Операція склеропластики очей у дітей як метод лікування короткозорості

981

Зміст:

  • Показання та протипоказання до склеропластике очей у дітей
  • Передопераційна підготовка
  • Як проводиться пластика склери, її види
  • Післяопераційний період і можливі ускладнення
  • Думка фахівців: за і проти
  • Склеропластика очей у дітей є методом лікування короткозорості або міопії, яку справедливо вважають епідемією XXI століття, вона становить 80% серед всіх порушень зору. Захворювання більше схильні діти і підлітки від 6 до 17 років. Зовнішня білкова оболонка – склера у них ще дуже тонка, вона розтягується при зростанні очного яблука, його переднезадній розмір збільшується. У підсумку надходять в око промені не доходять до сітківки, зір вдалину стає розпливчастим.Подовження очного яблука при міопії є показанням до операції склеропластики.

    Збільшення зорового навантаження у школярів посилює проблему, міопія може швидко прогресувати. У таких випадках необхідна операція по зміцненню склери – головної опори очного яблука. Адже кожен міліметр збільшення його поздовжнього розміру призводить до втрати 2-3 діоптрій зору, що може призвести до патології сітківки та сліпоти.

    Показання та протипоказання до склеропластике очей у дітей

    Хірургічна корекція склери ока показана дітям в наступних випадках:

    • при швидкому прогресуванні короткозорості, коли гострота зору знижується в рік на 1 диоптрию і вище, при середньому і високому ступені міопії від -4 діоптрій і більше;
    • при аномальному зростання очного яблука, коли воно подовжується, навіть при легкому ступені міопії для припинення її розвитку роблять спрощену пластику.

    Як правило, оперують дітей по досягненні 8 років, коли темпи зростання очного яблука сповільнюються, а білкова оболонка стає товщі, містить більше щільних колагенових волокон.

    Пластику склери не роблять, якщо в оці є запальний процес або наслідки перенесених травм і захворювань у вигляді деформацій і рубців на оболонках. Також протипоказанням є будь інфекційний і запальний процес в організмі до його повного одужання.

    Передопераційна підготовка

    Перед операцією дитина повинна пройти повне обстеження, куди входять:

    • клінічний і біохімічний аналізи крові;
    • аналіз сечі;
    • дослідження на вірусний гепатит В і С, ВІЛ, реакція Вассермана;
    • флюорографія грудної клітки;
    • ЕКГ;
    • консультація педіатра з висновком про можливість хірургічного втручання;
    • повне офтальмологічне дослідження – визначення гостроти зору, рефрактометрія, вимірювання параметрів очі – эхобиометрия, біомікроскопія.

    Оперують дитину вранці натщесерце, останній прийом їжі повинен бути не пізніше 6 годин до призначеного часу, пиття слід виключити за 3 години.

    Як проводиться пластика склери, її види

    Втручання не вимагає госпіталізації та виконується амбулаторно. Дитині дають нетривалий внутрішньовенний наркоз, після 12-14 років застосовують місцеве знеболювання закапування в око розчину анестетика.

    Існує 3 види склеропластики у залежності від способу зміцнення білкової оболонки ока: проста, середня і складна. Простий метод полягає у введенні через кілька невеликих надрізів полімерного гелю в задній відділ ока. Після застигання він перешкоджає подовження очі.

    При середній пластику замість гелю через надрізи під очні м’язи вводять 4 клаптя-імпланта розміром 0,5–1 см з полімерних матеріалів або донорські, накладаються шви. Клапті спаюються з склери і роблять її більш жорсткою, це дає хороший тривалий ефект.

    склеропластика глаз у детейОперація полягає у створенні жорсткості склери імплантами.

    Складна пластика відрізняється тим, що вводяться не окремі імпланти, а суцільна, огинає задню стінку ока смужка, вона пришивається до склери, дає більш жорстку і надійну фіксацію.

    Післяопераційний період і можливі ускладнення

    Протягом 2-3 годин після пластики дитина перебуває під наглядом медперсоналу, і, якщо немає тривожних симптомів, його відпускають додому на амбулаторне лікування у офтальмолога. Очей повинен бути постійно закритий асептичною пов’язкою протягом 3-4 діб.

    Після зняття пов’язки лікар призначає очні краплі з антисептиками для профілактики запалення оболонок очі, їх необхідно використати протягом 2 тижнів. Обов’язково суворе виконання щадного режиму, за винятком фізичних навантажень, відвідування басейну, лазні, прийняття ванни протягом місяця.

    Необхідно простежити, щоб дитина не дивився телевізор, не сидів біля комп’ютера, не перевантажувався читанням. Це можна вирішити через 1014 днів, поступово збільшуючи час від 10 до 60 хвилин в день.

    Відновлювальний період триває в середньому 1 місяць. Незважаючи на повне загоєння тканин ока, необхідно на 2 роки виключити фізичні навантаження – спортивні тренування, біг, стрибки, вони можуть призвести до небажаних наслідків.

    склеропластика глаз у детейПісляопераційний період вимагає обмеження навантажень на очі.

    Ускладнення після склеропластики зустрічаються у 2-3% оперованих. В основному це зміщення і відторгнення імплантів, алергічна реакція, запалення оболонок ока, обмеження рухливості очного яблука.

    Думка фахівців: за і проти

    Зміцнення зовнішньої оболонки ока не є панацеєю від короткозорості, а лише зупиняє її подальше прогресування, але не дає 100% гарантії, якщо пластику зроблена вже з вираженою міопією. Метод не дозволяє відновити гостроту зору, може призвести до обмеження рухливості очного яблука, на відміну від сучасних лазерних технологій, тому поступово втрачає своє значення.

    Фахівці-офтальмологи нагадують про те, що лікування міопії комплексне, що включає оптичну корекцію, спеціальну гімнастику, медикаментозну та апаратну терапію, правильну організацію харчування, навантажень і відпочинку дитини.

    Своєчасно виконана склеропластика зупиняє розвитку короткозорості, і це підтверджують відгуки батьків оперованих дітей. Однак вона не може відновити втрачене зір, тому повинна розглядатися як частина лікувальної програми, яка призначається спеціалістом в індивідуальному порядку для кожної дитини.

    Дивіться далі: симптоми блефариту у дітей