Порада від Людмили Петрановской: не позбавляйте дітей рольових ігор

933

Що найчастіше обговорюють молоді мами в соціальних мережах? Лікарів-педіатрів, а також розвиваючі гуртки. Адже так хочеться, щоб малюк займався ментальної арифметикою, вчив англійську практично з пелюшок, займався правополушарным малюванням, а до початку навчання в першому класі вже побіжно читав. І це зовсім не жарт, а реальність…

Читайте також:Дивна мода: про дуже ранній розвиток дітей

Що мами-перфекціоністки упускають у цьому переліку занять для своїх дітей? Йдеться про право дитини на вільне рольову гру! Про це розповідає в мікроблозі відомий психолог Людмила Петрановська.

Це та діяльність, якою дошкільнята повинні займатися практично весь час, коли вони не сплять і не їдять, – впевнений фахівець. – Вона має найбільше значення для майбутнього розвитку, освіти, впевненості в собі у всіх сенсах, починаючи від фізичної спритності і закінчуючи вмінням будувати відносини з іншими людьми.

Гру починає витісняти раннє навчання, що повністю підпорядковує собі дошкільне дитинство. І тут все залежить від батьків. Якщо вони будуть запитувати у дитсадках в першу чергу можливість гри, а не абсолютно даремні для 4-літніх дітей заняття англійською, математикою і логікою, то установам доведеться піти назустріч.

© Instagram @l.petranovskaya

Матусі по-різному відреагували на думку відомого психолога.

Я сама вчитель, але з 4-річним сином дуже мало займаюся. Вважаю, що дитинство має бути. Багато вільної гри, а разом ми раз у тиждень ліпимо, клеїмо, часто граємо в хованки, в інший час син грає сам в лего, в машини, з сестрою, в ігри, які придумує сам, – ділиться своїм досвідом одна з мам.

Читайте також:Порада психолога: як навчити дитину самостійно знаходити собі заняття

Але в цілому з думкою Людмили Петрановской про те, що дітям в ранньому потрібно грати, а не тільки вчитися, користувачки Мережі погодилися:

В нашому садочку діти не встигають грати, син постійно скаржиться. 15 хвилин ввечері. Тому коли забираємо, не хоче йти. Повна кімната цікавих іграшок, а діти цілий день творять і в зошитах займаються, тому залишаю його періодично будинку, щоб награвся.

При мені в развивайку приходили з піврічним дитиною і запитували, чи є для нього заняття.

Я прийняла свідоме рішення займатися з дитиною за його запитом. Дитина сама просить читати. Ліпити. Малювати. Все за бажанням. Найбільше він обожнює грати. Її головний плюс — вона дерев’яна. Дитина сам будує дорогу. Він будує місто раз в день точно. Машинки, літаки — все інтегровано в його гру, – розповідає одна з користувачок Мережі.

© Depositphotos

Читайте також:Порада від Людмили Петрановской: як не виростити дитину бездушним

Підводячи підсумок цієї актуальної теми, відзначимо: розвивати дитини, безумовно, потрібно. Але не перетворювати заняття в повноцінні уроки. Цього буде достатньо з семи років, коли дитина піде до школи. А в ніжному віці ідеальні рольові ігри, коли дитина вчиться спілкуватися з однолітками, пізнає цей світ.

А ви згодні з думкум Людмили Петрановской?

Фото на анонс: Instagram @l.petranovskaya, Depositphotos