Порада від Тетяни Чернігівській: щоб дитина краще запамятовував нове, читайте перед сном

651

Багато батьків прагнуть до того, щоб їх діти вчилися практично з ніжного віку. І якщо спочатку це ігрові та розвиваючі заняття, потім починається більш складний рівень. До такої дітлахам і вже підвищені вимоги.

Ти ж можеш!», «Ти можеш краще!» – так часто кажуть батьки, якщо дитина помиляється. Після цього чадо, як правило, садять за додаткові заняття. Однак на користь це, швидше за все, не йде.

Зазвичай вважається, що якщо в процесі виучування дитина щось забув – це погано, відволікся – погано, перерва зробив — теж погано, а коли заснув – взагалі кошмар.

Це все неправда. Всі ці перерви – не просто не перешкоди для запам’ятовування матеріалу та обробки інформації, а, навпаки – допомога. Вони дають можливість мозку укласти, засвоїти отриману інформацію, – впевнена відомий російський учений в області нейронауки і психолінгвістики Тетяна Чернігівська.

Читайте також:Маргарита Симоньян поділилася лайфхаком, як вчити малюків географії

Експерт настійно радить робити перерви в процесі навчання і не боятися помилок. Ця рекомендація особливо актуальна для батьків школярів, адже навантаження на останніх з кожним роком стає все більше і більше. Тетяна Чернігівська розповідає і про те, як будувати процес навчання, щоб діти краще засвоювали пройдений матеріал:

Найкраще, що ми можемо зробити, якщо нам щось потрібно терміново вивчити прямо до завтрашнього дня, – це прочитати прямо зараз і швидко лягти спати. Основна робота мозку відбувається в той час, коли ми спимо.

Для того, щоб інформація потрапила в довготривалу пам’ять, потрібно час і певні хімічні процеси, які відбуваються раз у сні.

З’ясувалося, що багато матусі в Мережі підтримують ідею «вивчити і лягти спати»:

Сина вчила вірші вчити — прочитай 10 разів перед сном, а вранці вже будеш знати, ти ж у мене розумник, весь в маму! Сильно сказано, але віра і мозок допомагали швидко вивчити.

Ох вже цей мозок-обманщик. А метод працює. І навіть крутіше-витягаєш той квиток, який саме ввечері вчив. І взагалі майже дослівно сторінку підручника переказувала, прочитавши за час, поки вчитель увійшов у клас і сів гортати журнал.

Я завжди так в школі вчила вірші – перед сном, вранці від зубів отскакивало

Саме так і навчали довгі тексти англійською в школі — читала 3 рази в ліжку перед сном, а коли прокидалася, ще не відкривши очі , намагалася згадати, що читала!!! Я по дорозі в школу повторювала!

Тетяна Чернігівська дає пояснення і з іншого питання, який також актуальне для багатьох батьків-перфекціоністів:

Не можна боятися помилок. Щоб було легше вчитися, потрібно усвідомити, що навчання йде завжди, а не тільки за письмовим столом. Якщо людина просто сидить за письмовим столом і робить вигляд, що він навчається, — нічого корисного не вийде.

Постійна напруга від того, що ви щось не встигли, щось не вийшло, знову помилки, нічого не виходить — це найгірше, що ви можете собі заподіяти.

А як вчиться ваш малюк? Як реагуєте, коли він допускає помилки?

Всі фото: Depositphotos