Періоди пологів, їх тривалість і черговість

1608

Зміст:

  • Ознаки пологів, що наближаються
  • Перший період пологів
  • Другий період
  • Третій період
  • Незважаючи на те, що пологи — це природний процес, він викликає хвилювання. Щоб менше переживати, жінці обов’язково потрібно знати, до чого потрібно бути готовою: які бувають періоди пологів, що відбувається в кожному періоді і як правильно до неї підготуватися.Періоди пологів однакові у всіх жінок, але можуть протікати по-різному

    Ознаки пологів, що наближаються

    Перед пологами в організмі відбувається ряд змін. Більшу частину цих змін жінка може відчути — це і є провісники пологів, сигнал про те, що організм активно готується до появи малюка на світ.

    Тривалість цього періоду у всіх жінок відрізняється, іноді перші ознаки можна помітити за два-три тижні до народження дитини. Жінки, для яких це повторні пологи можуть помітити ці ознаки ще раніше — можливо, тому що вже знають відмінності їх від звичайного нездужання.

    Спочатку організм починає звільнятися від зайвої рідини. Помітити це можна за двома симптомів:

    • вага зменшується на 1,5—2 кілограми;
    • зменшується набряклість ніг і гумки від шкарпеток залишають менш помітні сліди, а взуття стає більш вільною.

    Це вже передвісники пологів.

    У певний момент дитина в утробі перевертається головою вниз, а безпосередньо перед пологами опускається ще нижче, його головка поміщається в малий таз. Це призводить відразу до декількох змін:

    • Опускається живіт. Це може бути помітно навіть з боку.
    • Навантаження на кишечник і сечовий міхур збільшується. З-за цього частішають позиви до сечовипускання і дефекації, можлива поява діареї.
    • Завдяки опущення плода з’являється більше місця для легенів і шлунка. Дихати стає легше. Якщо під час вагітності була печія, вона проходить.
    • При зміщенні плода зміщується центр ваги. З-за цього змінюється постава — вона стає більш рівною, і хода — при ходьбі ноги доводиться ставити трохи ширше звичайного.
    • Дитина менше рухається. Він росте, і місця для руху залишається зовсім мало, особливо після опущення.

    У цей період активний рух дитини може бути сигналом про дефіцит кисню.

    М’язи теж починають готуватися до пологів, а саме — до сутичок. Спочатку це проявляється ниючими болями внизу живота і спини. Пізніше з’являються так звані тренувальні перейми — це скорочення м’язів матки, які виникають час від часу, не частішають і не мають періодичності. Такі скорочення можуть зникнути при зміні положення тіла.

    Останній пункт — відходження пробки, тобто згустку слизу, який закриває цервікальний канал під час вагітності. Ця пробка захищає ембріон від інфекцій. При її відходженні жінка може помітити, що щоденні виділення стали дещо об’ємніше (приблизно 2-3 мл) і гущі. В слизу можуть бути прожилки крові. Якщо слизу дуже багато, вона має зеленуватий відтінок або неприємний запах, потрібно негайно звернутися до лікаря. Після відходження пробки жінці не варто приймати ванну або відвідувати басейн, краще обмежитися душем з обов’язкової ретельної гігієни статевих органів.

    Стан матки теж змінюється: її шийка стає м’якше і знаходить здатність розтягуватися. Відчутних для жінки симптомів ця ознака не має, але його лікар може виявити при огляді.

    Перший період пологів

    Реальні сутички (на відміну від тренувальних, не пов’язаних з родовою діяльністю) більш виразні і впорядковані. По силі, тривалості і частоті сутичок перший період ділять на етапи:

    • латентний;
    • активний;
    • зниження.

    У першому періоді сутички з’являються регулярно, через кожні 10 хвилин, але не відрізняються хворобливістю. Можуть тривати від п’яти до шести з половиною годин. Під впливом перейм шийка матки поступово розкривається. При появі цих ознак жінці краще відправитися в пологовий будинок.

    Другий етап починається після того, як матка відкрилась на 4 сантиметри. Зазвичай саме на активному етапі відходять навколоплідні води. Якщо цього не відбувається, акушерка розкриває міхур, прискорюючи процес пологів. З цього моменту і до появи малюка на світ повинно пройти не більше шести годин. Іноді період затягується, але це небезпечно і для здоров’я мами, і для дитини.

    Коли перейми досягають своєї мети і матка відкривається на 10 см, вони сповільнюються. У жінки може з’явитися бажання потужити, але на цьому етапі виконувати цю дію ще рано, так як можна спровокувати набряки матки і затягнути період.

    Кінець першого періоду — найскладніший час для жінки. Завершується період розкриття, але дуже болючі перейми. Те, наскільки матка розкрилася, контролює акушер, він і повідомляє про перехід пологів на другу стадію.

    этапыЕтапи контролюються акушеркою лікарем: вони допомагають породіллі і підказують, як себе вести на певному етапі

    Є кілька прийомів, завдяки яким можливе полегшення родового процесу:

    • Ходьба між переймами і пошук зручного положення. Перейми болісні, з-за цього жінка напружується. Даний спосіб допомагає відволіктися і знайти позу, в якій легше буде розслабити м’язи.
    • Положення на четвереньках з піднятим тазом в момент сутичок. У такому положенні біль відчувається менше, і перейми простіше перенести.
    • Масаж крижовій області. Тут знадобиться стороння допомога: натискаючи на основу хребта, акушерка чи присутній на пологах партнер зможе зменшити біль.
    • Масаж обличчя. Розслаблення лицьових м’язів рефлекторно викликає і розслаблення інших м’язів в організмі.
    • Дихальні вправи. Такі вправи не тільки допомагають впоратися з хвилюванням, але і забезпечать оптимальний доступ кисню дитині.
    • Присутність близької людини поруч. Жінці необхідно зберігати позитивний настрій і гарний настрій. Коли поруч рідна людина, це робити простіше.

    Головне — можливість розслабитися і набратися сил між переймами.

    Другий період

    Цей період для більшості жінок менш болючий, проте більш трудомісткий. Жінці необхідно контролювати потуги. Вона може це робити з допомогою:

    • затримки дихання;
    • опущення діафрагми;
    • напруги м’язів.

    Сутички на цьому етапі з’являються кожні три хвилини. Породіллі необхідно слухати лікаря: він підкаже, коли і як дихати і тужитися. Якщо необхідно, під місцевим знеболенням роблять надріз — він допомагає уникнути можливих розривів.

    Дитина народжується не відразу. Спочатку його потилицю кілька разів з’являється в промежині, після чого фіксується в малому тазу. Жінка продовжує тужитися, і голівка починає прорізуватися — у цей момент жінка відчуває гостру біль. Спочатку виходить потилицю, потім личко дитини, а на наступній потузі він народжується повністю.

    Тривалість цього періоду від 20 до 40 хвилин. Коли дитина народжується, перерізають пуповину і новонародженого кладуть на живіт матері. У цей момент у жінки виробляється велика кількість ендорфіну — гормону щастя, завдяки чому пережита біль згладжується і мати відчуває велику радість.

    Третій період

    Послідовий період займає близько 20 хвилин і є безболісним. У цей час відбувається відділення плаценти і оболонок плода від стінок матки і вигнання отслоившегося посліду.

    Перейми тривають, але тиску на нервові закінчення немає, тому болю вони не викликають.

    По закінченні цього періоду лікар повинен оглянути породіллю. Якщо пошкоджень немає, а послід вийшов повністю, допомога не потрібна і жінці дають можливість відпочити. При наявності розривів промежини накладаються шви (зазвичай застосовується місцеве знеболювання), якщо послід не вийшов повністю або є підозра на порушення цілісності плаценти, проводиться ручне обстеження матки. Дана операція проводиться під наркозом.

    Дитину забирають на огляд, зважують і дають оцінку стану, після чого повертають матері, щоб вона могла прикласти його до грудей.

    Те, як будуть проходити пологи, залежить від індивідуальних особливостей жінки. Важливо слухатися рекомендацій лікаря, зберігати спокій і позитивний настрій. Знання періодів пологів дозволяє вагітної бути готовою до процесу пологів: вона розуміє, що з нею відбувається, як себе вести і знає прийоми зменшення болю. Ці знання допомагають багатьом жінкам зводити до мінімуму страх і ті хворобливі відчуття, які виникають під час народження дитини.

    Читайте також: вітамін е при плануванні вагітності