Ознаки і лікування гестозу при вагітності

818

Зміст:

  • Причини і типи
  • Клінічні форми і симптоми
  • Лікування
  • Ускладнення
  • Профілактика
  • Термін «гестоз» має на увазі під собою ряд захворювань, які виникають лише на пізніх термінах вагітності, ускладнюють її перебіг, повністю проходять незабаром після пологів. В основі патогенезу лежить невідповідність пристосувальних механізмів організму матері потребам зростаючого плоду. Виникають порушення з боку ЦНС, серцево-судинної, видільної, імунної, ендокринної і вегетативної нервової систем. Патологія може протікати в моносимптомной або полисимптомной формі. Гестоз при вагітності значно погіршує прогноз, підвищує ризик передчасних пологів і вітальних ускладнень.Пізній гестоз — важке ускладнення вагітності

    Причини і типи

    Існує більше 30 версій про чинники розвитку гестозу на пізньому терміні. Всі вони описують різні схеми формування негативних змін. Ні одна з них до кінця не розкриває причини його виникнення. Найбільш поширені такі теорії:

    • імунологічна;
    • плацентарна;
    • генетична;
    • кортико-вісцеральна;
    • ендокринна;
    • витаминодефицитная.

    До числа факторів пізнього гестозу відноситься наявність хронічних соматичних захворювань, неврологічна патологія, стреси, недотримання рекомендованої дієти, відмова від профілактичного прийому фолієвої кислоти і вітамінів групи «B». У групу ризику входять первородящі молодше 18 або старше 30 років, жінки з явищами генітального інфантилізму, багатоплідністю, многоводием, що піддаються впливу негативних факторів зовнішнього середовища: шкідливі умови праці, тютюнопаління, наркоманія.

    Небезпека патології — у розвитку генералізованого судинного спазму, гіповолемії та порушення реологічних властивостей крові. Все це призводить до циркуляторної та тканинної гіпоксії, порушення обміну речовин, погіршення роботи мозку, печінки, нирок. Погіршується матково-плацентарний кровообіг, що є причиною кисневого голодування плоду. Процес розвивається на тлі зриву компенсаційних механізмів або розвитку імунологічного конфлікту матері та дитини.

    Клінічні форми і симптоми

    Захворювання може протікати в моносимптомной або полисимптомной формі. Окремою категорією гестозів вважається прееклампсія. Моносимптомные форми характеризуються наявністю одного з основних ознак, при полисимптомных різновидах у пацієнтки виявляється не менше 2 характерних явищ. Прееклампсія характеризується дисфункцією центральної нервової системи. До числа основних проявів гестозу відноситься:

  • Водянка. Пізній гестоз проявляється у вигляді пастозність обличчя, набряків гомілок. Пізніше вони поширюються на стегна, зовнішні статеві органи, живіт, груди, руки. Рідина накопичується переважно в підшкірній жировій клітковині. Випіт у внутрішніх порожнинах виявляється тільки в максимально важких випадках. Загальний стан змінюється незначно. Може відмічатися підвищена стомлюваність, тахікардія, спрага, задишка. При дослідженні крові виявляється порушення водно-електролітного балансу, збільшення гематокриту і концентрації гемоглобіну.
  • Протеїнурія. Поява білка у вмісті сечового міхура. Симптоми гестозу передбачають втрату більше, ніж 1 г/л на добу. В більшості випадків цей показник не перевищує 8-16 г/л. Найчастіше протеїнурія виникає при наявності пієлонефриту, гломерулонефриту та інших ниркових патологій. Супроводжується зростанням концентрації сечовини і креатиніну в крові, зменшенням вмісту загального білка ≤ 60 г/л. Клінічні ознаки: загальне погіршення самопочуття, болі в попереку, позитивний симптом поколачивания. Протеїнурія може протікати при повній відсутності зовнішніх проявів.
  • Гіпертензія. Гестоз при вагітності діагностується, якщо підйом систолічного АТ становить більше 30 мм рт. ст., діастолічного — понад 15 мм рт. ст. Найбільше значення мають не самі показники, а їх різке коливання, яке може стати причиною загибелі плоду або передчасного відшарування плаценти. Ранній діагностичний ознака — розширення вен сітківки ока, помірне звуження артерій. Клінічна картина на тлі розвиненої гіпертонії: головний біль, слабкість, дискоординація, біль у животі, загальне погіршення самопочуття, нудота, блювання.
  • Прееклампсія характеризується швидким підйомом АТ із зменшенням пульсової різниці до 30-35 мм рт. ст. При цьому пацієнтка відчуває сильну цефалгію, яка локалізується в потиличній і лобовій зоні. Виникають розлади зору блювання, нудота, позиви на дефекацію, психомоторне збудження, шум у вухах, ціаноз. Прееклампсія розвивається на тлі гестозу при вагітності. Тяжкість останнього не має вирішального значення. Відомі випадки, коли прееклампсія виникала при повністю нормальному стані жінки. У групі ризику знаходяться майбутні матері у віці 25-35 років, які мають захворювання ендокринної, серцево-судинного, нефрологічного профілю.

    Еклампсія — найбільш важкий варіант перебігу патології, клінічно виражений синдром поліорганної недостатності. Характеризується розвитком судомних припадків, не обумовлених іншими захворюваннями вагітної. Ознаки предсудорожного періоду: застиглий погляд, фібрилярні посмикування повік, обличчя, верхніх кінцівок. Далі розвиваються генералізовані тонічні судоми тривалістю 20-30 секунд. В цей час хвора не дихає, не пальпується пульс, зіниці розширюються. Пізніше судоми приймають клонічний характер. У період нападу дихання храпящее, обличчя поступово набуває нормального забарвлення, піниста слина, іноді з домішкою крові.

    на поздних срокахГестоз зазвичай фіксується на пізніх термінах

    Лікування

    Корекція гіпертонії під час гестозу на тлі вагітності вимагає особливої обережності. Препаратів, повністю безпечні для плоду, не існує. Використовуються короткі курси засобів, які під час випробувань негативно впливали на плід тварин, однак не провокували негативні наслідки у людей. У число таких ліків входить:

    • метилдопа;
    • бета — і альфа-адреноблокатори;
    • антагоністи кальцію;
    • інгібітори АПФ.

    Лікування комплексне. Включає в себе гіпотензивну терапію, використання заспокійливих препаратів. Показано введення магнію сульфату. Призначається постільний режим, вітамінотерапія, препарати кальцію і заліза. Потрібен контроль ЕКГ, діурезу, артеріального тиску. При розвитку судомного припадку проводиться вливання антиконвульсантів, бензодіазепінів. Після відновлення свідомості вагітну негайно госпіталізують. Планова медикаментозна схема включає антигістамінні, седативні ліки, нейролептики. У рідкісних випадках необхідно вливання наркотичних анальгетиків, проведення гіпербаричної оксигенації чи ШВЛ.

    На замітку: більшість препаратів, які необхідні для лікування протеїнурії, протипоказані під час вагітності. Тому медикаментозну корекцію підвищеного вмісту білка в сечі, не має клінічних проявів, часто відкладають до післяпологового періоду.

    Набряки — показання для призначення пацієнтці спеціалізованої дієти. Рекомендується обмежити споживання рідини-до 800-1000 мл/добу, сіль до 3-5 г на день. Необхідні повноцінні білки: м’ясо, риба, сир. 1 раз в тиждень слід влаштовувати яблучні або сирні розвантажувальні дні. Медикаментозна терапія проводиться з застосуванням спазмолітиків, десенсибілізуючих і седативних засобів. Введення діуретиків протипоказане, оскільки це сприяє посиленню електролітного дисбалансу і зниження ОЦК.

    Протеїнурію усувають шляхом корекції основного захворювання нирок. При загостренні пієлонефриту використовуються антибіотики з доведено відсутнім ембріотоксичну ефектом: цефалоспорини, макроліди, напівсинтетичні і природні пеніциліни. Може знадобитися використання калійзберігаючих сечогінних препаратів. При гломерулонефриті використовуються інгібітори АПФ і імунодепресанти. Можливість призначення цих ліків повинна оцінюватися лікарем з урахуванням співвідношення користь/ризик.

    гестоз при беременностиГестоз при вагітності вимагає краплинного введення магнію сульфату

    Ускладнення

    Розвиваються переважно на тлі важкої еклампсії. Одним з поширених ускладнень вважається екламптіческіх статус. Пізній гестоз призводить до розвитку ряду судомних нападів, які слідують один за іншим. Ще один варіант — еклампсія без судом. Пацієнтка впадає в несвідомий стан, судомні напади при цьому відсутні. Дуже часто є причиною смерті жінки. Найбільш важке наслідок патології — экламптическая кома і крововилив у мозок, що виникає внаслідок його набряку, слабкість судинної стінки, підвищення артеріального тиску.

    Профілактика

    До числа профілактичних заходів відносять навчання жінки. Пацієнтка повинна знати, як виявляється гестоз при вагітності і куди звертатися при перших проявах. Крім того, жінці рекомендують проводити на лівому боці мінімум 1 год 3 рази в день, дотримуватися спокій, уникати значних фізичних навантажень. Симптоми важких порушень рідко виникають у вагітних, регулярно виконують корригирующую гімнастику. При наявності відхилень потрібні огляди спеціаліста 1 раз у 3 дні або госпіталізація для динамічного спостереження в стаціонарі.

    Гестоз — важка патологія, яка може стати причиною раннього переривання вагітності або загибелі жінки. Тому не слід ігнорувати початкові ознаки негативних процесів в організмі. Самолікування також неприпустимо. При перших зміни стану слід звернутися до лікаря акушера/гінеколога для обстеження та підбору схеми медикаментозної терапії.

    Також цікаво почитати: гіпотиреоз при вагітності