Порада дня: використовуйте делікатний прийом, щоб первісток допомагав вам у догляді за молодшою дитиною

1084

Коли в родині з’являється молодша дитина, первісток тут же перестає бути малюком. Тепер у нього інший статус – він старший, якого просять поступатися, ділитися, допомагати. А якщо різниця між дітьми більше пари-трійки років, первісток починає сприйматися як помічник, на якого можна покласти частину турбот по догляду за малюком.

Читайте також:Доктор Комаровський радить, як уникнути ревнощів дитини старшого до молодшого

Чи Правильно це? Психолог Ксенія Васильєва запропонувала розглянути це питання з практичної точки зору і навела приклад з особистого досвіду.

Нещодавно я попросила Арсенія прибрати іграшки Аріани. Він справедливо вважав, що не він їх розкидав. І я з ним погодилася. Але при цьому звернула його увагу, що їду я готую на всіх, а не тільки на себе, перу білизну всім, посуд брудний мою теж за всіма. І так як ми всі члени однієї родини, то все один одному допомагаємо і дбаємо один про одного. Арсеній подумав і погодився. І прибрав іграшки без суперечок, – поділилася з передплатниками психолог.

© Instagram @alan.lucy.world

Мені здається, турбота про молодших членів сім’ї — це таке ж спільну справу, як і будь-яке інше домашнє справу. Точно також я прошу дітей допомогти мені розібрати посудомийку, розкласти по місцях висохле білизна. При цьому пояснюю, що я хочу з ними пограти, але і справи самі себе не зроблять. Але якщо мені допомогти, то справи закінчаться трохи швидше. При цьому досвід догляду за молодшими, як і всяка домашня робота — це такий досвід, який напевно стане в нагоді в майбутньому, – переконана фахівець.

Читайте також:Старший і молодший: 30 фото першої зустрічі

Тему про те, залучати старших дітей до догляду за молодшими, підхопили і матусі-користувачці Мережі. У багатьох з них був досвід з свого дитинства, який вплинув на ставлення до цього питання.

Не планую старшого активно залучати. Захоче — ок, допоможи. Не хоче, не треба. По будинку так, він мені допомагає. Цього достатньо. А так мене в дитинстві (мені 8лет) попросили доглянути за малюком, я дивилася телевізор, а він впав з дивана. Мені влетіло, звичайно. У мене дуже негативні спогади на цей рахунок. Не хочу такого ж у своїх дітей, – зізналася одна з матерів.

Були й інші історії. Наприклад:

Я старшою сестрою була, як я ненавиділа всі ці доглянь, погуляй…

Серед друзів немало історій, як старші повинні були цілими днями стежити за молодшими, допомагати робити уроки, гуляти з ними, годувати. І виникало відчуття, що вони стали батьками.

© Instagram @momjacobandnadia

Читайте також:Психолог пояснила, чому батьки по-різному ставляться до старшим і молодшим дітям

Психолог Ксенія Васильєва підвела підсумок обговоренню питання, зазначивши:

Не треба робити з дитини старшого няньку і повністю вішати на нього молодшого. Але й в іншу крайність теж йти не потрібно. Можна попросити старшого доглянути за молодшим. Можна попросити його допомогти прибрати іграшки. Важливо насправді не те, що саме ми доручаємо дитині. А як питаємо і як обґрунтовуємо. Ну і, звичайно, не треба лаяти старшого, якщо десь не догледів.

Поділіться і ви своїми думками: чи потрібно залучати дитину до догляду за молодшою дитиною і як це робити?

Фото на анонс: Instagram @mikanto_mommy