Онкомаркер НЕ4: розшифровка аналізу, норма і патологія

2157

Зміст:

  • Онкомаркер НЕ4: новий стандарт у виявленні раку
  • Особливості проведення аналізу
  • Розшифровка результатів
  • Показання до аналізу на онкомаркер НЕ4
  • Рак яєчників займає друге місце за поширеністю серед усіх онкологічних захворювань жіночої статевої сфери. Це робить актуальним раннє виявлення хвороби, і в цьому надають допомогу спеціальні маркери: підвищення їх значень у жінок допомагає визначити наявність пухлини.

    Онкомаркер НЕ4: новий стандарт у виявленні раку

    Протягом багатьох років основна увага приділялася онкомаркеру СА 125: підвищений він або знижений, означало для жінки погані або хороші новини. Так, зростання значення цього маркера свідчив про рецидив раку, а зниження — про ефективність проведеного лікування і ремісії або повної перемоги над онкологією.

    Правильну розшифровку онкомаркера НЕ4 може провести тільки лікар

    Але основною проблемою було те, що при діагностиці раку на ранніх стадіях цей аналіз був непридатний. Він міг давати хибно-позитивні результати при наявності неонкологических захворювань яєчників: кіст та інших доброякісних новоутворень. Внаслідок цього виявлення раку яєчників у більшості випадків відбувалося на пізніх стадіях, що показує низьку чутливість тесту і його недостатню ефективність.

    На допомогу прийшов білок НЕ4. Концентрація цієї речовини різко зростає вже на першій стадії злоякісного процесу в яєчниках, і при цьому його значення залишаються в нормі при наявності доброякісних пухлин. Завдяки тесту з визначенням цього онкомаркера стало можливим виявлення злоякісних процесів у яєчниках на тому етапі, коли вони ще не виявляються клінічними симптомами, і найкраще піддаються терапії.

    Особливості проведення аналізу

    Для дослідження необхідна венозна кров. Точність результатів багато в чому залежить від правильної підготовки до здачі аналізу:

    • Забір крові повинен відбуватися в першій половині дня, особливо в ранкові години.
    • Перед здачею крові не можна снідати або вживати будь-які напої, окрім води.
    • За 12-24 години до здачі крові слід повністю відмовитися від куріння, вживання алкоголю і виключити підвищені фізичні та емоційні навантаження.

    Крім того, важливо відмовитися від прийому будь-яких лікарських препаратів за 7-10 днів до забору крові. Якщо це з якихось причин неможливо, наприклад, ви проходите курс медикаментозного лікування, який не можна переривати, — обов’язково повідомте свого лікаря. Слід перерахувати назви всіх прийнятих препаратів та їх дозування. Така інформація дозволить скорегувати результати аналізу з урахуванням нових обставин і уникнути неправильної інтерпретації тесту.

    что показываетЩо показує результат аналізу, залежить від декількох факторів

    Будь-які інші діагностичні заходи повинні призначатися після здачі аналізу, так як вони потенційно здатні спотворити картину крові, що дасть лікаря неправдиві відомості.

    Розшифровка результатів

    При розшифровці аналізу на онкомаркер НЕ4 використовуються референсні значення. Вони означають середні показники, виявлені у здорових людей, які проходили таке обстеження.

    Норма у жінок пов’язана з віком пацієнтки і виглядає наступним чином:

    • молодше 40 років — нижче 60,5 пмоль/л;
    • 40-49 років — нижче 76,2 пмоль/л;
    • 50-59 років — нижче 74,3 пмоль/л;
    • 60-69 років — нижче 82,9 пмоль/л;
    • від 70 років і старше — до 104,0 пмоль/л.

    Перевищення цих значень з високим ступенем вірогідності вказує на злоякісні процеси в яєчниках і/або эндометриальном шарі матки. Але найбільшу діагностичну точність демонструє комбінація аналізів на онкомаркери НЕ4, СА125 і ROMA.

    Крім того, важливо знати, що деякі обставини можуть штучно завищувати рівень НЕ4 або змінювати формулу, внаслідок чого достовірність результатів стає сумнівною. До таких факторів відносяться прийом оральних контрацептивів, вагітність, перенесене хірургічне втручання та ін Тому при підвищенні рівня НЕ4 може знадобитися котрольное дослідження.

    Показання до аналізу на онкомаркер НЕ4

    Пройти це дослідження рекомендується при таких захворюваннях і станах:

    • виявлене новоутворення в органах малого тазу і необхідність визначити його характер;
    • контроль над доброякісними пухлинами матки і яєчників з метою раннього виявлення їх малігнізації;
    • вже діагностоване онкологічне захворювання молочних залоз: рак яєчників може розвиватися паралельно, і важливо виявити його вчасно.
    • спадкова схильність до онкологічних процесів;
    • шкідливі умови роботи, контакт з канцерогенними речовинами та інші обставини, жінку переводять в групу підвищеного ризику по розвитку раку яєчників.

    На розсуд лікаря цей аналіз може призначати і за іншими показаннями, якщо фахівець вважає таке тестування доцільним. Але навіть якщо концентрація гена НЕ4 підвищена, не слід сприймати це як вирок. На ранніх стадіях онкологічні захворювання успішно піддаються лікуванню, що практично гарантує вам довге і щасливе життя.

    Дивіться далі: норма онкомаркера СА 125 у жінок