Нікотинова кислота для обличчя

1247

Зміст:

  • Механізм дії
  • Ефект від застосування для обличчя
  • Запобіжні заходи
  • Зовнішні рецепти з вітаміном РР
  • Висновок
  • Користь нікотинової кислоти для особи обумовлена її унікальним впливом на обмін речовин і процеси регенерації тканин. Засіб випускається під назвами ніацин, нікотинамід, вітамін РР або В3 і продається без обмежень. Але щоб досягти бажаного результату і не нашкодити здоров’ю, потрібно детально вивчити інструкцію до ліків і ознайомитися з протипоказаннями.Нікотинова кислота для обличчя

    Нікотинова кислота для особи використовується в дерматології вже багато років. Але якщо раніше її призначали переважно перорально (всередину) або ін’єкційно, то зараз популярністю користується зовнішній метод. Таблетки подрібнюють і готують з них маски, лосьйони і креми.

    Така косметика володіє лікувальними властивостями і коштує набагато дешевше інших засоби для обличчя. Але існує ряд захворювань шкіри, при яких нікотинова кислота може нашкодити, тому попередньо слід відвідати дерматолога в цілях встановлення точного діагнозу.

    Механізм дії

    Вченими доведено, що всі шкірні захворювання розвиваються внаслідок дисфункцій систем організму. Нікотинова кислота відновлює роботу внутрішніх органів, бере участь в обмінних процесах і покращує живлення клітин. Вона нормалізує засвоєння білків та глюкози, розширює дрібні судини і покращує кровопостачання тканин.

    Особливий вплив вітамін РР впливає на роботу шлунка і кишечника, він сприяє підтримці ферментного складу ШКТ і виведенню токсинів з організму. Також лікарі відзначають позитивну дію ніацину на печінку і центральну нервову систему. Нікотинова кислота в таблетках є відмінним антиоксидантним засобом, який гальмує процеси старіння і продовжує молодість шкіри. При зовнішньому використанні ліки швидко всмоктується в глибокі шари дерми, знімає запалення та усуває подразнення.

    Ефект від застосування для обличчя

    Використання вітаміну В3 в таблетках показано як в лікувальних, так і в профілактичних цілях. Засіб добре бореться з віковими зморшками і сухістю шкіри. При зовнішньому застосуванні нікотинова кислота сприяє:

    • підвищення еластичності судин особи;
    • поліпшення кровопостачання шкіри;
    • захист від набряків та висипань;
    • освітлення пігментних плям;
    • освіженню кольору особи;
    • вирівнювання структури шкіри;
    • загоєнню ушкоджень;
    • зняттю запалення;
    • позбавлення від зморшок;
    • активізації процесів регенерації в шкірі особи.

    У медицині нікотинову кислоту призначають при лікуванні вульгарних вугрів і акне, алергічних висипань і дерматитів. В косметології використовують антиоксидантні властивості речовини з метою продовження молодості шкіри і поліпшення її зовнішнього вигляду. Вітамін стимулює оновлення клітин і підтримує нормальну вологість, не викликаючи набряків.

    действиеПравила використання

    Запобіжні заходи

    Місцеве використання препарату має менше обмежень, ніж прийом всередину і ін’єкції, що обумовлено низьким всмоктування вітаміну в системний кровотік. Нікотинова кислота заборонена при індивідуальній непереносимості та розвитку алергічної реакції, яка може проявитися сверблячкою, печінням і висипом. У педіатрії таблетки протипоказані до 2 років, тому їх слід тримати у недоступному для малюків місці.

    Вітамін РР є повноцінним лікарським препаратом зі своїми протипоказаннями та побічними ефектами, використовувати його слід строго по інструкції.

    Щоб уникнути негативної дії, з обережністю слід проводити терапію у людей з множинними ушкодженнями шкіри обличчя і бактеріальними інфекціями. При вагітності лікування показане тільки після консультації лікаря. У цей період організм може неадекватно реагувати навіть на самі безневинні косметичні процедури.

    Зовнішні рецепти з вітаміном РР

    Використовувати нікотинамід краще в поєднанні з іншими інгредієнтами. У чистому вигляді речовина може агресивно впливати на шкіру обличчя і викликати неприємні відчуття. Таблетки можна купити в будь-якій аптеці без призначення лікаря. Серед дієвих рецептів популярністю користуються найбільш прості засоби, які легко готуються в домашніх умовах:

  • Лосьйон від вугрів і акне. Столову ложку сухої календули змішати з половиною склянки горілки і настояти 3 доби в темряві і прохолоді. Потім процідити розчин і додати порошок з 2 таблеток нікотинової кислоти. Вміст ретельно збовтувати перед кожним використанням. Протирати проблемні ділянки треба щоранку. Через 15 хвилин після процедури лосьйон потрібно змити холодною водою. Зберігати ліки в холодильнику 1 місяць.
  • Омолоджуюча маска проти зморшок. Дві десертні ложки хорошого оливкової олії змішати з 1 жовтком яйця і додати порошок з 3 таблеток никотинки. Змастити обличчя сумішшю і залишити на 10 хвилин, після цього змити простою водою. Повторювати процедуру можна до 2 разів на добу, не більше. Маску готувати щоразу свіжу.
  • Крем для регенерації та вирівнювання шкіри. Взяти по столовій ложці меду, вершкового масла і м’якоті банана, додати дві аптечні капсули масляного Аевіта і 5 подрібнених таблеток вітаміну РР. Розім’яти все виделкою до однорідності і нанести на обличчя на 30 хвилин. Після процедури прибрати залишки суміші і протерти шкіру серветкою, змоченою в теплій воді. Повторювати лікування кожен вечір не менше тижня. Зберігати крем в холодильнику 7 днів.
  • Примочка проти подразнення і запалення шкіри. Половину склянки сухих квітів ромашки залити окропом і витримати в теплому місці 6 годин. У готовий проціджений розчин додати півтори таблетки нікотинаміду і змішати. Змочити засобом бавовняну серветку і накласти на обличчя. Область очей слід захистити поліетиленом або попередньо вирізати в тканини отвори. Тривалість дії-від 10 до 20 хвилин на добу залежно від відчуттів. Зберігати готове ліки можна 3 дні в прохолодному місці.
  • При схильності до алергії на рослинні компоненти застосування домашніх засобів потрібно здійснювати після тесту на переносимість. Для цього невелику кількість приготовленого ліки слід нанести на зап’ясті на 30 хвилин. Якщо реакції немає, можна проводити процедуру. Помірне печіння і тимчасове почервоніння може бути нормою при зовнішньої терапії.

    Висновок

    Нікотинова кислота володіє потужним антиоксидантним, омолоджуючу і протизапальним ефектом. Її користь в косметології і дерматології доведена на практиці. Але офіційна інструкція допускає тільки пероральний та ін’єкційний метод лікування цим препаратом. Тому перед початком терапії слід отримати консультацію лікаря, який дасть рекомендації і роз’яснить правила використання вітамінів при конкретній патології.

    Також цікаво почитати: флюїди для обличчя