Ознаки опісторхозу у жінок і його лікування

648

Зміст:

  • Захворювання на опісторхоз: що це
  • Симптоми опісторхозу у жінок
  • Лікування опісторхозу у дорослих
  • Профілактика опісторхозу
  • Опісторхоз являє собою паразитарну патологію, причиною якої є плоский черв’як. Зазвичай він вражає печінку, жовчовивідні шляхи, підшлункову залозу. Небезпека симптомів опісторхозу у жінок полягає в тому, що вони можуть бути виражені дуже слабко або взагалі не помітні, і пацієнтка просто не знає про своє захворювання.

    Захворювання на опісторхоз: що це

    Людина є остаточним господарем збудника захворювання. В ході свого розвитку він змінює двох проміжних хазяїв – молюсків і риб, що відносяться до сімейства коропових. Крім людини, опісторхоз може вражати тварин: кішок, собак, лисиць, вовків та інших м’ясоїдних.

    Симптоми опісторхозу у жінок можуть бути ледь помітними

    Заразитися паразитом можна при вживанні в їжу недостатньо оброблених продуктів – непроварених, в’яленої, злегка сирої риби. Від хворої людини або тварин заразитися неможливо – і хоча яйця паразита виділяються з фекаліями, але вони не є інвазивною формою і для свого подальшого розвитку повинні проникнути в організм проміжного хазяїна.

    Симптоми опісторхозу у жінок

    На перших етапах розвитку захворювання на опісторхоз взагалі не дає про себе знати. Інкубаційний період складає від 7 до 21 дня. Як кажуть відгуки людей, що перехворіли на опісторхоз, іноді патологія взагалі протікає безсимптомно.

    Перші ознаки захворювання з’являються в гострій стадії. До них відносяться:

    • висока температура тіла – від 38 до 40 градусів;
    • сильний озноб і підвищене потовиділення;
    • дискомфорт і больові відчуття в правому підребер’ї;
    • нудота і блювання;
    • здуття живота, пронос;
    • відсутність апетиту;
    • алергічні реакції.

    Симптоми хронічної форми характеризуються різноманітністю. Заражена людина може стикатися з приступообразно і тупим болем у правому підребер’ї, надчревье, травними розладами, підвищеною сонливістю, постійної стомлюваністю, перепадами настрою, головними болями.

    Лікування опісторхозу у дорослих

    Щоб було призначено грамотне лікування, лікар повинен заздалегідь провести комплексну діагностику. Вона складається з опитування пацієнта, фізикального обстеження. Далі лікар направляє пацієнта на загальний і біохімічний аналізи крові.

    З додаткових методів рекомендують провести УЗД, фіброгастроскопію, холецистографию. Специфічна діагностика передбачає виявлення яєць гельмінтів у калі і дуоденальному вмісті (після зондування). Антитіла до описторху виявляють при серологічних тестах. Може знадобитися консультація гастроентеролога, інфекціоніста.

    Для виявлення зараження призначають аналіз калу і серологічні дослідження.

    Лікування опісторхозу може проводитися як самостійно вдома, так і в лікарняних умовах. Все залежить від стадії патології, її тяжкості та наявності ускладнень. Терапія складається з правильного дієтичного харчування, прийому противоаллергенных препаратів, сорбентів, жовчогінних ліків, спазмолітиків, антибактеріальних засобів, травних ферментів.

    Обов’язково призначаються протипаразитарні ліки. Після проходження курсу лікування пацієнт повинен заново здати деякі аналізи, щоб підтвердити відсутність паразитів. Тільки після цього можна говорити про повне і успішному лікуванні.

    Профілактика опісторхозу

    Щоб захворювання більше не турбувало пацієнта, однієї лише терапії недостатньо. Після цього необхідна постійна грамотна профілактика повторного зараження. Вона полягає в тому, щоб не вживати в їжу недостатньо оброблену рибу.

    Сира риба в будь-якому вигляді повинна бути повністю виключена.

    Опісторхоз – це захворювання, викликане паразитом. Їм можна заразитися, вживаючи в їжу сирої або недостатньо оброблену рибу. При контакті з хворими тваринами чи людиною заразитися не можна. Виявивши перші ознаки захворювання, необхідно відразу ж звернутися до лікаря, щоб отримати детальну консультацію, пройти повноцінну діагностику і терапію. Після терапії необхідно переконатися, що захворювання повністю усунуто, здавши ряд аналізів.

    Читайте в наступній статті: як проявляється токсокароз у дітей