Педіатр пояснив, як довго є заразним дитина з нежиттю і кашлем

573

Як часто на майданчику або в дитячому саду можна побачити дітей з кашлем і нежиттю. Мами здорових малюків обурюються, так як діти з ознаками ГРЗ і ГРВІ можуть бути заразними. Це веде до появи суперечок і сварок.

Читайте також:Доктор Комаровський розповів, як не можна збивати високу температуру у дитини

Педіатр Анастасія Старостіна вносить ясність у питання, як довго є заразним дитина з нежиттю і кашлем.

Найчастіше кашель і нежить — симптом ГРВІ, — пояснює доктор. — Виділення вірусу відбувається протягом 7-10 днів, для аденовірусу термін довше до 12-14 днів.

Відокремлюване з носа без закладеності може бути до 14-21 дня. З кожним тижнем виділень менше, вони рідше. Кашель триває до 3-4 тижнів. Виходить, що виділення вірусу завершено, а кашель/нежить тривають. Сопливий і кашляющий дитина активний, у нього нормальна температура, ніс відмінно дихає, хороше самопочуття, апетит колишній. Така дитина не представляє небезпеки і загрози для колективу здорових дітей.

В плані зараження максимально небезпечні люди за 2-3 дні до початку захворювання і в перші 3-4 дні з моменту початку ГРВІ, — підкреслює педіатр Анастасія Старостіна.

А так як дбайливі мами прагнуть захистити дитину від потенційного зараження, лікар-педіатр Олеся Бутузова рекомендує регулярне промивання носа. Це хороший засіб для профілактики гострих респіраторних захворювань. Очищення носових пазух володіє найкращим ефектом з використанням водно-сольового розчину, який можна купити в аптеці або приготувати самостійно в домашніх умовах.

Читайте також:Нежить у дитини: міфи і реальність про лікування

Рецепт приготування сольового розчину

На 250 мл води потрібна 1 ч. ложка солі без гірки. Вода повинна бути кімнатної температури, щоб не охолоджувати або не перегрівати слизові. Після приготування розчину спробуйте його на смак – він повинен бути м’яким і схожим на смак морської води. Після перевірки можна приступати до промивання.

Розчин для малюків до 3 років має бути особливо м’яким, тому на 1 ч. ложку солі береться 1 л води.

Використовуйте звичайну, а не йодовану сіль, оскільки вона може викликати подразнення слизових оболонок, їх сухість, а також неприємні відчуття в носі у дитини.

А ви гуляєте з дитиною, коли у нього нежить або кашель?

Всі фото: Depositphotos