Що робити, якщо молочниця починається кожен місяць

604

Зміст:

  • Як влаштована мікрофлора піхви
  • Молочниця перед місячними
  • Провокуючі фактори
  • Клінічна картина
  • Небезпека патології
  • Лікування
  • Профілактика загострень
  • Висновок
  • Молочниця перед місячними часто загострюється у пацієнток зі зниженим імунітетом. Відомо безліч передумов для появи неприємних симптомів, але основною причиною вважається зміна мікрофлори. Незважаючи на те, що фармакологічний ринок наповнений різноманітними засобами для корекції такого стану, у жінок продовжує виникати кандидоз наприкінці циклу. Справа в тому, що багато популярні препарати виявляються малоефективними, оскільки мікроорганізми вже виробили до них імунітет.

    Молочниця перед місячними супроводжується свербежем і рясними виділеннями

    Як влаштована мікрофлора піхви

    Жіночі зовнішні статеві органи населені безліччю корисних мікроорганізмів. Основним представником є лактобацили, або палички Дедерлейна. Також у піхву знаходяться умовно-патогенні мікроорганізми. Вони не представляють ніякої загрози, поки їх стримують корисні бактерії. При зниженні кількості лактобацил виникають сприятливі умови для розмноження умовно-патогенних мікроорганізмів. В результаті у жінки розвивається вагіноз, різновидом якого є молочниця. Дане захворювання не відноситься до статевих інфекцій. Кандидоз може з’являтися і проходити самостійно.

    Молочниця перед місячними

    Грибки роду Кандида присутні в організмі більшості жінок. Вони виявляються при лабораторному дослідженні мазка, але зазвичай не доставляють ніякого дискомфорту. Їх зростання стримується корисними мікроорганізмами, що населяють піхву.

    У другій фазі циклу у дівчат відбувається зміна гормонального фону. Після овуляції виробляється прогестерон, який пригнічує скоротливу активність м’язів і здатний пригнічувати імунітет. Це необхідно для того, щоб у разі зачаття захисна система жіночого організму не сприймала плід як чужорідний об’єкт. Навіть незначне зниження імунітету у деяких пацієнток може стати причиною рецидивів вагінального кандидозу.

    Статистика показує, що найчастіше епізоди захворювання з’являються в осінньо-зимовий період. Патологія може виникнути у молодих дівчат і дівчаток, які не ведуть статеве життя. У жінок в період менопаузи теж відбуваються рецидиви, але з-за того, що знижується кількість естрогенів і змінюється піхвова мікрофлора.

    Провокуючі фактори

    Основна причина вагінального кандидозу – дисбаланс мікрофлори піхви. Передумовами до розвитку даного стану є:

    • прийом антибіотиків;
    • вживання оральних контрацептивів;
    • часті спринцювання;
    • простудні захворювання;
    • інфекції сечостатевої системи;
    • дієта;
    • цукровий діабет;
    • вживання високоуглеводной їжі;
    • нехтування інтимної гігієни;
    • часта зміна статевих партнерів;
    • шкідливі звички.

    Помилково вважати, що молочницею перед місячними можна заразитися від статевого партнера. Мікроорганізми, що викликають патологію, можуть тривалий час перебувати в жіночій піхві і ніяк не проявляти себе. Статевий контакт може стати провокатором рецидиву, оскільки здатний впливати на кислотність інтимної сфери. Однак джерелом зараження він не є.

    причина

    Причина молочниці перед місячними – грибкова інфекція

    Клінічна картина

    Починається молочниця незадовго до чергової менструації зі стандартних проявів:

    • відчуття свербіння в області зовнішніх статевих органів;
    • відчуття печіння під час сечовипускання;
    • збільшення вагінальних виділень;
    • піхвова слиз стає схожою на сирну масу або кисле молоко;
    • в області вульви з’являються набряклість і почервоніння;
    • інтимна близькість приносить дискомфорт і хворобливі відчуття.

    Загострення патології, яке відбувається в другій фазі циклу, що супроводжується появою специфічного кислого запаху з інтимної області. Також пацієнтки скаржаться на появу дрібних тріщин на зовнішніх статевих органах. Пошкодження слизової знаходяться переважно між анальним отвором і входом у піхву.

    Пацієнтки часто запитують про те, чи може бути рецидив кандидозу приводом для затримки менструації. Фахівці дають негативну відповідь на це питання. Молочниця не може викликати порушення циклу. Якщо є затримка, необхідно виключити вагітність і обстежитися.

    Небезпека патології

    Починатися молочниця може з нешкідливих ознак. Дане захворювання не входить у перелік небезпечних, оскільки добре піддається терапії і звичайно не викликає ускладнень. Рецидив становить небезпеку, якщо виникає під час вагітності. Для деяких пацієнток новий епізод може бути першою ознакою відбулося зачаття.

    Якщо не займатися лікуванням вагінального кандидозу, підвищується ризик розвитку супутніх патологій та інфікування матки. Збудник може проникнути в уретру і викликати грибковий цистит. З-за зміни піхвової мікрофлори порушуються інтимні стосунки з партнером і погіршується якість життя пацієнтки.

    Лікування

    Перше, що необхідно зробити, – звернутися до гінеколога. Багато пацієнток намагаються самостійно впоратися з вагінальним кандидозом, купуючи в аптеці безрецептурні засоби для лікування. Неправильно підібрані препарати виявляються неефективними по відношенню до збудників патології, в результаті кожен місяць трапляється рецидив. Щоб вибрати ліки, яке дійсно допоможе, необхідно здати мазок і визначити чутливість грибків по відношенню до антимикотическим речовин.

    Зазвичай пацієнткам призначається комплексна терапія, яка передбачає пероральний прийом медикаментів та місцеве використання антисептиків. Крім протигрибкових ліків, лікар рекомендує використовувати препарати для підвищення опірності організму. Їх призначають у вигляді супозиторіїв для вагінального застосування або таблеток.

    Велике значення в терапії рецидивуючої молочниці відіграє спосіб життя і дієта. Рекомендується відмовитися від алкоголю, особливо пива. Не слід налягати на солодощі і хлібобулочні вироби. Необхідно віддавати перевагу овочам, фруктам, кисломолочних продуктів, страв з високим вмістом білка. Важливо стежити за роботою кишечника, оскільки від його роботи залежить імунний статус організму.

    Обов’язковою умовою є дотримання особистої гігієни. Щоденні прокладки стають хорошим середовищем для розмноження хвороботворних мікроорганізмів, тому від них краще відмовитися. Не слід носити синтетичну білизну і підмиватися звичайним милом. Необхідно віддавати перевагу дихаючим тканинам і використовувати спеціальні засоби для інтимної гігієни.

    начинается молочница

    Починається молочниця з свербіння

    Профілактика загострень

    Основою профілактики вагінального кандидозу є усвідомлений підхід до власного здоров’я. Рекомендується:

    • дотримуватись здорового способу життя;
    • уникати випадкових статевих контактів без бар’єрних засобів контрацепції;
    • не приймати самостійно лікарських засобів;
    • регулярно проходити диспансеризацію.

    При перших ознаках вагінального кандидозу необхідно знати, що робити. Для запобігання хронізації патологічного процесу треба звернутися до лікаря і пролікуватися. Чим довше жінка буде терпіти ознаки молочниці і намагатися впоратися з ними самостійно, тим важче їй буде позбутися від проблеми в майбутньому.

    Висновок

    Молочниця перед місячними часто турбує дівчат в репродуктивному віці. Більшість з них воліють боротися з проблемою самостійно, переживаючи рецидиви кожен цикл. Використовувати протигрибкові засоби вагінального застосування недостатньо, при частих рецидивах або виражених симптомах необхідно приймати антимикотические препарати всередину. При хронічній формі вагінального кандидозу потрібно більш комплексне лікування, що передбачає: ліквідацію збудника, відновлення правильної мікрофлори та підтримання імунітету.

    Також рекомендуємо почитати: творожистие виділення без свербежу і запаху