Порада дня: вчіть дитину говорити, які емоції він відчуває

1064

Батьки інколи стикаються з ситуацією, коли їхні діти переживають у собі проблеми, не ділячись тим, що на сердечку. Це можуть бути труднощі в дитячому саду, сварки на дитячому майданчику, ситуація з дитячою ревнощами і багато іншого.

І якщо це продовжувати таїти в собі, можуть виникнути проблеми, які доведеться лікувати за допомогою інших фахівців. Приміром, неврологів. Краще до цього не доводити, а навчити дітей справлятися зі своїми емоціями.

Важливо познайомити малюка з кожним почуттям, яке він буде відчувати. Тоді він зможе сказати вам, що його турбує, а ви зможете допомогти йому справитися з емоціями. Не придушувати, а прожити, взяти і відпустити, — пояснює психолог Анастасія Мурина.

Читайте також:Чому дитина плаче уві сні, причини тривожності, рекомендації

Фахівець радить, що для цього треба робити:

Промовляйте те, що відчуваєте ви, що відчуваєте і, як це виявляється. Вчіть і дитини промовляти те, які емоції відчуває він. Нехай малюк знає, що таке злість, страх, радість, смуток, нудьга, хвилювання…

Не забороняйте дитині відчувати. Адже забороняючи, ви лише навчіть придушувати емоції, але ж вони нікуди не подінуться, а створять лише тривогу і невроз.

Кожна емоція корисна. Немає поганих або хороших. Є приємні і неприємні. Але, пам’ятайте, кожна в окремих ситуаціях важлива.

Покажіть і розкажіть, як саме можна справлятися з почуттями. Можна, наприклад, проговорити її («я злюся», «мені сумно»), їх можна намалювати🎨, написати, зліпити з пластиліну, пострибати або побігати🏃♀, побити подушку…

Покажіть дитині, що вам не все одно. Виявляйте участь, співчуття або радійте приємним моментам разом.

Більше слухайте і менше говоріть.

Психолог переконана в тому, що з допомогою уважних батьків, які вміють правильно говорити про емоції, дитина поступово навчиться розуміти свої почуття та почуття оточуючих. А також справлятися з емоціями, розуміти, як ними управляти. І, зрозуміло, це допоможе будувати довірчі відносини в родині.

А ви вчіть дитину розуміти емоції? Говоріть з ним про свої емоції?

Всі фото: Depositphotos