Перше знайомство з рідними: як організувати «кашу для новонародженого»

857

Хрестильна каша – старий російський православний обряд, який проводився в день хрещення новонародженого, зазвичай на сороковий день після народження. Це святкове застілля, яке влаштовували щасливі батьки для найближчих родичів і друзів родини.

Головною особливістю цієї трапези було те, що на стіл обов’язково подавалась каша, дбайливо зварена бабками-повитухами, а саме святкування супроводжувалося різними обрядами, традиціями та прикметами. І чим смачніше буде каша і більше горщик, в якій вона знаходиться, тим щасливіше, легше і радісніше буде життя нового члена сім’ї.

Читайте також:Анти-вішліст: 10 подарунків, які не варто дарувати мамам немовлят

У сучасному світі ця традиція зазнала зміни: бабок-повитух вже не знайти, хрестити дитину не обов’язково на сороковий день життя, але поділитися щастям батьківства з найближчими важливо. Та й охочих познайомитися з малюком зазвичай багато, тому свята в честь знайомства новонародженого з світом влаштовують досить часто.

Давайте розберемося, які основні моменти необхідно врахувати, щоб перша вечірка доставила радість і гостям, і мамі з малюком.

Місце

Вибір місця для оглядин залежить від фантазій, переваг, наявності вільного часу і, звичайно, матеріального достатку батьків. Хороша фінансова підготовка і наявність няні цілком розташовують до проведення свята поза домом Наприклад, можна орендувати невеликий бенкетний зал, в якому не буде сторонніх людей, і всі клопоти по підготовці і прикрасі візьмуть на себе кухарі, офіціанти та декоратори.

Прекрасна ідея – вибрати в якості місця проведення каші новонародженого дачу. На свіжому повітрі малюкові буде комфортно, у гостей буде свобода переміщення по всьому простору будинку і ділянки.

© Instagram @everaftereventscreations

Найпоширеніший варіант – звичайно, проведення оглядин будинку у вже знайомій і звичній обстановці для малюка. Малюк не повинен весь час перебувати в одній кімнаті з гостями, тому, якщо у вас однокімнатна квартира, то гості повинні знаходитися на кухні. Чудово, коли у новонародженого є своя кімната зі своїм мікрокліматом, яка вбереже його від шуму і бактерій і забезпечить вам комфортне годування та різні гігієнічні маніпуляції.

Гості

До вибору кількості запрошених на оглядини поставтеся дуже уважно, адже турботи про організацію свята і подальшої прибирання ляжуть на ваші плечі. Добре, якщо у вас знайдуться помічники, які візьмуться за підготовку необхідного і розміщення гостей, а потім допоможуть забратися.

© Instagram @hannahfrostee

Частування

Якщо доведеться справлятися самостійно, приготуйте кілька нескладних страв або просто накрийте солодкий стіл, адже свято все ж дитячий. Тому чаювання зі смачним тортом буде цілком доречно і порадує гостей. Підкреслити урочистість моменту можна тематичним тортом, який спечуть для вас на замовлення, і додати до нього печиво із побажаннями новонародженому. Якщо фінанси дозволяють, просто замовте готові страви з ресторану. Традиційну кашу найпростіше приготувати і подати в керамічному горщику для запікання.

© Instagram @chocoblissaustralia

Читайте також:Красиво і смачно: які торти їдять діти зірок

Тема

Оглядини, як правило, мають свою стилістику, в якій оформлено захід. За основу можна взяти, наприклад, стать новонародженого або його ім’я. Також для оформлення простору можна вибрати тему вашого улюбленого мультфільму або казки.

© Instagram @mariette__y

Сценарій

Придумайте для гостей пару конкурсів і завдань, співзвучних з темою свята. Наприклад, можна згадати всіх великих людей з ім’ям малюка, запропонувати скласти вірш або заспівати пісеньку, провести конкурс на кращий тост і так далі. Включайте фантазію і веселіться від душі з гостями! Можна повторити старорусскую традицію і продавати право пригощатимуть кашею новонародженого гостей. Або заховати в кашу кілька родзинок і розкласти все по тарілках. Кому попадеться більше родзинок, той і стане батьком найближчим часом.

© Instagram @photovelum

Читайте також:Мамі по силі: як створити дитячий квест

Подарунки

Питання, яке хвилює всіх запрошених, адже хочеться подарувати саме корисний подарунок, який не буде припадати пилом на полиці і просто займати місце. Тому краще все продумати список того, що знадобиться дитині зараз або в майбутньому, і розіслати гостям. Це можуть бути будь-які дитячі гаджети: коляска, стільчик для годування, шезлонг, іграшки, дитячі меблі і т. д. Якщо ви бажаєте купувати подібні речі самостійно, то запропонуйте гостям подарувати вам гроші в красивому конверті.

© Instagram @mini_zodiac

Книга побажань

Обов’язковий пункт оглядин – книга з побажаннями новому члену сім’ї від рідних і близьких. Вона може бути оформлена у будь-якому стилі. Уявіть, як вашому підрослому дитині буде цікаво дивитися фото, на яких він ще зовсім маленький, а також самому читати побажання!

© Instagram @million_podarkov_by

Фотографії

Перед початком оглядин новонародженого не забудьте приготувати фотоапарат або відеокамеру. Не сподівайтеся на смартфон, який в будь-який момент може перейти на вхідний дзвінок. Тоді відео з кумедним конкурсом або тостом може перерватися в самий невідповідний момент, а повторити класну імпровізацію навряд чи вийде.

© Instagram @thekla_ioa

Перший вихід у світ вашого чада і знайомство з навколишнім світом – найважливіша подія в житті кожної сім’ї. І тільки вам вирішувати, як, коли і з ким ви готові розділити цей знаменний день. Бажання і можливості новоспечених мам абсолютно різні, та й вдачу діток необхідно враховувати. Головне – організувати захід так, щоб воно не вийшло вимотуючою, і у вас залишилися сили на себе і малюка і, звичайно, приємні спогади.

Фото на анонс: Instagram @theglitzyballooncompany, @charlotteashleyphotography, @wildflowerandoak