Порада від Тетяни Чернігівській: навчіть дитину вчитися

810

Нинішні діти значно відрізняються від своїх батьків, коли ті були в їхньому віці. Сучасні вже в 2-3-річному віці вміють рахувати, вивчають алфавіт, а до моменту початку навчання в школі готові до нових, більш глибоким знанням. Багато можуть бути не згодні з таким активним темпом, але факт залишається фактом: діти розвиваються неймовірно швидко.

Читайте також:Ранній розвиток: огляд найбільш популярних методик

Тому і світ, в якому вони будуть вчитися, повинен відповідати. На цю тему розмірковує відомий вчений у сфері нейронауки і психолінгвістики Тетяна Чернігівська.

Сучасний світ — це середовище, якої раніше не було. Що ми будемо робити з поточними двухлетками, коли їм стукне шість і вони підуть в школу? Їм потрібні комп’ютерні технології, вони вже знають, як отримати інформацію. Їм не потрібен учитель, який скаже: «Це називається книга», — впевнена експерт. — Їм буде потрібен не вчитель, а більше формувач особистості, вихователь. Чи він буде навчати тому, як вчитися навчатися. Пояснить, що процес навчання дає повне право зробити помилку, зробити неточності. Немає бездоганних людей, діти повинні мати право помилятися.

Тетяна Чернігівська називає проблему, з якою зіткнуться (зіткнулися) батьки школярів:

Питання давно не в тому, щоб накопичити знання, — питання в тому, щоб вчити думати, знаходити інформацію, класифікувати її, вчити вчитися. Повинна, як я думаю, змінитися взагалі вся система. Не у нас, скрізь. Я думаю, ми розплатимося за нехтування такими речами. Якщо дітям в школі дають дайджест — короткий зміст романів Достоєвського, це що? Романи Достоєвського — не детективи. Їх можна скоротити, в них не можна прибрати жодної літери. Душу виховує що? Складна література. Складне мистецтво. Але якщо людина дивиться на картину Леонардо і не розуміє, що саме в ній абсолютно, тому що його відеокамера ловить світ ще більш точно, — значить, відбувається розпад свідомості.

Читайте також:Відомий вчений Тетяна Чернігівська розповіла, що допомагає розвивати в дитині геніальність

Психолінгвіст Тетяна Чернігівська бачить рішення:

Потрібно робити незвичайні, креативні кроки – не ті, які роблять інші. Тому що звичайні кроки комп’ютер зробить краще. Для цього ми не потрібні. Ми потрібні для ходу, який нікому в голову не приходив.

Можна народитися з талантом і нічого не вийде, тому що потрапили не в ті руки, не там вчилися, батьки або вчителі не розгледіли, розвивали не те, наполягали на тому, щоб чоловік пішов кораблі будувати, а йому насправді потрібно подушечки вишивати, ― міркує нейролингвист.

В ході обговорення цього питання з’ясувалося, що батьки в Мережі підтримують думку Тетяни Чернігівської. Мами і тата висловлювали аргументи, які підтверджують, що діти-школярі часом частіше покладаються на можливості гаджетів, ніж на свої, розучилися самостійно шукати необхідну інформацію, адже пошукова система все послужливо знайде.

Чому всі розраховують на чужий мозок? Наприклад, девайс підкаже, коли була битва при Трафальгарі…хіба це правильно, виховати дитину, яка не буде покладатися на свою пам’ять, а тільки на інтернет? чому дитина не повинен це вчити, не розумію. Так, технології є, але вони не повинні домінувати.

Вчитель старого зразка — той же Гугл, який просто дає інформацію. Але Гугл всяко знає більше, ніж учитель. Тому потрібно не накачуватися інформацією, а розвивати навички.

Саме це я спостерігаю у свого 8-річного сина. На жаль, наша освіта, як неповоротка віз, не може бути гнучкою, і звертати з обраного шляху. Не бачить, не культивує здібності дітей. Всіх причісує під одну гребінку!! Не дає розвиватися …. тільки розумні батьки можуть захистити і розвинути своїх дітей

Підводячи підсумок цієї багатогранної теми, наведемо вислів одного з батьків:

Як вірно підмічено «навчити вчитися». Кожен день з цим стикаюся. Нинішнє покоління дітей інформацією оточене, треба тільки навчити дозувати і відокремлювати потрібне.

А ви згодні з думкою Тетяни Чернігівської?

Всі фото: Depositphotos