Облисіння у жінок: осередкова, дифузна, андрогенна, гніздова

1407

Зміст:

  • Що це таке?
  • Причини захворювання
  • Андрогенна алопеція
  • Вогнищева алопеція
  • Дифузна алопеція
  • Лікування
  • Багато хто вважає, що проблема облисіння зачіпає тільки чоловіків, але насправді від випадіння волосся нерідко страждають і жінки. Звичайно, чіткої лінії втрати волосяних стрижнів і повного облисіння за чоловічим типом у цьому випадку не відбувається, але алопеція у жінок сьогодні є досить актуальною проблемою, яка потребує прийняття певних заходів.

    Що це таке?

     

    Захворювання характеризується стійкою втратою волосяних стрижнів і ослабленням цибулин, у результаті чого поступово знижується загальна густота волосся. Найчастіше це відбувається із-за неправильного догляду, використання неякісних або непридатних шампунів і засобів для укладання. Однак існує і безліч інших причин.

    Облисіння у жінок є дуже серйозною проблемою сучасності

     

    На думку вчених, випадання волосяних стрижнів в кількості до 50 штук в день є нормальним, так як кожен з них проходить певний цикл, у фіналі якого відбувається відмирання. Цей процес є абсолютно природним, що випали волоски з часом змінюються новими. Якщо ж кількість втрачених стрижнів перевищує певну норму, можна зробити висновок про появу захворювання.

     

    Щоб точно визначити, чи є причиною стан шкіри голови, потрібно розглянути випали волосяні стрижні. Якщо на кожному з них на кінчику знаходиться цибулина, представляє собою маленький кулька блідо-жовтого або практично білого кольору, то ніяке лікування не потрібно. Це вказує на те, що випали примірники повністю пройшли свій цикл і досягли природного відмирання. Якщо кінчики рівні і без кульок, можна зробити висновок про виникнення порушення.

    Причини захворювання

     

    Дуже часто чинником, що призводить до розвитку цієї недуги, стає спадкова схильність, яка виникає в результаті певного генетичного порушення, коли волосяні цибулини набувають високу чутливість до дії андрогенів.

     

    Переважання чоловічих гормонів в жіночому організмі може з’явитися при використанні засобів контрацепції, мають високий індекс андрогенів, а також в період виношування дитини. Концентрація андрогенів може збільшуватися при настанні менопаузи, при появі різних захворювань репродуктивної системи, зокрема кісти яєчників.

    лечение

    Лікування алопеції вимагає правильного підходу і звертання до лікаря

     

    У розвитку алопеції у жінок одне з ключових значень має і рівень дигідротестостерону (ДГТ), що представляє собою одну з форм звичайного тестостерону, але відрізняється високою біологічною активністю. Схильність до відхилення показників тестостерону від норми також може бути спадковою, але саме при його коливаннях в організмі збільшується синтез ДГТ. Подібна ситуація призводить до того, що термін життя волосяних цибулин скорочується, при цьому стати причиною облисіння може навіть незначне збільшення цього речовини.

    При настанні менопаузи у жіночому організмі знижується рівень естрогенів, на тлі чого відбувається відносне підвищення андрогенів, що також призводить до втрати значної кількості волосся.

     

    Коливання рівня гормонів в жіночому організмі зазвичай мають циклічний характер, тому в певні періоди проблема може згладжуватися або зникати повністю.

     

    Іноді причини такого порушення можуть бути пов’язані з певною порою року, наприклад, навесні, коли організму необхідні вітаміни. Через їх брак слабшають не тільки волосяні цибулини, але і самі стержні. Вони стають більш ламким, січуться, втрачають блиск і привабливість.

    До такого ж наслідку призводять:

    • різні захворювання, наприклад, порушення ендокринної системи, щитовидної залози, надниркових залоз, яєчників, злоякісні пухлини;
    • лікування препаратами агресивної дії, антибіотиками, одночасне застосування ліків, несумісних між собою;
    • проведення різноманітних медичних процедур, що викликають сильне ослаблення імунної системи, в тому числі і хіміотерапії;
    • постійні стреси, нервові перенапруження, моральні і фізичні перевантаження, відчуття хронічної втоми, стан депресії;
    • часта укладання волосся приладами високої температури, такими як щипці для завивки, фен, випрямлячі;
    • використання хімічних засобів для фарбування, знебарвлення, укладки, завивки;
    • неправильне харчування, регулярне споживання шкідливих продуктів, фастфуда, важкої жирної, солоної, гострої і смаженої їжі;
    • робота на хімічних виробництвах або в інших тяжких умовах;
    • нарощування волосся;
    • затягування волосяних стрижнів в тугі пучки, коси, хвостики і інші зачіски;
    • фотосенсибілізація. При цьому порушення організм людини набуває надмірно високу чутливість до дії променів сонця.

    Сьогодні відомо декілька видів алопеції, що найбільш часто зустрічаються у сучасних жінок, провідних надмірно активний спосіб життя, при якому не завжди залишається достатньо часу на догляд за собою.

    Андрогенна алопеція

     

    Саме цей вид порушення розвивається при підвищенні в жіночому організмі концентрації чоловічих гормонів. Передається андрогенна форма захворювання у спадок, тому якщо до неї є схильність генетичної лінії, то волоссю потрібно приділяти дуже пильну увагу і забезпечувати необхідний догляд.

    андрогенная

    Андрогенна алопеція відрізняється особливими ознаками

     

    При цій формі захворювання волосяні стрижні починають швидко стоншується, стає ламким, більш світлими і тьмяним, а в подальшому починають випадати в досить значній кількості. При серйозному перебігу андрогенної алопеції, наприклад, у тому випадку, якщо необхідна терапія не проводиться, під поразку потрапляють і пушкова волоски, в результаті чого можуть з’явитися лисини.

    Андрогенна форма захворювання потребує звернення до трихолога, проведення обстеження та адекватної терапії, частиною якої може стати коригування гормонального фону.

    Вогнищева алопеція

     

    Друга назва цього виду порушення – осередкова форма. У цьому випадку на поверхні голови можуть з’явитися залисини округлої форми і різноманітного розміру. Вони можуть бути яскраво вираженими, утворюватися протягом короткого часу і заростати самостійно при стабілізації загального стану та усунення провокуючого фактора.

    Вогнищева форма теж вимагає звернення до лікаря для проведення обстеження, огляду і консультації. У цьому випадку необхідний підбір правильної терапії, щоб хвороба не отримала великого розвитку, зачіпає значні ділянки шкіри голови.

    Осередкова форма захворювання відрізняється появою залисин рівною овальної або округлої форми з чіткими краями, при цьому на поверхні голови може спостерігатися як одна, так і кілька пошкоджених зон. Відрізняється вогнищева форма і періодичністю появи, тому вимагає не тільки коригування, але й контролю.

    Дифузна алопеція

     

    Цей вид порушення характеризується поширенням по всім зонам волосистої частини голови. Дифузна форма захворювання не має яскраво виражених ознак, тому її досить складно розпізнати. Залисини в цьому випадку відсутні, чітких вогнищ облисіння немає. Волосяні стрижні при цьому випадають рівномірно, своєрідними смужками, в основному під час миття голови, розчісування і укладання.

    Розвиток цієї форми захворювання відбувається дуже швидко. Буквально за кілька тижнів можна наочно побачити відчутну втрату густоти зачіски.

    Крім цього, алопеція може бути рубцевої, при якій з різних причин на шкірі голови з’являються рубці. Це може статися внаслідок дефектів розвитку шкіри, які передалися у спадок; окремих видів інфекцій типу туберкульозу, позбавляючи, сифілісу. Також хімічні і теплові опіки, рани і удари, опромінення променями рентгена, хіміотерапія теж можуть стати причиною рубцевої алопеції.

    Виділяють також себорейний алопецію, з’являється з-за неправильного функціонування сальних залоз поверхні голови.

    причины

    Причини осередкової алопеції досить різноманітні

    Лікування

     

    Багато жінок намагаються позбутися від недуги шляхом зміни шампунів, фарби для волосся, звичних засобів укладання. Використовують для цього різні народні засоби. Але, як правило, самолікування тут не приносить особливої користі.

    Щоб терапія була ефективною, необхідно точно встановити форму захворювання, а для цього потрібно звернутися до трихолога. Тільки фахівець зможе призначити адекватну терапію в кожному конкретному випадку.

    Як правило, усунення захворювання вимагає адекватного комплексного підходу, а також дуже тривалого часу і застосування спеціальних препаратів стимулюючої дії, Бадів для зміцнення волосяних цибулин, вітамінних комплексів, які може призначити тільки лікар.

     

    Одним з ефективних способів терапії захворювання є і мезотерапія, проведення якої дозволяє не тільки зміцнити волосяні цибулини, але і зробити їх більш здоровими. В цьому випадку під шкіру пацієнта в проблемних зонах з допомогою дуже тонкої голки вводять спеціальні вітамінні коктейлі, у складі яких можуть бути й інші речовини, наприклад лікарські засоби та стимулятори росту.

    Склад препаратів для мезотерапії завжди підбирається індивідуально і повністю враховує особливості порушення у певної людини. Процедури проводяться за графіком з дотриманням рекомендованих інтервалів. Плюсом методики можна назвати те, що всі цінні речовини з сумішей, завдяки микроинъекциям, доставляються безпосередньо до волосяних цибулин, без витрати по дорозі на внутрішні органи і системи.

     

    У деяких випадках, зокрема коли захворювання має занедбану форму, може проводитися терапія із застосуванням особливих лазерних апаратів, однак для цього пацієнтів госпіталізують, і вони перебувають під наглядом лікарів протягом усього періоду дії та відновлення. Більш радикальним методом є трансплантація, коли на облисілі зони голови проводиться пересадка волосяних цибулин зі здорових областей.

    Також цікаво почитати: густа кров причини і лікування у жінок