НСГ головного мозку новонароджених: норма і розшифровка

2133

Зміст:

  • Опис методу
  • Показання до проведення
  • Як проводиться НСГ?
  • Норма у новонароджених
  • Розшифровка результатів
  • Захворювання головного мозку можуть розвинутися у внутрішньоутробному періоді і після народження. Тому новонароджені потребують проведення обстеження, що дозволяє виключити наявність патологій центральної нервової системою.Нейросонографія головного мозку (НСГ) — ефективна і безпечна діагностична процедура, яка не має абсолютних протипоказань до її проведення. У медицині оцінку результатів НСГ і виявлення захворювань проводить тільки лікар.

    Опис методу

    НСГ головного мозку новонароджених: норма і розшифровка

    НСГ головного мозку новонароджених — це ультразвукова процедура, що дозволяє оцінити стан і розташування структур центральної нервової системи. Метод використовується до закриття тім’ячок на черепі, тобто до 1,5-2 років. Нейросонографія входить в стандарт обстеження дітей у віці 1 і 3 місяців.

    Процедура безпечна для дитини, так як ультразвукові хвилі не впливають на роботу нервової тканини та інших органів. Принцип дії НСГ простий — прилад посилає ультразвук вглиб черепа. Окремі хвилі відбиваються від структур головного мозку і повертаються назад. Датчик уловлює їх і перетворює на зображення, яке оцінює лікар.

    Показання до проведення

    Нейросонографія за стандартами медичної допомоги виконується всім дітям у віці 1 і 3 місяців, незалежно від наявності ознак захворювань. Крім цього, лікарі виділяють симптоми, при яких НСГ обов’язково:

    • плач в ранкові години, що супроводжується криком і блювотою. Ці прояви можуть свідчити про підвищення внутрішньочерепного тиску;
    • наявність неврологічної симптоматики: тремор підборіддя, косоокості, підвищеної збудливості протягом дня та ін;
    • порушення сну;
    • часті непритомність, низький рівень артеріального тиску;
    • судомний синдром, в тому числі абсанси. Це різновид судом, що характеризується завмиранням дитини під час гри або повторенням одного і того ж дії. Свідомість у період абсанса відсутня;
    • родові або черепно-мозкові травми.

    У цих випадках нейросонографія виконується при амбулаторному відвідуванні лікаря або госпіталізації дитини при наявності до неї показань. Проведення методу не вимагає знеболювання і не супроводжується дискомфортом.

    Як проводиться НСГ?

    Нейросонография головного мозга: норма и проведениеНейросонографія головного мозку: як і коли проводиться?

    Нейросонографія у новонароджених проводиться як і будь-яка ультразвукова процедура. Дитину поміщають на кушетку, попередньо застелену пелюшкою. Положення тіла — лежачи на спині. Поруч з новонародженим знаходиться один з батьків, заспокійливий його.

    В області тім’ячка наносять акустичний гель, що забезпечує високу провідність ультразвуку. До нього прикладають датчик приладу і проводять дослідження. Процедура триває 5-10 хвилин в залежності від обсягу обстеження. Існує НСГ з допплерографією. У цьому випадку лікар отримує можливість оцінити кровоток в мозкових судинах і виявити його порушення.

    Норма у новонароджених

    Порівняння отриманих результатів з показниками норми проводять невролог. У здорових новонароджених обидва півкулі мають симетричне будова. При відхилення в симетрії підозрюють доброякісні або злоякісні новоутворення.

    НСГ при нормальному будові мозку дозволяє чітко бачити звивини та борозни між ними. Вони мають рівні і чіткі контури. Вільна рідина між півкулями не виявляється.

    Цистерни і мозкові шлуночки у здорової дитини мають певні розміри. Вони наповнені однорідною рідиною. Середні розміри порожнинних утворень в головному мозку наступні:

    • передні роги бокових шлуночків — 2 мм;
    • задні роги бічних шлуночків — 12-14 мм;
    • бічні шлуночки в області тіла — 3-4 мм;
    • третій шлуночок мозку — 4 мм;
    • розмір четвертого шлуночка — до 4 мм;
    • щілина між лівим і правим півкулею — до 4 мм;
    • велика цистерна обмежена 10 мм в діаметрі.

    Крім зазначених числових значень, при розшифровці результатів лікар враховує особливості самого новонародженого, в першу чергу вагу і зріст. Вони впливають на розміри головного мозку і його структур.

    Інтерпретувати отримані результати повинен тільки лікар. У тих випадках, коли батьки самостійно проводять розшифровку, можлива постановка неправильного діагнозу і неефективне лікування.

    Розшифровка результатів

    При проведенні нейросонографії у новонароджених фахівець може виявити різні патологічні зміни. Найбільш часто під час НСГ виявляють наступні відхилення:

    • асиметрія мозкових півкуль, пов’язана з появою в мозку об’ємних утворень пухлин, кист та ін;
    • гиперэхогенные округлі структури, розташовані в глибині головного мозку або поруч з мозковими оболонками. Вони відповідають кіст, заповненим ліквором;
    • збільшення об’єму шлуночків і зменшення товщини мозкової тканини характерно для гідроцефалії. Захворювання супроводжується зростанням внутрішньомозкового тиску і здавленням головного мозку;
    • аномалії розвитку різної будови.

    Виявлення патологічних змін при нейросонографії не дозволяє лікарю встановити точний діагноз. Результати НСГ є показанням для проведення додаткового обстеження — електроенцефалографії, комп’ютерної чи магнітно-резонансної томографії та ін.

    Зміни в будові головного мозку, виявлені за допомогою ультразвукового дослідження, повинні бути підтверджені додатковими методами обстеження.

    Нейросонографія головного мозку — ефективний і безпечний метод оцінки стану структур центральної нервової системи. Діагностична процедура не вимагає підготовки новонародженого і може бути виконана в більшості лікувальних установ.

    При проведенні НСГ отримані результати з розмірами шлуночків мозку, кори великих півкуль та інших анатомічних утворень порівнюються з відомими нормами. У разі їх відхилення фахівці підбирають діагностичні заходи, що дозволяють підтвердити або спростувати діагноз для дитини.

    Також рекомендуємо почитати: кіста у новонародженого в голові