Порада дня: дивіться, що стоїть за поганою поведінкою дитини

1545

Плач з-за не купленої іграшки, відмова одягати на прогулянку приготовані речі, ігнорування батьківських прохань… Список прикладів поганого поведінки можна продовжувати нескінченно. Як і методи боротьби з ним.

Багато мам і тата губляться в здогадах: чому син або дочка так поводиться? Черговий вікової криза? Бажання розсердити, вчинити зло, щоб батькам «життя не здавалося медом»? У деяких навіть закрадаються думки про те, що дитина їх недостатньо любить.

Психолог Ірина Стукалова заспокоює мам і тат: звичайно, він вас дуже любить. І дуже хоче бути гарною! Однак поганої поведінки уникнути не вдасться, і причин у нього кілька:

Якщо дитина щось робить не так, або:

  • У нього є страхи, сумніви, побоювання, хвилювання, тривога, злість, друк або будь-які інші нормальні для людини почуття. Рідко зустрінеш дорослого під цими самими неприємними почуттями і в конструктивному поведінці.
  • У нього є незадоволена потреба.
  • Він не справляється з очікуваннями. І тут справа не в дитині.
© Instagram @trimask111
  • А може він просто робить помилку. І це прекрасно. Він навчається. Він вірить у себе, він довіряє себе…і пробує…..І як важливо побачити в цьому моменті не шкідливість, дурість і капризи, а частина важливого шляху. Якщо батьки підтримають віру в себе, не зроблять досконалу помилку важливіше довіри до себе, підтримають почуття власної гідності в момент уразливості, то батьки зміцнять свій зв’язок з дитиною…але що важливіше — зміцнять віру дитини в самого себе.

Однак найголовніше — не забути, що кожна дитина свідомо і підсвідомо хоче бути гарним для своїх батьків! Пам’ятайте про це, коли хочеться покритикувати вредіна, підвищити голос або застосувати покарання. Розгляньте за поганим поведінкою свого малюка, його істинні прагнення. І станьте ближче один до одного…

Читайте також: Якщо дитина не слухається батьків

© Instagram @ksenia_prix
Фото на анонс: Instagram @evgenia4734