Нутриціолог пояснив, як глікемічний індекс впливає на вагу

1289

Снідаючи, обідаючи або вечеряючи, що ви бачите на своїй тарілці? Вірно, їжу. За якими показниками оцінюєте її? Найчастіше смачно чи смачно, корисно і не дуже. А ось фахівці з харчування оцінюють продукти за іншою ознакою.

Читайте також:Експерт пояснив, які гормони відповідають за шкідливі звички в харчуванні

Зокрема, нутриціолог Ганна Макарова пропонує замислитися про глікемічному індексі. Це умовний коефіцієнт, що показує, з якою швидкістю містяться в продукті харчування вуглеводи засвоюються організмом і підвищують рівень цукру в крові.

Ганна Макарова впевнена в тому, що вплив на організм надає не тільки глікемічний індекс, а глікемічна навантаження, оскільки вона враховує як джерело вуглеводів, так і їх кількість в конкретній порції продукту.

Чим вище глікемічна навантаження, тим сильніше підвищується рівень глюкози, – пояснює експерт і називає формулу для її розрахунку. – Глікемічний індекс продукту х Кількість вуглеводів в порції продукту / 100.

Нутриціолог Ганна Макарова наводить приклад розрахунку, що дозволяє оцінити, як їжа позначиться на стані організму:

У 30г цільнозернового хліба (глікемічний індекс 70) знаходиться приблизно 13 г вуглеводів. Глікемічна навантаження цього шматочка хліба буде дорівнює: 70 х 13г / 100 = 9 (низька).

Також нутриціолог зазначає, що глікемічна навантаження

  • до 10 вважається низькою,
  • від 11 до 19 – середній,
  • 20 і вище – високою.

Ганна Макарова підкреслює:

Додавання інших продуктів до вуглеводів впливає на загальний глікемічний індекс прийому їжі, і найчастіше – у бік його зниження. Наповнюйте свій раціон здоровими продуктами, і велика їх частина виявиться з низьким глікемічним індексом без додаткових хитрувань.

Це позитивним чином позначиться на контролі рівня глюкози, що особливо важливо для діабетиків, людей з інсулінорезистентністю, ожирінням і сидячим способом життя;

посприяє зниженню ризиків розвитку серцево-судинних захворювань, метаболічного синдрому та онкології.

А ви слідкуйте за глікемічним індексом продуктів у своєму раціоні?

Читайте також:

  • Нутриціолог розповів, скільки яєць на день можна їсти, щоб не нашкодити організму
  • Експерт-нутриціолог розвіяла міфи про сніданок
  • Дієтолог Маргарита Корольова розповіла про найнебезпечнішому типі ожиріння і як з ним боротися
Всі фото: Depositphotos