровадженні в організм бактерій. Чим сильніше йде реакція тіла людини на мікроорганізми, тим більше стає нейтрофільних гранулоцитів. Щоб повноцінно боротися з інфекцією, їх потрібно багато. Одночасно з нейтрофілами відбувається збільшення показників лейкоцитів у цілому в аналізі крові.

    Якщо цей показник стає надмірно великим і з’являються юні форми, отже, розвивається лейкоз.

    Норма лейкоцитів у дорослої жінки становить 4,0–9,0 х 109/л При інфекції їх кількість підвищується до 12,0–15,0, іноді навіть вище. При лейкозах цей показник може становити десятки, якщо не сотні одиниць. Оцінювати рівень нейтрофілів без урахування показників лейкоцитів безглуздо.

    Нейтрофіли – важливий показник в аналізі крові. Вони можуть бути паличкоядерних і сегментоядерних. Після 16-ти у жінок норма нейтрофілів однакова і не залежить від вікових рамок. Оцінювати вміст нейтрофілів можна тільки в прив’язці до інших показників аналізу крові.

    Також цікаво почитати: тромбоцити при вагітності