Порада від Людмили Петрановской: говоріть дитині про те, що ви розумієте його почуття

494

Коли в світі дитини відбувається те, що руйнує його звичний уклад, дитині потрібна допомога батьків. Хочеться відчути тепло, захист, розуміння, підтримку. Але не всі мами і тата розуміють, як це робити…

«Заспокойся, все пройде», «Мені б твої проблеми!», «Нічого страшного, переживеш», «Не плач, просто забудь про це» — так говорити не треба! Відомий психолог Людмила Петрановська радить правильну тактику:

Якщо дитина переляканий або засмучений, набагато корисніше розповісти йому, як ми розуміємо його почуття і чому він їх відчуває, ніж намагатися негайно їх припинити або відвернути його якимись заняттями. Таким чином, ми допомагаємо йому усвідомити власні емоції. І дуже важливо називати емоції безоценочно, не кажучи йому, добре або погано це відчувати.

Читайте також:Порада дня: вчіть дитину говорити, які емоції він відчуває

Матусі-користувачці Мережі поділилися історіями на цю тему. Багато зізналися, що з-за того, що батьки не звертали уваги на психологічні проблеми, зросли з багажем комплексів.

Моя мама в дитинстві мені ніколи не давала плакати. Ледь що, відразу відволікала або починала говорити щось інше. Я тільки зрозуміла, коли так стала надходити з моєю дочкою. Тепер ясно, чому я не вмію плакати і у мене величезні проблеми з переживанням своїх емоцій. Звикла все в собі тримати

© Depositphotos

Мама завжди намагається мене перемкнути, ну і в дитинстві робила так само. Взагалі на іншу тему почати готувати. На мої заперечення, ну я ж тебе відволікаю…

Мої батьки теж часто перемикають. У цього способу є моменти, коли він хороший, але його не можна застосовувати постійно. Є емоції, які треба пережити, і пережити їх усвідомлено.

Читайте також:Порада дня: не «відрізати» себе від батьків емоційно, навіть якщо вони токсичні

Багато користувачів Мережі зазначили: ставши батьками, вони не повторять помилок. Наприклад:

Я починаю розповідати про те, що відчувала подібне, і мені теж було важко. Що я її розумію. Потім намагаюся разом з дитиною зрозуміти, чому це сталося, наприклад, як той чи інший людина так себе веде.

© Instagram @l.petranovskaya

Підводячи підсумок темі прийняття почуттів дитини, відзначимо: важливо, щоб батьки розуміли дитячі емоції. І робили це без трагізму, перебільшення або знецінення.

А як ви реагуєте на дитячі емоції?

Фото на анонс: Depositphotos