Показання та протипоказання до ехінацеї при вагітності

1923

Зміст:

  • У чому користь ехінацеї
  • Рекомендації по застосуванню
  • Протипоказання під час вагітності
  • Ехінацея відноситься до рослинних засобів з імуномодулюючою дією. Її екстракти, що входять до складу багатьох протизапальних та противірусних засобів. Препарати ехінацеї дозволені до застосування при вагітності, але потрібно дотримуватися заходів обережності.

    У чому користь ехінацеї

    У квітках ехінацеї міститься велика кількість корисних речовин, які відрізняються за спектром активності. Найбільш важливі з них органічні кислоти, алколоиды і ефірні масла. Вони стимулюють імунітет, збільшують синтез антитіл і активують інтерферони.

    Ехінацея при плануванні вагітності використовується для зміцнення імунітету

    Інші цінні компоненти у складі рослини:

    • Полиены – володіють протигрибковою дією.
    • Фенольні кислоти і дубильні речовини – антисептики, зменшують запалення.
    • Мікроелементи залізо, марганець, цинк, кальцій, кобальт, селен беруть участь у більшості біохімічних реакцій, що виступають у ролі коферментів і каталізаторів.

    Дія відвару і настоянки ехінацеї м’яке, розвивається поступово. Тому для вираженого ефекту необхідний тривалий прийом.

    Рекомендації по застосуванню

    Чи можна приймати ехінацею вагітним жінкам, залежить від мети лікування і загального стану. Основна дія екстракту рослини – імуномодулююча. Воно допомагає швидше впоратися з простудними захворюваннями, причиною яких є віруси.

    На ранніх термінах гестації відбувається природне придушення імунітету за рахунок збільшення вироблення гормону прогестерону. Це фізіологічний процес, спрямований на збереження ембріона, який на 50% складається з чужорідного генетичного матеріалу.

    Одночасно зниження імунітет – фактор ризику простудних захворювань, особливо якщо початок вагітності припадає на сезонний підйом інфекції. Тому лікарі дозволяють використовувати препарати з імуномодулюючою дією, але не синтетичні засоби, а фітотерапію. Проте нею не слід зловживати.

    Протипоказання під час вагітності

    У першому триместрі відбувається закладка основних органів і систем дитини, але ще не сформована плацента, яка захищає від інфекції. Тому потрібен хороший імунітет. Настоянка ехінацеї небажана для застосування у вагітних, оскільки в неї входить етиловий спирт. Відвар або настій на воді можна використовувати курсами по 7-10 днів.

    Не виключені алергічні реакції на рослину. Якщо на шкірі з’являється висип, свербіж, почервоніння, від ехінацеї відмовляються, щоб не викликати ускладнення. Також потрібно пам’ятати, що при гострих інфекційних процесах, викликаних грибками чи бактеріями, фітотерапія може бути лише допоміжним методом.

    Читайте далі: які щеплення робити під час вагітності