Що таке цукровий залежність і як від неї позбутися

864

Зміст:

  • Чому виникає залежність
  • Як позбутися від залежності
  • Глюкоза є основним поживним субстратом для всіх клітин організму. Її можна отримувати безпосередньо з солодощів, вона швидко всмоктується і не потребує тривалої трансформації, але з-за великої кількості простих вуглеводів формується цукрова залежність. Цей стан відрізняється за течією і проявів від інших патологічних залежностей.

    Чому виникає залежність

    Бажання з’їсти щось солодке не можна назвати повноцінною залежністю, схожої за типом з алкогольною або наркотичною. Цукор є простим вуглеводом, який легко трансформується в глюкозу. Вуглеводи відносяться до обов’язкових нутрієнтів, без них існування організму неможливе.

    Цукрова залежність частіше зустрічається у жінок

    Вуглеводи містяться у багатьох продуктах:

    • овочі та фрукти;
    • крупи;
    • макаронні вироби;
    • випічка.

    В меншій кількості вуглеводи присутні в молочних продуктах, м’ясі. Люди, які відчувають патологічний потяг до солодкого, часто їдять багато мучного, здобної випічки. Тому правильно називати цей стан вуглеводна залежність. Іноді вони зловживають і жирною їжею. Тому деякі дослідники відносять цукровий залежність до порушень харчової поведінки.

    Формується цей стан поступово. Перші симптоми – бажання з’їсти солодке або жирне після стресу або перенапруги. Пізніше це входить у звичку.

    Всі типи залежно пов’язані з виробленням нейромедіаторів, що відповідають за отримання задоволення. Допамін і серотонін – головні винуватці звикання.

    Відмінність залежно від солодощів – відсутність явних симптомів абстиненції, які мучать наркомана або алкоголіка, якщо вони припиняють вживати психоактивні речовини. Людина з порушенням харчової поведінки також відчуває тягу до солодкого, яку неможливо подолати.

    Як позбутися від залежності

    Цукрова залежність важко пригнічується. Небезпека її в тому, що вуглеводи неможливо замінити іншими продуктами. Після з’їденого безпечного фрукта, овочу, не завжди виходить зупинитися. Дієта не є виходом з положення. Страждають залежністю від солодкого часто не витримують і зриваються.

    Лікування проводиться спільно з психологом. Він допомагає знайти спосіб перемкнутися або змінити поведінка в момент появи сильного бажання з’їсти солодке.

    Допомагають такі прийоми:

  • Припинити тримати вдома солодке.
  • Прибрати з поля зору цукор і цукерки.
  • При появі бажання з’їсти солодкість, випити склянку води або пожувати м’ятну жувальну гумку без цукру.
  • Перемикати увагу, знайти заняття, яке дозволить відволіктися.
  • Відвикання від солодощів передбачає повноцінне харчування. Протягом дня не повинно постійно турбувати відчуття голоду, це тільки посилить патологічну тягу. Допомагає збільшення в раціоні білка. Сир, яйця, нежирне м’ясо допомагають замінити тягу до простих вуглеводів.

    В процесі лікування можуть виникати зриви, але після них не потрібно мучитися докорами совісті, досить знову перестати їсти солодке.

    Дивіться далі: алергія на солодке у дітей