Перелом ключиці новонародженого і його наслідки

1320

Зміст:

  • Причини родової травми
  • Як виявляється перелом ключиці
  • Можливі ускладнення
  • Методи діагностики
  • Правила лікування
  • Під впливом механічних факторів під час пологів можуть виникати травми у плода або породіллі. Вони можуть бути спонтанними, що виникають при нормально поточних пологах, або акушерськими. У цьому випадку травма – це результат надання допомоги. Перелом ключиці у новонародженого є однією з частих травм, які можуть провокуватися особливостями протікання вагітності і родового процесу.

    Перелом ключиці новонародженого є родовою травмою

    Причини родової травми

    Фактори, що призводять до перелому ключиці у новонароджених:

    • невідповідність розміру плоду і тазу матері, що спостерігається при народженні великого дитини або клінічно вузькому тазі;
    • неправильне положення плоду – сідничне або ножне, іноді – поперечний;
    • хронічна внутрішньоутробна гіпоксія плоду;
    • передчасні пологи;
    • переношена вагітність;
    • стрімкі або затяжні пологи.

    Але не в кожному з цих випадків відбувається перелом. До родовій травмі може також привести вплив супутніх чинників:

    • накладання акушерських щипців;
    • надмірна захист промежини;
    • стимуляція пологів;
    • використання бинта Вербова або прийому Кристеллера.

    Найчастіше перелом ключиці у новонародженого відбувається при спробі бережний тракції за головку, витягу дитини за грудну клітку в момент, коли ще не народилися плічка.

    Травма ключиці найчастіше відбувається у дітей з широким плечовим поясом, великою вагою. Великий плід може з’явитися при спадкової схильності, у жінок, хворих гестаційним діабетом.

    Найчастіше діагностується перелом правої ключиці. Це пов’язано з особливостями стану плода при пологах – він займає першу позицію, при якій спочатку народжується праве плече.

    Рідкісною причиною перелому є недосконалий остеогенез. Патологія може призводити до травм інших частин тіла, наприклад, збільшується ризик травми плечової кістки, особливо у дітей в сідничному передлежанні. Недосконалий остеогенез відноситься до генетичних аномалій, тому впродовж життя у дитини можливі часті переломи кісток, викривлення хребта.

    Як виявляється перелом ключиці

    Симптоми перелому найчастіше помітні відразу. Рухи кінцівками у немовляти в перші дні хаотичні, вони не підкоряються свідомості. Вже в першу добу буде помітно, що траєкторія однієї руки відрізняються від другої, помахи нею менш активні. Терміново необхідно показати дитину лікарю, якщо у нього не ворушиться ручка.

    Через добу в місці травми стає помітна почервоніння і набряклість, може з’явитися гематома. Під час сповивання дитина голосно кричить. Різкий крик з’являється при натисканні на ключицю, а під пальцями в цей час відчувається хрускіт. З-за неприємних відчуттів порушується сон немовляти, він погано бере груди.

    У дітей кістка вкрита шаром м’якої окістя, тому переломи відбуваються за типом «зеленої гілки». Це означає, що руйнується внутрішня частина кістки, не відбувається травми зі зміщенням уламків, які стримуються непошкодженій окістям.

    Можливі ускладнення

    Щоб уникнути ускладнень, необхідно як можна раніше почати лікування. Якщо батьки вчасно не помітили травму, дитину не оглядав неонатолог, через кілька днів кістка почне зростатися самостійно. При цьому відбувається утворення кісткової мозолі. Наслідок неправильного зрощення кісток є формування несправжнього суглоба.

    Перелом позначається на періоді адаптації дитини. Після пологів відбувається фізіологічна втрата ваги, але після травми діти втрачають масу тіла стрімкіше, тому їм складно відновитися і перейти до набору ваги.

    лечение

    Лікування родової травми проходить комплексно

    Наслідки можуть бути пов’язані і з більш важкою травмою або поєднанням декількох пошкоджень. Небезпечне ураження плечового сплетення, яке може відбуватися при пологах у сідничному передлежанні, якщо плід витягували за таз. Патологія проявляється у вигляді набряку, крововиливів і пошкодження нервових корінців в області плечового сплетення. Неврологічні ознаки залежать від об’єму ушкодження і можуть бути наступними:

    • параліч Ерба – виникає при пошкодженні корінців 5 і 6 спинномозкових нервів, що прямують до руки;
    • параліч Клюмпке – пошкоджується нижня частина сплетення;
    • тотальний параліч кінцівки – ушкодження всього сплетення, помітно, що ручка не ворушиться вже після народження;
    • параліч діафрагмального нерва – при залученні в патологічний процес відростків 3 і 4 спинномозкових нервів.

    Якщо у новонародженого діагностується родової плексит або параліч рук, ця патологія не пов’язана з пошкодженням ключиці або плечового сплетення. До паралічу призводять травми хребта.

    Методи діагностики

    Запідозрити перелом лікар може вже при первинному огляді новонародженого в пологовому залі. Враховується, як проходили пологи. Ретельний огляд плечового пояса потрібно в наступних випадках:

    • стрімкі пологи;
    • накладання акушерських щипців або інші прийоми;
    • утруднене народження плічок;
    • велика вага новонародженого.

    Під час огляду лікар може виявити крепітацію в області ключиці. Набряк і гематома проявляються не раніше, ніж на наступний день.

    Перевірити поєднане рух кінцівками допомагає рефлекс Моро. Це спинальний руховий автоматизм, який в нормі є у немовлят до 4-5 місяців, а після починає згасати. Для його перевірки дитину укладають на спину на пеленальний стіл. Лікар різко вдаряє по поверхні столу долонями в 15 см від головки. Інший спосіб викликати рефлекс – підняти ноги розігнуті і таз над постіллю. Прояви автоматизму проходять 2 фази:

  • дитина відводить руки в сторони і розтискає кулачки;
  • через кілька секунд кінцівки повертаються у вихідне положення.
  • Повна відсутність рефлексу спостерігається при травмах черепа. Якщо дитина злегка відводить руки, це говорить про гіпертонусі. При ураженні центральної нервової системи рефлекс виникає не відразу, а з невеликою затримкою. Для перелому ключиці характерно відсутність автоматизму з ураженої сторони.

    Точно діагностувати перелом можна за допомогою рентгенівського знімка. Найчастіше травма відбувається в середньої третини ключиці.

    Диференціальну діагностику проводять з пошкодженням плечового сплетення, травмою променевого нерва, яка може відбуватися при переломі плеча. Для останньої характерно слабке розгинання кисті, а великий палець звисає.

    при родах

    При пологах ключиця частіше ламається при тазовому передлежанні плоду

    Правила лікування

    Для успіху лікування важливо почати його якомога раніше. У дітей репаративні процеси протікають значно швидше, ніж у дорослих. Тому після перелому на 3-4 добу вже може формуватися кісткова мозоль, фіксуюча кістка в неправильному положенні.

    Після підтвердження діагнозу лікар підкладає в пахвову западину спеціальний валик і фіксує руку в особливому положенні. Її роблять за допомогою пов’язки, яку не рекомендується знімати. Якщо дитина змогла отримати пошкоджену руку, необхідно звернутися до лікаря для правильної фіксації.

    Щоб перелом добре зростався, потрібно дотримувати наступні правила:

    • не укладати дитину на травмований бік;
    • під час годування уражена сторона не повинна притискатися до матері;
    • не знімати пов’язку протягом 10-14 днів;
    • стежити за станом пальців на кисті.

    Синюшність, набряклість пальців у новонародженого пов’язані з порушенням кровотоку через здавлення судин занадто тугою пов’язкою або зміщенням валика. При появі цього симптому необхідно терміново послабити бинт. Можливі наслідки – ішемія кінцівки і додаткові ураження нервів.

    У курс лікування включають вітамін К для дітей з великою гематомою. Після зрощення кістки необхідний період реабілітації. Дитині призначають масаж, ЛФК, магнітотерапію і електрофорез. Щоб новонароджений добре набирав вагу, харчування мами повинно бути повноцінним, грудне вигодовування за вимогою, але не рідше, ніж через 2 години.

    Ушкодження кісток скелета під час пологів часто пов’язані з неправильним наданням допомоги дітям в неправильному положенні. Для профілактики цих ускладнень лікар може прийняти рішення про необхідність эпизио — або перинеотомии. Надріз промежини принесе додаткові проблеми мамі, але дозволить уникнути важкої травми дитини.

    Також рекомендуємо почитати: родова травма новонароджених дітей