Як правильно і швидко навчити дитину говорити

1258

Зміст:

  • Як розвивається мова до року
  • Як розвивається мова від 1 до 2 років
  • Розвиток мовлення від 2 до 3 років
  • Як навчити дитину говорити в домашніх умовах
  • Використовуйте правильну мову
  • Вправи та ігри для розвитку мовлення
  • Не ігноруйте дитину
  • Вправи на дрібну моторику
  • Задавайте більше питань
  • Коли потрібна допомога логопеда
  • Правильне і своєчасне розвиток мовних навичок — важливий процес у формуванні особистості малюка. Особливо важливими є перші два роки життя: у цей термін стає зрозуміло, відбувається розвиток відповідно встановленим нормам. Щоб дитина почала розмовляти, мамі і татові доведеться докласти чимало зусиль.

    Як розвивається мова до року

    Фахівці виділяють кілька основних стадій розвитку дитячого мовлення. Але формування кожного малюка відбувається за індивідуальним сценарієм, допускаються деякі відхилення від встановленої норми. Тривожність у батьків повинна з’явитися в тому випадку, якщо до моменту вступу в дитячий садок дитина все ще не почав вимовляти цілі слова. Це може свідчити про затримку психічного або психомоторного розвитку.

    Щоб навчити дитину говорити, доведеться займатися практично з самого народження

    В 1-2 місяці діти вимовляють різні звуки і відгукуються на звернення батьків. Навіть звичайний крик — своєрідне поєднання гласних. Період гуління стартує приблизно в 2-3 місяці. Дитина може вимовляти приголосні звуки та поєднувати їх з голосними. Це також повинно відбуватися під час контакту з іншими людьми. Голосова реакція — ознака заміни рефлекторних звуків на комунікативні.

    Після півроку нормою вважається здатність вимовляти прості склади, які до 12 місяців поступово перетворюються у зв’язки, замінюють поодинокі позначення предметів. Вже до року малюк може почати вимовляти прості фрази і розуміти нескладні речення, звернені до нього.

    Як розвивається мова від 1 до 2 років

    Маленькі дітки ростуть дуже швидко, з кожним днем вони все краще розуміють, що кажуть мама й тато. Правильно розвивається малюк з цікавістю прислухається до дорослого мови і намагається повторювати за батьками. Але замість пропозицій виходять прості словосполучення. Словниковий запас варіюється від 120 до 300 слів.

    Розвиток мовлення від 2 до 3 років

    Словниковий запас розширюється до тисячі позначень і 200-250 фраз. Діти вже можуть усвідомлено вживати займенники і відмінкові відмінювання, розповідають короткі і прості віршики, співають пісні. Основне завдання батьків — спонукати дитину говорити зв’язними реченнями.

    Трирічні діти ще не можуть вимовляти чітко більшість звуків. Деякі з них є надто складними для мовного апарату дитини, який повністю ще не сформований. Ситуація має виправитися до 4-5 років. Якщо цього не відбувається, необхідний фахівець.

    Як навчити дитину говорити в домашніх умовах

    Основне завдання мами — якомога частіше розмовляти з дитиною. Деякі педіатри впевнені, що робити це потрібно ще під час вагітності. Вважається, що вже на 6-7 місяцях внутрішньоутробного розвитку дитина непогано чує і здатний розрізняти знайомі голоси. Після його народження спілкування має стати ще більш активним.

    Немовлята не розуміють сенсу фраз, в цей період важливу роль відіграє емоційно-мовленнєвий спілкування.

    Можна використовувати техніку зміни інтонацій: голос робити треба голосніше і тихіше, вкладати в сказані слова різні емоції. Кричати при цьому не можна, щоб різкі звуки не злякали дитини.

    Після першого року життя малюка потрібно утримуватися від використання мови жестів. Будь-які дії і вказівки вимовляються чітко. Кращий варіант — використовувати короткі зрозумілі пропозиції. В ідеалі слід завжди повертатися обличчям до дитини, щоб він бачив артикуляцію.

    Використовуйте правильну мову

    При розмові з маленькими дітьми багато дорослі починають «сюсюкатися», перекручуючи слова і намагаючись зобразити «дитяча мова». Малюки намагаються копіювати поведінку дорослих і несвідомо вважають подібні мовні спотворення нормою. Така поведінка призводить до затримки навчання.

    в домашних условиях

    Навчити дитину говорити в домашніх умовах допомагають різні ігри

    Діти, з якими дуже часто сюсюкаються, зазвичай розмовляють гірше однолітків. Вони частіше потребують професійної допомоги для постановки вимови різних звуків. Педіатри впевнені, що вже після півроку з дитиною треба розмовляти як з дорослим, чітко, зрозуміло і правильно вимовляючи будь назви і позначення предметів.

    Важливо називати речі своїми іменами. Замість «гав-гав» і «бібіка» краще говорити «собака» і «машина». Доведеться стежити, щоб усі родичі дотримувалися цих правил — це допоможе дитині швидше звикнути до потрібних словами в їх правильній вимові.

    Вправи та ігри для розвитку мовлення

    У пам’яті маленьких дітей відкладаються будь-які уроки від мами і тата. Займатися з абеткою можна вже після року. Дитині сподобається розглядати яскраві картинки, а завдання дорослого — супроводити їх словами. Потрібно вказувати на певну букву, називати її і проговорювати відповідний звук, спонукаючи малюка зробити те ж саме.

    Вірші і казки допомагають у вивченні нових слів. Якщо дитина вже хоч трохи розмовляє, добре працює нескладна вправа: потрібно вибрати просте чотиривірш і часто його повторювати, щоб малюк запам’ятовував слова і намагався їх повторити. Подібне активно практикується в дитячих садках.

    Мелодійні звуки сприймаються дещо легше, тому дитячі пісні сприяють розвитку мовлення. Краще підбирати ті композиції, в яких з’являються нові для дитини слова. Важливо, щоб вони були на рідній мові і текст добре сприймався б на слух.

    Не ігноруйте дитину

    У дітей постійно з’являються різні питання. Часто батьки відмахуються, коли малюк цікавиться новими предметами, і не пояснюють, що це таке і навіщо воно потрібно. Так робити не можна: подібні пояснення дозволяють розширювати словниковий запас. Для пояснення використовуються прості і доступні слова, вже знайомі дитині.

    правильно

    Правильно вимовляти слова допомагає читання книг

    При відсутності часу на допомогу приходять різні навчальні програми в планшетах, дитячі телепередачі або розвиваючі мультфільми. Але не можна покладатися тільки на них і замінювати таким чином живе спілкування. Діти, з якими мало спілкуються батьки, зазвичай відстають у розвитку від своїх однолітків.

    Вправи на дрібну моторику

    У дітей дошкільного віку спостерігається зв’язок між розумовим розвитком, промовою і дрібною моторикою. У немовлят пальчики рефлекторно стискаються в кулаки. Чим активніше проявляється хапальний рефлекс, тим краще відбувається інтелектуальний і емоційний розвиток.

    Вченими доведено, що розвиток моторики позитивно впливає на розвиток мовних зон мозку. Вже з 12 місяців можна виконувати вправи, розвиваючі пальчики і ручки:

    • Малювання пальцями. Підбираються спеціальні фарби, не шкодять ніжній шкірі малюка. Додатково відбувається навчання новим словами — батьки можуть вимовляти назву квітів або позначати прикрашені предмети;
    • Визначення предметів. Потрібно попросити дитину закрити очі і вкласти в його руки вже знайомий предмет. Завдання малюка — ретельно обмацати його, сказати, на що це схоже і які відчуття викликає. Мета — назвати обраний предмет;
    • Розвитку моторики сприяє ліплення з глини, солоного тіста або пластиліну, складання орігамі. Кожен раз можна відтворювати нові речі і розповідати про них, поповнюючи словниковий запас.

    Періодично потрібно робити легкий масаж долоньок і пальчиків, обережно розминаючи їх. Таке подразнення нервових закінчень не тільки стимулює моторику, але й сприяє налагодженню емоційно-позитивного контакту між дитиною і батьком.

    Задавайте більше питань

    Дитині набагато простіше «пояснюватися» жестами і складами, здалеку нагадують справжні слова. Батьки досить звикають до дитячого мови і перестають звертати на нього увагу. Це велика помилка: треба вчити малюка не просто тикати пальцем в омріяний предмет, а чітко говорити про свої бажання.

    быстро

    Швидко навчити дитину говорити допоможе тільки особистий контакт з батьками

    Якщо дитина захоче іграшку, він може обмежитися вказівкою на неї рукою і коротким «Дай». Потрібно перепитати його і продовжити фразу. Нові слова важкі для сприйняття, і повторювати їх доведеться багато разів. Якщо запам’ятовування йде погано, бажано постійно тримати потрібний предмет в поле зору малюка. Якщо він впорається з новою фразою, необхідна похвала.

    Коли потрібна допомога логопеда

    До дитячого садка у дитини повинні бути певні мовленнєві навички. Розраховувати на те, що його навчать говорити в дитячому закладі не варто: у вихователя банально не вистачить часу на заняття з одним підопічним. Недостатнє володіння мовою може привести до конфліктів в колективі.

    Щоб уникнути проблем, потрібно уважно стежити за успіхами дитини. При певних проблемах доведеться звернутися за допомогою до фахівця. Логопед або невролог знадобляться в таких випадках:

    • Дитині не вистачає повітря на вимовлення якоїсь фрази і він добирає його прямо посеред вимови слова.
    • У вісім місяців малюк не може відповісти на питання «де мама?» або не розуміє, що звертаються саме до нього.
    • Проявляється назализация голосу, виникає постійна гугнявість.
    • У два малюк говорить тільки окремими складами.
    • Спостерігається підвищене слиновиділення під час спроб розмовляти.
    • Після трьох років дитина все ще прагне до спрощення.
    • Кк чотирьох у дитини відсутнє почуття склади та прості слова спотворюються до невпізнання.

    Якщо вчасно не звернутися за допомогою, проблеми не зникнуть самі по собі. Може виявитися так, що до школи дитина все ще не почне нормально говорити. Це провокує затримку розвитку і серйозні проблеми під час освітнього процесу.

    Батькам доведеться запастися терпінням: процес навчання вимагає досить багато часу. Потрібно постійно вивчати щось нове, знайомий матеріал вимагає нескінченного повторення. Гарного результату можна домогтися тільки при позитивному емоційному контакті з чадом.

    Читайте далі: слиз у сечі у дитини