Перші кроки на льоду: як навчити дитину кататися на ковзанах

1667

Зміст:

  • З якого віку можна починати навчатися кататися на ковзанах
  • Як навчити дитину кататися на ковзанах
  • Навчання техніці катання
  • Дитинство – найкращий і найбільш відповідний час, щоб вчитися новому і пробувати себе у різних видах спорту. Особливо цікавим є питання, як навчити дитину кататися на ковзанах правильно. Важливо прищепити йому впевненість у своїх силах і освоювати техніку поступово, враховуючи індивідуальні особливості дитини.

    З якого віку можна починати навчатися кататися на ковзанах

    Кожна дитина унікальна, і вік, у якому найкраще починати навчання катанню на ковзанах, для кожного буде своєю. Як правило, в 4 роки у дитини ще не до кінця сформована координація і м’язова пам’ять, а от у 5-6 років вже сміливо можна ставити малюка на ковзани. Єдиної думки тренерів щодо віку, в якому краще почати, немає: деякі рекомендують вже в 1,5–2 роки робити перші кроки на льоду.

    Перед тим, як навчити дитину кататися на ковзанах, переконайтеся, що він фізично і психологічно до цього котів

    Оптимальний вік для початку усвідомленого навчання – 5-6 років. У цьому віці дитина вже готовий чути і розуміти інструкції, краще усвідомлює небезпеку деяких дій і надходить більш обережно, щоб не отримати травму. Його опорно-руховий апарат більш підготовлений до адекватним фізичним навантаженням.

    Як навчити дитину кататися на ковзанах

    Для початку оціните свої здібності: якщо ви самі не вмієте кататися, то і навчити дитину ви правильній техніці не зможете. В цьому випадку краще віддати дитину в спортивну секцію, де навчити його азів катання зможуть професіонали. Перед заняттями обов’язково проконсультуйтеся з лікарем-ортопедом.

    Починати навчання слід тільки в тому випадку, якщо дитина сама проявляє бажання. Інакше це стане мукою і для вас, і для дитини. Сходіть з малюком на каток в перший раз тільки для того, щоб подивитися на інших. Нехай дитина надихнеться побаченим, зрозуміє, як здорово так же легко і вільно рухатися на ковзанах і захоче кататися так само.

    • Виберіть для дитини зручні, відповідні за розміром ковзани. Вони повинні щільно сидіти на нозі з товстим носком, але не тиснути і не натирати. Купувати інвентар «на виріст» не можна: у великих ковзанах навчитися катанню буде вдвічі складніше. Не варто вчитися катанню на хокейних ковзанах: довжина леза у них коротше, відповідно, стійкість менше.
    • Для перших уроків знадобиться опора для катання – це можуть бути спеціальні ходунки з ручками для опори, звичайний стілець або ваші руки в тому випадку, якщо ви добре катаєтеся спиною вперед. Тримайте малюка спочатку за обидві руки. По мірі того, як у дитини почне виходити, він буде триматися однією рукою за вас чи за бортик.
    • Навчіть дитину правильно падати – це вбереже його від травм. Почати можна ще вдома: розстеліть м’яку ковдру і покажіть, що при падінні треба гуртуватися: присісти, притиснути руки до тулуба і завалитися на бік.
    • Покажіть, як триматися на ковзанах у вертикальному положенні: злегка зігнувши ноги в колінах і трохи нахиливши корпус вперед.

    на роликовых конькахНавчання катанню на звичайних і роликових ковзанах має схожі техніки

    При першому виході на лід обов’язково одягніть на дитину захист: шолом, наколінники і налокітники. Вони захистять малюка від травм і зроблять падіння менш хворобливими, а значить, не допоможуть сформуватися негативному відношенню до катання.

    Навчання техніці катання

    Техніка катання на звичайних і на роликових ковзанах практично однакова. Після того, як дитина вчиться тримати рівновагу і стояти на них, не падаючи, можна починати робити перші кроки.

    • Кроки на місці – попросіть дитину поперемінно піднімати ноги, згинаючи їх у колінах.
    • Ходьба назад-вперед – дитина повинна зробити кілька кроків вперед, а потім назад.
    • Присідання – попросіть малюка присідання на ковзанах, утримуючи рівновагу.
    • Малюємо ялинку – попросіть дитину злегка розсунути шкарпетки ніг. Відштовхуючись внутрішнім ребром ковзана провідної ноги, зробіть перший рух. Далі по черзі потрібно рухати ногами, малюючи уявні лінії по діагоналі.
    • Змійки – попросіть дитину, відштовхнувшись, проїхати по уявній звивистій лінії, тримаючи ноги паралельно один одному.
    • Ліхтарик – навчіть малюка симетрично розводити і зводити ноги під час ковзання.
    • Гальмування – навчіть дитину правильно зупинятися, розгортаючи провідну ногу на 90 градусів.

    Як у будь-якому навчанні, не менш важливий і психологічний аспект: не сваріть малюка, якщо він робить щось неправильно. Постарайтеся підтримувати його навіть тоді, коли він робить помилки, приободрите і похваліть за старання. Не варто очікувати, що через пару уроків маленький учень вільно кататися: запасіться терпінням. Швидко навчити – не обов’язково правильно: для освоєння техніки знадобиться деякий час.

    Катання на ковзанах – прекрасний вид спорту, відмінно розвиває координацію, витривалість та спритність, а ще – цілеспрямованість, витримку та сміливість.

    Також цікаво почитати: як навчити маленьку дитину кататися на велосипеді